Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-forskare tar sig an skid-VM

SKIDFORSKNING

Publicerad 2015-02-24

Hallå där Daniel Svensson, som tillsammans med KTH-kollegan Sverker Sörlin medverkar i paneldiskussionen "Att bli bäst" på Skid-VM i Falun nu på lördag.

KTH-forskaren Daniel Svensson. Foto: Florence Oppenheim.

Vad ska du och Sverker Sörlin prata om?

– Det ska handla om skidträning, både hur den har utvecklats historiskt och hur den ser ut i dag. Tillsammans med bland andra långloppsåkaren Erik Wickström ska vi diskutera hur och varför man blir bäst på att åka skidor, och hur vägen till detta mål har förändrats över tid. Att träna för ett VM-guld på längdskidor innebär något annat nu än det gjorde på Sixten Jernbergs och Toini Gustafssons tid, men samtidigt finns det också vissa likheter. Vi ska främst prata om träningsupplägg, men vi kommer också att närma oss frågor om kunskapsöverföring mellan forskning och praktik.

Varför är detta viktigt?

– I samband med skid-VM i Falun diskuteras det mycket om träning i media, men ofta saknas kontext. Varför tränar skidåkare som de gör? Varför vinner vissa länder mer än andra? Med ett historiskt perspektiv på träning kan man identifiera processer som verkar på lång sikt. Träning, särskilt i elitsammanhang, är väldigt resultatberoende och ett misslyckat mästerskap kan leda till omfattande omprövningar. Då kan det vara bra att ha kunskap om hur sådana omprövningar har gått till förut. I förlängningen är elitens träning en modell för motionärer, så att förstå hur de bästa tränar och varför kan vara betydelsefullt för många.
 
Vad forskar du om på KTH?

– Jag forskar om skidträningens historia, med fokus på hur vetenskapen har försökt förändra och rationalisera träningen. Fram till 1950-talet var det "naturlig" träning som gällde, men därefter har vetenskapen (främst fysiologin) blivit allt viktigare som grund för träningsupplägg. Fysiologer på GIH, som Per-Olof Åstrand och Bengt Saltin, har varit viktiga i den här processen. Rationaliseringen av träning var inte enbart i syfte att stärka Sverige i skidspåren, utan även en del av en bredare rationaliseringssträvan i samhället. Min forskning handlar därför om skidträning, men också om hur olika typer av kunskap (teoretisk/vetenskaplig respektive praktisk/erfarenhetsbaserad) möts och hur sådana möten kan leda till nya, innovativa lösningar.

Daniel Svensson är doktorand på KTH med fokus på längdskidåkning. Sverker Sörlin är professor vid KTH och författare till skidboken "Kroppens geni".

Diskussionen äger rum på Dalarnas idrottsmuseum i Falun på lördag 28 februari klockan 17:00 till 18:30. Medverkar gör även Joakim Wehlin (arkeolog och expert på förhistoriska skidor) samt Erik Wickström som är långloppsåkare, konditionsguru och chefredaktör på Vasalöparen. Moderator är idrottshistorikern Daniels Sven Olsson.

Text: Peter Larsson

För mer information, kontakta Daniel Svensson på 08 - 790 87 37 eller danies@kth.se.