Till innehåll på sidan
Jens Zander, professor och skolchef på KTH har avtalat om ett samarbete med KETI, forskningsinstitut med spetskompetens inom digitalisering. (Foto: Marc Femenia)

KTH och Sydkorea smartare ihop

Publicerad 2019-06-17

Sverige vill utveckla teknik- och industrisamarbetet med Sydkorea. KTH bidrar genom ett nytt avtal med ett forskningsinstitut inom digitalisering, som signerades under ett koreanskt statsbesök i Stockholm.

Stefan Löfven pekade på Sveriges och Sydkoreas likheter.

Överenskommelsen, ett samförståndsavtal, undertecknades vid näringslivsseminariet Sweden-Korea Business Summit. Inför en publik med 200 representanter från företag, start-ups och investerare, talade bland andra statsminister Stefan Löfven och pekade på likheterna mellan Sverige och Sydkorea.

Båda länders välfärd bygger på teknologi, innovation och högt rankade företag, underströk han och ville se ett framtida ökat utbyte inom områden som it, life science, artificiell intelligens och 5G-teknik.

– Det är svårt att se två länder som är bättre rustade för att utvecklas tillsammans, sade han.

KTH:s avtal, som skrevs under av Jens Zander , chef på Skolan för elektroteknik och datavetenskap, och Youngsam Kim, vd på KETI, Korean Electronic Technology Institute, kan i förlängningen ge en skjuts åt både akademins och näringslivets möjligheter att utvecklas inom digitalisering, enligt undertecknarna.

Ta nästa steg

I målet för samarbetet står ett effektivare, hållbart samhälle – bättre transporter, smartare energilösningar och innovativ medicinsk teknik. Men förhoppningsvis även som en injektion för svensk industri att utveckla och sälja innovativ teknik, betonar Jens Zander.

– Digitaliseringen går snabbt, vi har haft ett flertal forskningsgenombrott inom it och artificiell intelligens senaste åren och nu ser många möjligheten att ta nästa steg, använda tekniken i praktisk tillämpning.

KTH:s skola för elektroteknik och datavetenskap och KETI matchar och kompletterar varandras spetskompetenser väl, enligt Jens Zander. Genom Sydkorea, rankat som en av världens främsta inom digitalisering, och dess starka experimentella forskningsmiljöer öppnas nya möjligheter att pröva tekniska lösningar i fullskaliga experiment – omsätta teori till praktik, påpekar han.

Smarta fabriker

Jens Zander tror särskilt på samarbete inom 5G-teknik och möjligheten att utveckla den smarta industrin. KETI ligger i framkant inom industrirobotar och KTH siktar på ett samarbete om ny teknik för trådlöst uppkopplad robotisering för exempelvis fordonsindustrin.

Det ger nya möjligheter att snabbt kunna ställa om produktion i fabriker för att tillverka korta serier och därmed kundanpassa bilmodeller efter individuella önskemål.

Under det sydkoreanska statsbesöket med bland andra president Moon Jae-in och flera ministrar ur den sydkoreanska regeringen tecknades även flera samförståndsavtal med Näringsdepartementet, bland annat kring samarbete om startup-företag och små- och medelstora företag,vilket presidenten uppmärksammade i sitt tal under näringslivsseminariet.

– Stockholm är ett Mecka för start-ups, sade han och berättade att Sydkorea nästa år startar ett ”Korean Startup Center” i Sverige.

Text: Christer Gummeson

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-06-17