Till innehåll på sidan

KTH:s nya innovationspris går till modiga nytänkare

Kollage med porträttbild på Daniel Ek, KTH-skylt på tegelvägg, porträttbild på Mathias Uhlén
KTH Innovation Award går till entreprenörer och innovatörer som vågat tänka stort och ta sig an svåra utmaningar. Priset möjliggörs genom donationer av Spotifys grundare Daniel Ek och KTH-professor Mathias Uhlén. Här delar de sina bästa tips till framgång. Foto: Spotify/KTH/Alessandro Bellini.
Publicerad 2021-04-06

Tillsammans med Spotifys grundare Daniel Ek och KTH-professor Mathias Uhlén har KTH instiftat det nya priset KTH Innovation Award. Varje år ska 500 000 kronor delas ut till entreprenörer och innovatörer från KTH som har bidragit till samhällsförbättring.

KTH:s nya pris KTH Innovation Award möjliggörs genom donationer av Spotifys grundare Daniel Ek och KTH-professor Mathias Uhlén. Här delar de sina bästa tips till framgång för framtidens innovatörer och entreprenörer.

Porträttbild på Daniel Ek
Daniel Ek, Spotify

Daniel Ek, vad ser du som den avgörande ”nyckeln till framgång” inom entreprenörskap?
– Viljan att ta risker. Och förmågan att se och ta vara på tillfällen även i kristider. Historien visar att de bästa idéerna, innovationerna och lösningarna ofta föds under tider med extraordinära utmaningar.
– För mig personligen som entreprenör ligger det i min natur att vara optimist. Och enligt min erfarenhet är nyckeln till framgång också att hålla fokus på att tänka stort, att närma sig problem på ett kreativt sätt och att inte ge upp.

Vilka råd kan du ge människor som är oroliga för nya krav på arbetsmarknaden, och kanske tvekar inför att investera i sina egna idéer?
– Jag tycker visserligen att Europa har otrolig potential när det gäller talang och ambition, men vi behöver fler företagare här som djärvt höjer ribban. Som kan fungera som inspiration för andra.
– För att verkligen kunna påverka framtidsutvecklingen så mycket som jag tror vi har förmåga till så måste vi våga investera i våra egna idéer. Och ta på oss riskerna som ingår när man omfamnar det okända.
– Jag ser ofta människor ge upp och sälja sin verksamhet för tidigt, så jag uppmuntrar företagare att tro på det de bygger och våga ta företaget hela vägen.

Vad betyder mod för dig?
– För mig handlar mod om uthållighet. Att hålla ut, trots osäkerhet, självtvivel och ifrågasättande från andra. När vi hör historier om framgångsrika företag tenderar vi att tro att allt gått smidigt till. Men sanningen är att många fantastiska företag haft minst tre nära döden-upplevelser, och det är verkligen sant för Spotify. Att gå igenom de ögonblicken genom att fortsätta hålla fokus på lång sikt, det var avgörande för att skapa Spotifys företagskultur.

Porträttbild av Mathias Uhlén
Mathias Uhlén, KTH

KTH-professor och entreprenör Mathias Uhlén, som tillsammans med Daniel Ek möjliggör KTH Innovation Award, är även världsledande forskare inom bioteknik och ledare för Human Protein Atlas -konsortiet.

Vad fick dig att ta beslutet att medverka till det här priset?
– Jag brinner för grundforskning, och för processen där man går från idé till samhällsnytta. Genom de 25 företag som jag varit involverad i har jag lärt mig att entreprenörskap är mycket mer än att ”ha en cool idé”. Ännu viktigare är att leverera produkter och lösningar som efterfrågas av samhället.
– För att lyckas krävs både kreativitet och uthållighet. Resan är fascinerande, men också oerhört krävande i tid och energi. Det nya innovationspriset ska lyfta fram personer inom KTH-sfären som har kämpat och lyckats. Vi vill visa KTH:s betydelse för framtidens Sverige.

Pris-nomineringen pågår till och med den 15 april

• Vem som helst kan vara med och nominera sig själv eller någon annan till innovationspriset.
• Den halva miljon som årligen delas ut ska gå ”till en person som genom sin forskning eller utbildning, har eller har haft en koppling till Kungliga Tekniska högskolan”.
• Den första mottagaren utses i juni 2021, och priset delas ut i september.
Nomineringen  är öppen till och med den 15 april.
www.kth.se/innovationaward

Vad ser du som den viktigaste nyckeln till din egen framgång som forskare och entreprenör?
– Jag tror det är viktigt att vara nyfiken, och att tydligt kommunicera sina visioner, både inom forskargruppen och till anslagsgivare. En avgörande faktor är att bygga upp ett förtroende genom att alltid leverera det som har utlovats.

Vad betyder mod för dig i det här sammanhanget?
– Mod är att våga bryta ny mark och att utmana sig själv och medarbetare att göra något som aldrig gjorts förut. Som forskare betyder det att inte bara gräva en djupare grop där man står, utan att hela tiden utforska nya marker.
– Som entreprenör betyder mod att man måste man tåla berg-och-dalbanor utan att ge upp. I alla mina företagsengagemang har bolagen hamnat i uppförsbackar eller regelrätta kriser – de situationerna måste lösas med mod, i kombination med kreativitet.

Katarina Ahlfort
Foto: Spotify, KTH, Alessandro Bellini

Daniel Ek: Så lyckas jag förverkliga stora visioner

– För att framgångsrikt kunna förverkliga idéer och projekt tror jag det är viktigt att kunna förstå uppslagen från alla vinklar och perspektiv. Där ingår att noga se över framtida förutsättningar för lönsamhet, och om projektet på lång sikt är värt att investera tid och resurser i.

– Det är också viktigt att vara medveten om vad man inte vet. För mig handlar det ytterst om att skapa en process där jag kan lära mig så mycket som möjligt om vad det än är – kanske en specifik fråga, eller en ny bransch. Jag lär mig genom att läsa och prata med andra. Mycket.

– Jag har också lärt mig att ge mig själv utrymme att njuta av lärandeprocessen, utan att vara alltför fixerad på resultatet.

Fakta KTH Innovation Award

•Priset på 500 000 kronor delas ut till ”en eller flera personer med anknytning till forskning eller utbildning vid KTH vars innovations- och entreprenörskapsgärningar har bidragit till utveckling av ny kunskap och samhällsnytta.”
•Pristagaren eller pristagarna utses årligen, med start 2021.
•Alla som vill kan nominera en kandidat fram till 15 april 2021. Det går också att nominera sig själv.
•Beslutet fattas av en priskommitté med representanter från KTH och utifrån.
•KTH har under lång tid arbetat för att främja innovation och entreprenörskap. Varje år får hundratals studenter, forskare och medarbetare stöd av KTH Innovation  i att ta sina idéer vidare.
 

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2021-04-06