Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-student vann prestigefull miljötävling

Ramus Davidsen (till vänster) och Hjalmar Nilsonne, glada vinnare i tävlingen Cleantech Challenge
Ramus Davidsen (till vänster) och Hjalmar Nilsonne, glada vinnare i tävlingen Cleantech Challenge 2011
Publicerad 2011-04-27

5 000 pund och ett rejält nagelfarande. När KTH-studenten Hjalmar Nilsonne nyligen tog hem förstapriset i tävlingen Cleantech Challenge 2011 var granskningen av hans affärsplan minst lika viktig som prispengarna.

– Det var väldigt hög nivå på många av bidragen i Cleantech Challenge i år, Vi möte extremt tufft motstånd från de 50 lag som var med i tävlingen, säger Hjalmar Nilsonne, som läser industriell ekonomi inriktning energisystem på KTH.

Det var han som tillsammans med teknologen Rasmus Davidsen från Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som tog hem segern i årets upplaga av Cleantech Challenge.

Tävlingen går ut på att främja att ingenjörer samarbetar mer med omvärlden och tänka mer affärsinriktat när det gäller miljöteknik. Varje deltagande lag består av minst två personer; en blivande ingenjör med en teknisk innovation, och så en blivande ingenjör med ekonomisk kompetens. Många lag bestod dock av fyra personer.

– Vi träffades i Abu Dhabi på en konferens för initiativet The Young Future Energy Leaders. Rasmus Davidsen var teknologen i vårt lag, jag var personen med den affärmässiga kompetensen, säger Hjalmar Nilsonne.

Själva innovationen som Hjalmar Nilsonne och Ramus Davidsen ställde upp med var en teknik för att göra vanliga solceller mer effektiva.

– Ramus Davidsens idé är att lägga en nanostruktur på solcellerna så att de absorberar mer av solenergin. Därmed minskar energiförlusten på grund av reflektion. Varje solcell kan därmed generera mer energi, säger Hjalmar Nilsonne.

Han tillägger att metoden för att minska problemet med reflexer kostar lika mycket som dagens konventionella antireflexbehandlingar, men är betydligt bättre.

– Än så länge har vi dock bara jobbat med våra solceller i laboratorienivå, men framtidsutsikterna är ljusa, säger Hjalmar Nilsonne.

Han är givetvis glad över prissumman om 5 000 pund, men säger att den återkoppling på affärsidén som Cleantech Challenge är minst lika viktig.

– Vi fick extremt högklassisk återkoppling från experter på området miljöteknik. Affärscoacher och affärsutvecklare från Environmental Technologies Fund och Cleanworld Capital, som bland annat hjälper företag som investerar i den här typen av teknik, genomförde en stenhård utvärdering av vårt bidrag. Det var väldigt givande, säger Hjalmar Nilsonne.

För mer information, kontakta Hjalmar Nilsonne på 070 - 415 63 62.

Peter Larsson