Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-trio i framtidssatsning

Publicerad 2015-03-17

Tre KTH-forskare ingår i regeringens analysgrupper som ska föreslå förändringar och förslag för framtiden.

Framtidsgruppernas uppgift att "ta ett helhetsgrepp om centrala utmaningar som Sverige står inför under de kommande tio till 20 åren". Grupperna på sju-nio personer består av representanter för akademin, näringsliv, civilsamhälle och fackföreningsrörelse inom tre olika områden. Dessa är:

  • Arbete i framtiden
  • Global samverkan
  • Grön omställning

I gruppen som ska hitta strategier för framtidens hållbara samhälle ingår från KTH Karin Bradley , forskare i samhällsplanering och miljö på KTH samt professor emeritus .
I gruppen för framtidens arbete deltar , professor i nationalekonomi.

Pontus Braunerhjelm ingår i regeringens framtidsgrupper.


– Man kan ju hoppas att det utmynnar i några radikala och genomförbara förslag. Men problemet med att sänka trösklar för att underlätta inträde på arbetsmarknaden, den svenska arbetsmarknadsmodellen och en betydande trygghetslagstiftning, är uppenbart.
Att reformera arbetsmarknaden tar tid.
– Jag tycker att man måste ha respekt för de realiteteter politikerna arbetar under. Inget händer över en natt, men det här är en möjlighet att få igång en process med hjälp av nya idéer och förslag, säger Pontus Braunerhjelm, som nyligen även utsetts till regeringens utredare för att se över förutsättningarna att starta och driva företag, samt utveckla innovationer. Utredningen heter "Utveckling av innovations- och entreprenörsklimatet".
Till jul ska framtidsgruppernas arbete utmynna i resultat och rapporter.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2015-03-17