Till innehåll på sidan

Louise jobbar med hållbarhet inom skogsindustrin

Porträttbild på Louise Wohrne
Louise Wohrne läste bioteknologi på KTH. Idag är hon hållbarhetsansvarig på skogsföretaget BillerudKorsnäs.
Publicerad 2020-12-02

När Louise Wohrne läste bioteknik på KTH blev hon och studiekamraterna uppvaktade av flera skogsindustriföretag. Men det var inte en bransch som intresserade henne. Men så upptäckte hon ett företag som ville utmana plast med hjälp av papper och nu jobbar hon som hållbarhetsansvarig på skogsföretaget BillerudKorsnäs.

Det var inte självklart för Louise Wohrne att hon skulle bli ingenjör. Första året i gymnasiet gick hon frisörprogrammet. Men hon kände att det inte riktig var hennes grej så hon bytte till naturvetenskapsprogrammet.

– Jag tror att jag försökte vara lite strategisk. Jag förstod att civilingenjörsutbildningen är en bred utbildning som kunde ge mig en språngbräda ut i arbetslivet. Och på naturprogrammet är det ju flera ämnen jag tycker är roliga, som kemi och biologi. Sedan var jag ganska bra på matte också.

Fick jobb som trainee på BillerudKorsnäs

Vill du jobba med hållbara lösningar?

Är du intresserad av miljöfrågor och hur vi kan använda naturens egna processer för hållbar framställning av olika produkter? Då kanske civilingenjörsprogrammet i bioteknik på KTH  är något för dig.

Direkt efter att Louise tog examen från bioteknologi på KTH 2011 började hon på ett av skogsföretaget BillerudKorsnäs pappersbruk i Kalix – först som trainee och sedan som processingenjör. Att jobba inom den industrin var ingenting hon var intresserad av när hon pluggade på KTH, trots att hon och studiekamraterna blev uppvaktade av flera skogsföretag.

– Jag såg inte riktigt charmen med den branschen förrän jag hittade Billerud, som företaget hette då. De pratade om att de ville utmana plast och det tilltalade mig värderingsmässigt, helt enkelt. Jag tyckte att det verkade vara ett bra bolag att jobba på med de frågorna, säger Louise och fortsätter:

– Det är ett jättespännande område. Det kanske man inte tänker på eftersom det är svensk basindustri. Men de utmaningar som vi har nu med global uppvärmning, problem med nedskräpning av plast, där kan skogsindustrin bidra med lösningar. Det händer jättemycket hela tiden med nya innovationer och just hållbarhet är en drivkraft för nya lösningar.

Hållbarhet är viktigt för henne

En artikelserie om alumner från KTH

Den här intervjun med Louise Wohrne är den första i en serie intervjuer med alumner från KTH. Syftet med serien är att visa vad några av våra före detta studenter gör idag, vad man jobbar med efter examen från KTH, visa vad en ingenjör gör helt enkelt.

Miljöfrågor och andra hållbarhetsfrågor har alltid varit viktigt för Louise. Och nu jobbar hon som hållbarhetsansvarig på BillerudKorsnäs sedan fem år tillbaka.

– Jag driver på och följer upp det strategiska hållbarhetsarbetet inom koncernen. Vi är ett team som gör det ur olika perspektiv och fokuserar på olika områden. Jag jobbar mycket mot kund också tillsammans med vår sälj- och marknadsavdelning. Så min roll är mycket kundfokuserad nu.

Även om hon inte jobbar med bioteknik idag tycker Louise ändå att hon har och har haft stor nytta av sin utbildning på KTH.

– Det är mycket de verktyg och den metodik man fick med sig, hur man angriper problem. Och så klart att jag kan en hel del kemi. Även miljödelarna - för det jobbar jag ju med idag. Jag hade inte haft den rollen jag har idag om jag inte hade pluggat på KTH. Det är en dörröppnare.

Driver en podcast om jämställdhet i industrin

Något som Louise brinner för är jämställdhet. Tillsammans med två före detta kollegor driver hon Industripodden , en podcast om jämställdhet inom industrin. Där diskuterar de frågor och utmaningar som en ung kvinna möter i industrin, hur man hanterar härskartekniker och tar plats.

Det behövs fler kvinnor i industrin, menar Louise.

– Vill vi ha konkurrenskraft och innovationskraft i näringslivet så behöver vi ha mångfald. Det funkar inte att alla har samma bakgrund. Vi måste bredda rekryteringsbasen. Vi ska inte rekrytera vår spegelbild, vi ska rekrytera någon som kan ge ett annat perspektiv. Forskning visar ju att heterogena grupper presterar bättre än homogena.

Håkan Soold

Louise Wohrne

Ålder: Fyller 34 år 9 december

Yrke: Hållbarhetsansvarig på BillerudKorsnäs

Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i bioteknologi med inriktningen industriell miljö- och processteknik på KTH. Började 2006 och tog examen 2011.

Bor: I Sundbyberg

Familj: Sambo, en son och en hund

Drivkrafter: ”Mina värderingar är drivande i de saker jag gör. Både när det gäller mitt yrkesval – att jag jobbar med hållbarhet är helt värderingsdrivet – och samma sak med podden. En annan drivkraft jag har är att jag är rädd för att jag ska ångra saker jag inte vågar göra. Jag har väl alltid varit lite försiktig av mig. Men jag har försökt rå på det och tänker att om jag inte jag gör det här kanske jag kommer att ångra det senare. Och därför gör jag det.”

Tips till unga som ska söka högskoleutbildning: ”Vill du ha en bred utbildning och få väldigt stora möjligheter sedan när du ska ut i arbetslivet då ska du söka till KTH. Sedan tänker jag att om du tycker att det verkar lite skrämmande så kan du alltid testa. Funkar det inte kan du alltid byta, eller hoppa av och göra något annat. Men låt inte bli att göra någonting för att du tycker det känns lite läskigt eller inte vet vad som väntar dig. Jag kände mig verkligen inte säker och tyckte det var jätteläskigt när jag började. Men jag är jättejätteglad att jag fortsatte.”

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2020-12-02