Till innehåll på sidan

När hemmet blir vår arbetsplats

Kristina Palm, docent och teknologie doktor i industriell arbetsvetenskap från KTH, under en föreläsning på fackförbundet ST KTH:s allra första digitala medlemsmöte
Publicerad 2020-05-18

Att arbeta hemifrån – lyxigt läge eller ett nödvändigt ont? Åsikterna varierar när distansarbete för många har blivit obligatoriskt till följd av corona-pandemin.
– En del säger ”Jippi, äntligen får jag jobba hemma!” En del är vana hemmajobbare, medan andra blir extremt frustrerade av att tvingas arbeta hemifrån flera månader i sträck, säger arbetslivsforskare Kristina Palm.

I flera år har Kristina Palm  forskat och föreläst om hur vi på bästa sätt ska klara av ett allt mer skärmbaserat arbetsliv.

Nu sätter hon fokus på hållbarhet – framför allt på grund av att det ser ut som att den nya situationen med mer distansarbete kommer att fortsätta en lång tid framöver.

– Tänk på att den fysiska och psykiska miljön hänger ihop. Om du exempelvis sitter och jobbar hemma vid köksbordet och kanske har en tuff arbetsdag, och sedan sätter dig vid samma bord för att äta middag, då kan du må dåligt av att inte byta miljö. Det vill jag varna för.

– I det läget är det viktigt att välja en annan jobbplats hemma. Kanske kan man välja att sitta ute och jobba om det är fint väder, säger Kristina Palm.

Hon poängterar vikten av att lägga in tid för återhämtning i vardagen.
– De flesta av oss går just nu omkring med en låg, konstant stressnivå i kroppen, en oro för corona-krisen. Så tänk på att hitta aktiviteter som du mår bra av, både när du tar pauser under arbetsdagen och på fritiden.

Återhämtning är A och O för att minska stressnivån, så inte stressen tar över och blir skadlig. Och vad som orsakar skadlig stress är högst individuellt.

Kristina Palm, foto: Maarit Ströberg

– Det är svårt att hitta regler här, eftersom en del faktiskt kan uppleva arbetet som vila. Andra behöver täta pauser, så det är viktigt att man som individ tar ansvar för att hitta rätt återhämtning i vardagen, säger Kristina Palm.

Hon framhåller att det ofta behövs en fast arbetstid för att arbetsdagen ska kännas effektiv och stressfri. Grundtipset är att man börjar jobba klockan åtta och slutar klockan fem, och tar regelbundna pauser under dagen.

Digitala möten känns ofta mer formella än personliga möten. Därför är det enligt Kristina Palm viktigt att bjuda in personer som verkligen berörs av mötets innehåll. Hellre för få än för många deltagare.

– Det är väldigt viktigt att ge alla deltagare chans att komma till tals på digitala möten, då känns samvaron mer social och givande. 

– Ett sista tips är att föra en dialog och kommunicera tydligt med din chef, om dina erfarenheter och om sånt du kanske upplever som problematiskt. Lösningen ligger i att samtala.

Katarina Ahlfort

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-05-18