Till innehåll på sidan

Nationell nod för hållbar produktion lanseras på Science Week i Södertälje

Bilden föreställer KTH Södertäljes fasad.
KTH Södertäljes fasad. Foto: Jonas Thorén
Publicerad 2021-02-03

Nu är det dags för årets upplaga av Science Week i Södertälje 3 – 5 februari, som blir ett digitalt event. På onsdagens Grand Opening lanseras en ny nationell nod för hållbar produktion, som koordineras av Södertälje Science Park med KTH som partner. Noden finansieras med 5 miljoner kronor om året från Vinnova.

– Det här är en ambitiös ansats för att samla den kompetens som finns i Sverige inom området hållbar produktion. Lite som Closer på Lindholmen i Göteborg är en nationell nod för forskning inom transport- och logistikeffektivitet, säger Magnus Wiktorsson , professor i produktionslogistik och prefekt för Institutionen för hållbar produktionsutveckling vid KTH Södertälje.

En förstudie visar att det finns vass kompetens på olika institut och universitet i landet, till exempel inom återtillverkning, AI och integrerad hållbar produktutveckling, berättar han.

Porträttbild på Magnus Wiktorsson.
Magnus Wiktorsson, professor i produktionslogistik och prefekt för Institutionen för hållbar produktionsutveckling vid KTH Södertälje.

– Det är sådan kompetens noden kommer att försöka knyta till sig, säger Magnus Wiktorsson.

Förutom ett stort behov inom forskning är behovet av kompetensuppväxling inom hållbarhet också stort inom produktionsindustrin, konstaterar han.

– Det här blir ännu en kanal för KTH att jobba med livslångt lärande inom det här området. KTH jobbar redan nu med satsningar för att utbilda folk på till exempel Scania inom hållbarhet, där hållbar produktion är en central del, säger Magnus Wiktorsson.

Noden presenteras på Science Weeks Grand Opening

Den nya nationella noden för hållbar industriproduktion presenteras vid Grand Opening på Science Weeks första dag onsdag 3 februari. På plats finns bland andra Scanias VD Henrik Henriksson, Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson, Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson, Irene Svenonius och Gustaf Hemming från Region Stockholm, Swedish Incubators & Science Parks (SISP) ordförande Lena Miranda, Södertälje kommunstyrelses ordförande Boel Godner samt KTH:s rektor Sigbritt Karlsson.

Science Week, som går av stapeln 3 – 5 februari, blir ett digitalt event med livesända webbinarier och workshops som sänds via di.se och via sscp.se.

Samtal och webbinarier om hållbar produktion

Torsdagens huvudtema är just hållbarhetsfrågan inom industriell produktion. Dagen inleds med en introduktion till hållbar produktion. Science weeks moderator Lydia Capolicchio leder där ett panelsamtal med representanter från KTH, AstraZeneca och Scania. Därefter följer webbinarier kring gröna förbättringar, transparens i försörjningskedjor, AI inom produktion, samt digitala tvillingar och realtidsuppkopplad produktion. Monica Bellgran, professor i industriell produktionsledning på KTH, kommer att hålla i ytterligare ett panelsamtal med rubriken ”Att uppnå klimatneutral produktion – hinner vi?”. Där medverkar återigen representanter från de tre nämnda organisationerna. Dagen avslutas med en paneldialog där representanter från KTH, AstraZeneca, AI of Sweden och Forum för omställning diskuterar möjligheter och hot med AI.

– Om vi tar självkörande fordon till exempel. Det är ju mycket enklare att ha självkörande fordon i ett inhägnat område, eller inom en fabrik. Automation och AI för fabriksinterna transporter är ett hett område, säger Magnus Wiktorsson.

600 gymnasielever på digitala besök

Fredagens tema handlar om att leda hållbart med Lean. Det blir föredrag av olika företag och leds av KTH Leancentrum.

– Det handlar om arbetsorganisation, medarbetarskap och hur man får med personalen i förbättringsarbete. Föredragshållarna kommer att prata mycket om förändringsledning, ledarskap och att lära nytt, säger Magnus Wiktorsson.

På onsdagen och fredagen kommer också cirka 600 gymnasieelever på digitala besök.

– Några av våra studentambassadörer kommer berätta för dem hur det är att plugga på KTH, säger Magnus Wiktorsson.

Han medverkar också i en programpunkt på onsdagen där man diskuterar hur verksamheten på företagen och på KTH påverkades av coronapandemin och hur man lyckades ställa om.

Mer information om Science Week i Södertälje 2021.

Håkan Soold

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2021-02-03