Till innehåll på sidan

Pandemin – en chans till grön omstart

Porträtt av Staffan Laestadius.
Att klara en klimatomställning finns inom räckhåll, enligt Staffan Laestadius. (Foto: KTH)
Publicerad 2021-02-11

Pandemin har gett oss nya möjligheter att klara klimatkrisen. Fortsatt minskade utsläpp i nivå med pandemiåret 2020 är vad som krävs för klimatomställningen, hävdar industriforskaren Staffan Laestadius, aktuell med en ny bok om vår tids ödesfråga.

Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling, har skrivit flera böcker om klimatkrisen. Med den senaste, En strimma av hopp, vill han ge en bild av hur möjligheterna ser ut för att klara en omställning.

– Alltför många vet alltför lite om hur omställningar kan gå till, hur de brukar gå till och, inte minst, vilka villkor som omgärdar klimatomställningen. Framför allt är okunskapen stor när det gäller den hastighet vi måste upp i, säger han.

Pandemin har enligt Staffan Laestadius gett oss en ny chans – med djupare insikter om hur globala kriser kan hanteras: vilka utmaningar politiken står inför och hur vi genom restriktioner kan acceptera inskränkningar i vår frihet.

En avgörande fråga är hur samhällen ser på återgången till ett ”normaltillstånd”– om vi ska återställa eller ställa om till ett helt nytt samhälle.

Nedgång i utsläpp

– Man kan notera att den sjuprocentiga nedgång i fossilförbrukning och koldioxidutsläpp som vi hade under 2020 är ungefär vad som årligen krävs i en seriös klimatomställning. Vi borde alltså ersätta den ofrivilliga fossilreduktionen från 2020 med en planerad fortsättning i samma storleksordning under resten av decenniet.

Hur tänker du kring klimatomställningen som den ser ut i Sverige och globalt i dag?
– Vi är alldeles för sent ute. Trettio år av internationella klimatförhandlingar har i praktiken inte lett till några väsentliga resultat även om Parisavtalet fått en viss psykologisk betydelse.

FN:s toppstyrda klimatarbete borde övergå till fler satsningar på nationell nivå, menar han.

– Vi måste satsa på bottom-up-strategier – att enskilda länder och aktörer går före. Och det måste gå snabbt. Sverige är ett land som kan gå i täten.

Historiskt ansvar

Ansvaret för att förändra ligger inte minst hos politiken – enligt Laestadius krävs det betydligt mer engagemang från de styrande – men även hos näringsliv och gemene man. ”Vi sitter alla med fingrarna i syltburken” säger han.

– Visst finns det ett historiskt ansvar inom den fossilbaserade industrin som skapat gigantiska vinster och förmögenheter. Men vår moderna livsstil har sedan länge blivit så fossilberoende att de allra flesta valt att alltför länge stoppa huvudet i sanden.

Att klara en omställning ligger fortfarande inom räckhåll:

– Framtiden är inte huggen i sten, men den beror i högsta grad på hur snabbt vi kommer igång med seriösa omställningsåtgärder. Det är sannolikt fortfarande möjligt att ställa om på ett värdigt sätt. Man kan därför tala om en strimma av hopp och det är vad som behövs för att motivera oss i arbetet.

Text: Christer Gummeson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-02-11