Till innehåll på sidan

Röntgenteknik från KTH blir global

Två forskare, Mats Danielsson och Moa Yveborg, tittar in genom en datortomograf.
Mats Danielsson, professor och VD på Prismatic och Moa Yveborg, projektledare och disputerad inom medicinsk bildfysik vid KTH, ingår i forskargruppen som utvecklat en avancerad detektor för datortomografi. (Foto: Håkan Lindgren)
Publicerad 2020-11-27

Världsledande röntgenteknik från KTH som standard inom vården världen över. Det blir sannolikt följden när nu det globala företaget GE Healthcare köpt upp fysikprofessorn Mats Danielssons företag som utvecklat framtidens datortomografi.

– Det här är ett erkännande för forskningen som vi gjort. Genom GE Healthcare, som är internationellt marknadsledande inom medicinteknik, öppnas dörren för att vår teknik kan bli standard inom sjukvården för en väldigt lång tid framåt, säger Mats Danielsson .

Röntgentekniken, en detektor som räknar varje foton, har utvecklats av forskarna under många år och gör att bildkvaliteten kan förbättras rejält i både upplösning och kontrast, utan höjd stråldos.

Skärpan i bilderna gör att exempelvis även mycket små cancertumörer kan upptäckas och övervakas för att se hur de utvecklas och svarar på medicinering.

Antalet undersökningar kan också minimeras och invasiva ingrepp som idag krävs för en diagnos kan undvikas, påpekar Mats Danielsson.

Två forskare, Mats Danielsson och Moa Yveborg, sitter i ett forskningslabb.
Forskarna tror att röntgentekniken kan bli global standard inom sjukvården för en lång tid framåt.

– Genom att ställa tidigare och säkrare diagnoser kan fler liv räddas. Sjukdomar kan upptäckas medan de fortfarande går att bota, det gäller även inom områden som hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och blir även viktigt i akutsjukvård som vid till exempel trafikolyckor.

Unik lösning

Det är inte första gången Mats Danielsson tar medicintekniska innovationer från labb till marknad. Senast var det en mammografikamera som också byggde på en teknik med fotonräknande detektor.

En unik detalj i den svenska tekniken är att detektorerna är gjorda i kisel. Det är den bästa lösningen för att uppfylla kliniska krav och det renaste materialet som kan användas för detektorer, enligt Mats Danielssons forskargrupp. Andra internationella utvecklare av röntgendetektorer använder kadmium i olika blandningar.

– Vi var en outsider under några år när det fanns en viss skepsis mot våra idéer. Men vinden vände och när vi träffade GE Healthcare första gången 2015 fick vi förtroende att visa hur vi kunde klara de tuffa kraven för datortomografi: hög effektivitet, mycket höga flöden av röntgenfotoner och med bra energiupplösning och små pixlar, säger Mats Danielsson.

Fyra händer håller i tre kiselsensorer.
Röntgentekniken bygger på en unik detalj, en kiselsensor som räknar fotonerna.

Hans intresse för att utveckla bättre bildgivande system inom vården tog fart när han forskade i partikelfysik vid CERN i slutet 1990-talet. Mats Danielssons idéer är inspirerade av den detektor som upptäckte toppkvarken 1995, liknande de detektorer som idag används i partikelfysikexperiment.

Partikelfysik inspirerade

Erfarenheterna av att bygga avancerade instrument, analysera och hantera enorma mängder data väckte tankar om hur partikelfysiken kunde göra nytta inom sjukvården.

– Vi kunde mäta partiklars rörelsemängd och energi mycket noggrant och med hög tidsupplösning och jag såg en chans och möjlighet att utveckla grundforskningen i medicinskt syfte.

Sedan dess har han varit med och startat ett flertal bolag inom medicinteknikområdet – varav några köpts av internationella storbolag ­– och bidragit till över 100 patent.

– Att få se det som man arbetar med bli en produkt, att det kommer till användning, har varit drivkraften för mig. Ofta slutar forskningen med en publicerad artikel – vi har varit noga med att komma hela vägen fram till patienterna.

Hur tänker du kring resan som gått från grundforskning till innovation och världsledande röntgenteknik?
– Det är nästan så att man måste nypa sig i armen. Vi har hela tiden trott på vår lösning, men att få det bekräftat – det är oerhört roligt.

Mats Danielsson har varit deltidstjänstledig från sin professorstjänst under tiden som röntgendetektorn utvecklats. Nu återgår han och kommer bland annat att undervisa studenter inom teknisk fysik och medicinsk teknik.

– Det ska bli trevligt att träffa dem och kunna ge konkreta exempel på hur man kan använda sina fysikkunskaper, säger han.

Text: Christer Gummeson

  • Betydande donationer från Familjen Erling-Perssons Stiftelse har stöttat i Mats Danielssons forskning om ny teknik för datortomografi. I en kommentar till att GE Healthcare förvärvat avknoppningsföretaget Prismatic säger Stefan Persson, stiftelsens styrelseordförande: "Det är väldigt glädjande att grundforskningen i detta fall har tagit steget vidare mot industrin då det i slutänden kan komma att leda till mycket gott för såväl sjukvården som många patientgrupper. Det är ett imponerande arbete som forskarteamet bedrivit och som nu givit ett fantastiskt resultat."
  • Stöd KTH - Donationer som möjliggör forskning.
Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2020-11-27