Till innehåll på sidan

Strategiskt samarbete signerat

Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholm och Peter Gudmundson, rektor på KTH, tar i hand på det utökade samarbetet. (Foto: Håkan Lindgren)

SAMVERKAN

Publicerad 2014-06-11

KTH och Stockholm stad ingår nu ett strategiskt partnerskap för att långsiktigt bredda och utveckla sitt samarbete för framtiden. Genom den gemensamma avsiktsförklaringen stärks också Stockholmsregionens innovationskraft.

– Det här är en milstolpe i vårt samarbete som vi ser fram emot ska utveckla kompetensen hos båda parter och stärka Stockholm som kunskapsregion i konkurrensen om talanger, företag och investeringar, sade Sten Nordin, finansborgarråd i samband med att han och KTH:s rektor Peter Gudmundson undertecknade avsiktsförklaringen, ett Memorandum of understanding (MOU) i stadshuset.

Peter Gudmundson underströk i sin tur vikten av långsiktighet och att samarbetet genom det strategiska partnerskapet både breddas och struktureras:

– Vi ser fram emot att arbeta gemensamt i takt med att staden utvecklas och växer. Det handlar om såväl forskning som utbildning, kompetensutveckling och personutbyte utifrån våra respektive behov.

Redan i dag samarbetar KTH och Stockholm stad inom en rad områden bland annat genom olika centrumbildningar vid KTH, laboratorier och gemensamma plattformar. Tanken är att ta det ett steg till på ett mer formaliserat och strukturerat sätt och utveckla växelspelet mellan staden och KTH på flera nivåer – inte minst i fråga om personutbyten.

KTH:s vicerektor för samverkan, Margareta Norell Bergendahl, påtalade också att ett strategiskt partnerskap är en process som utvecklas, utvärderas och omprövas över tid:

– Vi hoppas att det här ska ge våra strategiska partners tillgång till hela KTH och även öppna för möjligheten till en dialog parterna emellan.

Text: Jill Klackenberg

KTH har en rad olika samarbeten och nio strategiska partnerskap med Scania, Skanska, Ericsson, ABB, Stockholms läns landsting, Vattenfall, Saab, Sandvik och Stockholm stad. Läs mer