Superdator ger hjärnforskare unika möjligheter

Publicerad 2007-02-21

En ny superdator ska hjälpa svenska hjärnforskare att med tiden hitta nya behandlingsmetoder och förbättra diagnostiken för sjukdomar och skador i hjärnan. Datorsystemet, Blue Gene, som är det första i sitt slag i Norden är ett samarbete mellan Stockholm Brain Institute (SBI) och IBM. Det kommer att placeras på Parallelldatorcentrum vid KTH.

Den stora datorkapaciteten i kombination med en s.k. PET-kamera med hög upplösning – som gör det möjligt att avbilda hjärnans kemiska och fysiologiska funktion – är unik i världen. Detta, och närheten till patienter och klinisk verksamhet, skapar helt nya förutsättningar för hjärnforskning både ur svenskt och internationellt perspektiv, enligt SBIs föreståndare Hans Forssberg.

SBI är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, KTH och Stockholms Universitet för att främja spjutspetsforskning kring olika hjärnfunktioner, till exempel agerande och minne och lärande. Dessa forskningsområden angrips utifrån tre perspektiv – utveckling och åldrande, könsskillnader samt hjärnsjukdomar som Alzheimers sjukdom och ADHD. För denna forskning är högpresterande beräkningsresurser för simulering och bildanalys viktiga verktyg.

– Det som är unikt med Blue Gene-datorn är att den kan byggas i mycket stora exemplar där programmen fortfarande kan fungera effektivt, något som krävs för att kunna simulera de komplicerade processer det rör sig om i hjärnan. I samarbetet med IBM ingår också att forskare som stöter i taket lokalt kan få tillgång till mycket större system via IBM, säger Gert Svensson, projektledare för Blue Gene-datorn på KTH.

Vid designen av Blue Gene har man tagit stor hänsyn till energieffektivitet och effektiv packning, faktorer som blir allt viktigare för superdatorer i dag.

– För att angripa de största forskningsproblemen i dag behövs samarbete mellan olika forskningsfält. Att placera datorn vid Parallelldatorcentrum öppnar unika möjligheter för samarbete mellan områdena högpresterande datorer och hjärnforskning, säger Gert Svensson.

I samarbetet kring Blue Gene ingår även AstraZeneca och OECD-organet International Neuroinformatics Coordination Facility (INCF).

Magnus Myrén

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2007-02-21