Till innehåll på sidan

Tekla gör avtryck i USA – och snart i fler länder

Publicerad 2019-03-14

Hallå där, Sanna Cedergren, KTH:s projektledare för Teklafestivalen, vad var det för uppmärksamhet KTH-väskan fick i Washington DC?

Sanna Cedergren.

– ’I love your bag’, sa folk spontant på stan. De vi träffade kommenterade den och ville ha en, beställa en. En journalist från Washington Post, unga tjejer, folk på Robyns konsert, företagsfolk i Tekla Dialogue. Väskan är tydlig och relevant, säger Sanna Cedergren .

Väskan blev en symbol när Teklafestivalen lanserades internationellt.

Varför exporteras Tekla?
– Projektet är en del av Svenska institutets uppdrag att stärka bilden av Sverige. Tekla bidrar med kunskap om hur man inspirerar tjejer att bli intresserade av teknik.

Vad är Tekla Dialogue?
– Tekla Dialogue är ett nytt format för kunskapsutbyte. Vi är bra i Sverige men kan inte allt. USA har till exempel toppuniversitet där det examineras fler tjejer än killar i ingenjörsämnen. Vi vill dela med oss och lära av andra länder.

Varför är det svårt att locka tjejer till teknik?
– Det är en komplex fråga. En sak vi diskuterade i Washington är det så kallade ’impostor syndrome’, bluffsyndromet på svenska ungefär. Duktiga tjejer har lärt sig att titta bakåt, att säkra att de redan kan och gjort saker innan de går vidare. Det kan vara en underliggande orsak.

I dialogen om kunskapsutbyte med panelen engagerade sig folk från Google, Spotify, Amazon, Skanska och Accenture. Liksom från Georgetown University, University of Maryland, National Science Foundation, Bill and Melinda Gates Foundation, National Academy of eEngineering, World Bank med flera.

De unga tjejerna inspirerades av både Robyn och Aisha Bowe, tech-entreprenör och före detta stjärnskott på NASA. Aisha Bowe berättade att hennes syokonsulent i high school gav henne rådet att bli make-up artist. Men hon gick sin egen väg och blev framgångsrik rymdingenjör på NASA.

– Aisha Bowe har en exceptionell förmåga att visa vägen för tjejer. Hennes devis är ’Outdream yourself daily’, säger Sanna Cedergren.  

Aisha Bowe. (Foto: David Callahan)

– En tjej sa spontant, ’I learned something new today. I learned that I am the future’. Det tar jag med mig.

30 tjejer från Washingtons förorter kom till Sveriges ambassad. Caroline Dahl från forskningsinstitutet RISE ledde en workshop med dem och Aisha Bowe höll ett inspiratationstal. Tjejerna fick testa, skapa och bygga lysande ballonger och wearables med ledlampor, kretsar, batterier med mera. 

Vad är nästa steg för Teklas internationella resa?
– Tekla förpackas nu i ett format som Svenska Institutet erbjuder att arrangeras på andra platser i världen. Till exempel i Indien, Kina, Afrika och här i Europa. Vi vill också arrangera internationella KTH-alumner i projektet. I höst blir Teklafestivalen på hemmaplan på KTH:s campus i Södertälje, säger Sanna Cedergren.

Berättat för: Mats Paulsen

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-03-14