Till innehåll på sidan
Artisten Robyn och Peter Gudmundson, rektor, i samspråk kring Teklafestivalen. ( Foto: MärtaThisner)

Teknikfestivalen Tekla är tillbaka

TEKLA

Publicerad 2016-02-17

För andra året i rad får tjejer mellan 11 och 18 år chansen att prova på olika typer av teknik under en heldag. Teknikfestivalen Tekla hålls den 9 april på KTH i samarbete med Robyn.

 Teknik är ett av de områden som påverkar samhällets utveckling mest av allt just nu, så  det är självklart att tekniken ska formas av alla som vill vara med och göra det. Men det tar tid, säger Robyn apropå att Teklafestivalen körs igen.

Hon får medhåll av KTH:s rektor Peter Gudmundson:

– Vi måste vara uthålliga i arbetet för att minska den skeva könsfördelningen inom teknikprogrammen. Enstaka insatser räcker inte och därför är det ju både väldigt roligt och viktigt att vi kan köra Teklafestivalen i år igen.

Robyn kan som musiker relatera till detta med att ha möjlighet att utveckla sitt intresse i en kreativ, avslappnad, inspirerande och lekfull miljö som ju Tekla erbjuder. En miljö där det är fritt att pröva sig fram och utveckla sina färdigheter.

– Det är jätteviktigt när man skapar, men kanske också lite extra i ett sammanhang som kan va lite stiff som teknik – i musiken kan du ändå vara mer bananas. Som yngre tjej upplevde inte jag att jag blev uppmuntrad att utforska mina intressen inom teknik lika mycket som killar. Jag tänker att Tekla vill bidra till att främja tjejers nyfikenhet på saker som annars inte ligger så nära till hands för dem och avdramatisera den här miljön, säger Robyn.

Ett mål med festivalen är att fler unga tjejer ska söka sig till KTH i det långa loppet. Ett annat att göra teknikområdet såväl mer tillgängligt som attraktivt så att fler tjejer kan fördjupa och utveckla sitt intresse för teknik.

– Det är inte bara de tjejer som kommer till KTH på Teklafestivalen som är viktiga. Spridningen på nätet och i sociala medier är avgörande för att locka och inspirera ännu fler av framtidens ingenjörer, säger Peter Gudmundson.

Årets upplaga av festivalen som i fjol lockade 1 500 personer att söka till 200 platser innehåller en hel del nyheter.

– Vi har bland annat utökat antalet platser till 400 och har målgruppsanpassat innehållet genom att åldersindela workshopparna, berättar Hanna Metsis, projektledare för Tekla på KTH.

Under dagen kommer det vara 28 parallella aktiviteter där besökarna får prova på att kombinera teknik och kreativitet inom ett antal olika områden såsom rymdforskning, robotprogrammering, speldesign, musikproduktion, 3D-printing, proteinrening och mycket annat.  De olika aktiviteterna är anpassade efter två olika åldergrupper nämligen 11-14 och 15-18 år.

Forskare från en rad av KTH:s olika skolor, organisationer som Makertjej, Popkollo med flera står för innehållet.

Tekla arrangeras av KTH och Robyn med Spotify, Ericsson, Dice, Scania, NCC och Atlas Copco som partnerföretag samt Creuna som webb-partner. Läs mer på hemsidan www.teklafestival.se där det är möjligt att anmäla sig till festivalen under perioden 1-18 mars.

Dagen avslutas med ett liveframträdande med Robyn ochen dj-session med duon Y+M  på KTH:s campus.

– Teknik är som magi. Den tillåter oss att göra saker som vi inte trodde var möjliga och som gör livet roligt. Alla som vill ska självklart få chansen att vara med och forma det, säger Robyn.

Text: Jill Klackenberg