Dags att föreviga examen från EIT Digital. (Foto: Jann Lipka)

Utbildning med entreprenörskap i världsklass

Publicerad 2016-12-05

Både Sverige och Europa skriker efter ingenjörer och allra helst med en entreprenörsådra. Där spelar EIT Digital en viktig roll och i slutet av november släpptes det senaste tillskottet av masterstudenter ut – inklusive en färsk start-up.

Den 26 november samlades drygt 130 studenter på KTH för att få sin masterexamen från EIT Digital som är en del av EIT, European Institute of Innovation and Technology. EIT Digital Academy samverkar med 20 tekniska universitet och högskolor i Europa och KTH är en viktig del av dess masterprogram, doktorandprogram och forskning.

– KTH och EIT Digital har ett väldigt bra och givande samarbete. Vi delar samma syn på entreprenörskap och samma entusiasm inför att utveckla och internationalisera utbildningen, sade KTH:s rektor Sigbritt Karlsson när hon öppnade ceremonin för avgångsstudenterna.

KTH är programmets enskilt största deltagare och i år sökte sig omkring 140 masterstudenter dit för ett av de två år som programmet omfattar. KTH erbjuder sex av åtta tillgängliga inriktningar inom EIT Digital Academy.

Nora Tejeda var en av avgångstudenterna som berättade om sitt entreprenörskap.

En av avgångseleverna fanns med både i publiken och på scenen. Nora Tejeda från Mexico City ingår i 2016 års avgångsklass men har också redan sjösatt sin första start-up, Inicio, som hon presenterade för första gången under ceremonin. Hon har specialiserat sig på ”Human Computer Interaction and Design” på KTH och University College London (UCL).

Nora Tejeda arbetar tillsammans med Mikaela Illanes, också en masterstudent på EIT Digital, och professor Mark Smith som är verksam på KTH. Inicio är en icke vinstdrivande organisation och har som målsättning att förbättra studieresultaten i Sverige, genom att utveckla digital kompetens och låta studenter hitta det de brinner för.

Inicio utvecklar metodik, verktyg och plattformar till ett utbildningsprogram som bygger på praktiskt, teknologibaserat lärande, mentorskap och praktisk erfarenhet från verkliga situationer och exempel i industrin. Inicio vänder sig till gymnasieelever och högre utbildning.

– Idén och inspirationen fick jag under mitt första år på mastersutbildningen på KTH här i Stockholm. Sverige var också ett bra land att utveckla idén i och utbildningen blev ämnet för min avhandling som jag sedan gjorde klart på UCL i London, sade Nora Tejeda.

Hon är nu tillbaka på KTH campus i Kista för att arbeta med Inicio. Finansiering finns för första året genom ett par affärsänglar och Inicio har redan flera pilotprojekt igång med gymnasieskolor i Stockholm.

– Sverige och den svenska skolsektorn är ett väldigt bra ställe att börja på men så småningom är förstås ambitionen att ta den här plattformen till fler länder, sade Nora Tejeda.

Wilfred Dron berättade om sin väg efter KTH.

EIT Digital har entreprenörskap som en viktig och integrerad del av masterprogrammet, något som också underströks och utvecklades av dagens huvudtalare, professorn och entreprenören Linnar Viik. Han är Estlands största internetprofil, hade ett finger med i skapandet av Skype och var dessutom med och startade EIT 2008

En annan entreprenör som intog scenen var Wilfred Dron som tillbringade sex månader på KTH inom programmet EIT Digital Doctoral School. Med stöd av EIT Digital startade han Wisebatt som är grundat på hans doktorandforskning. Wisebatt hjälper företag att utveckla bättre och säkrare produkter baserat på kunskap om batteriers uppskattade livslängd. Wisebatt är baserat i Paris och har redan åtta kunder.

Text: Jan Lindroth

EIT Digital

EIT Digital är en europeisk organisation som leder digital innovation och entreprenöriell utbildning i syfte att främja digitaliseringen i Europa. EIT Digital förser marknaden med nyskapande digitala innovationer och entreprenörsdrivna talanger genom att mobilisera ett europeiskt ekosystem med över 130 globala företag, SMEs, start-ups, universitet och forskningsinstitut.
www.eitdigital.eu
EIT Digital Academy erbjuder flera utbildningsprogram - Master School, Doctoral School och Professional School där entreprenöriella digitala experter får fördjupad teknisk kompetens samt lär sig praktisk tillämpning av innovation och entreprenörskap.
 Av de närmare 600 som är inskrivna i EIT Digital Master School i år valde omkring 140 stycken KTH för ett av sina två år i programmet.
www.masterschool@eitdigital.eu
 

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2016-12-05