Pengaregn över KTH

Publicerad 2009-09-15

Nu står det klart att forskningsrådet Formas delar ut 25 miljoner till KTH som en del av sin satsning på starka forskningsmiljöer. Pengarna, som fördelas över fem år, tillfaller konsortiet CarboMat som forskar om avancerade kolhydratmaterial.

Satsningen är Formas hittills största på starka forskningsmiljöer.

– Vi fick in många spännande och innovativa ansökningar, säger Anna Ledin, huvudsekreterare på Forskningsrådet Formas.

Hon tillägger att ett kriterium för tilldelning av pengar har varit att forskningsområdet som sådant ska genomsyras av högsta vetenskapliga kvalitet och nytta för utveckling mot ett hållbart samhälle.

Krav som CarboMat uppfyller.

Harry Brumer, docent i träbioteknik och den som leder CarboMat, är väldigt glad över tillskottet.

- Pengarna kommer att gå till forskning som rör hur nya och avancerade kolhydratmaterial kan användas för bättre vattenrening och sårbehandling, säger Harry Brumer.

Mer specifikt handlar CarboMats forskning om cellulosa, en kolhydrat som finns i växtcellväggar. Cellulosa ansluter sig lätt till andra kolhydrater, och då bildas unika material vars egenskaper är anpassade för vissa specifika
funktioner.

Forskarna strävar efter att bättre förstå och utnyttja samverkan mellan kolhydrater för att skapa nya och revolutionerande material i nanoskala.

Som i sin tur kan användas till förbättrade filter för vattenrening eller återskapande av olika vävnader.

För mer information, kontakta Emilie von Essen, presschef på Forskningsrådet Formas på 0733 - 50 31 61 eller eve@formas.se.

Harry Brumer nås på 08-553 78 367 eller harry@biotech.kth.se.

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2009-09-15