Om Tekla

Teklafestivalen arrangerades för första gången 2015 på initiativ av artisten Robyn i samband med att hon tog emot KTH:s stora pris för sin gärning som artist. Festivalen välkomnar tjejer till en dag med workshops, föreläsare och inspirerande kvinnliga förebilder inom teknik.

Tekla nationellt

Teklas logotype, desk keys form the wordTekla.

Teklafestivalen startade efter att artisten Robyn tilldelades KTH:s Stora pris 2013. Hon ville använda Tekla för att inspirera tjejer att bli intresserade av teknik, en historiskt manlig dominerad industri. Festivalen riktar sig till tjejer i åldrarna 11-15 år, där Tekla bidrar med kunskaper och erfarenheter av att inspirera tjejer till att utforska teknik genom att bygga, skapa och testa i en miljö där alla roller är tillgängliga för dem.

De första fyra åren hölls festivalen på KTH i centrala Stockholm och 2019 flyttades Tekla till KTH i Södertälje för att nå fler teknikintresserade tjejer.

Tekla internationellt

Under hösten 2018 inledde KTH och Svenska institutet  ett samarbete kring en internationell lansering av Tekla tillsammans med Sveriges ambassad i Washington DC. Ytterligare fyra destinationer besöktes under hösten 2019 samt våren 2020. De två sista planerade nedslagen i Sydafrika och Indonesien ställdes in på grund av konsekvenser av coronavirusets spridning.

Svenska Institutet har i uppdrag att stärka Sverigebilden internationellt genom att skapa dialog och kunskapsutbyte inom ämnen där Sverige är ledande. Svenska Institutet gör detta genom att bland annat erbjuda svenska ambassader i världen material, innehåll och format, så kallade Tool-kits, för evenemang och utställningar som kan arrangeras lokalt. Teklas medverkan i ett sådant Tool-kit var Tekla workshops och Tekla Dialogue (ett panelsamtal med fokus att lyfta problematik och lösningar).

Samarbetet med Svenska Institutet och de svenska ambassaderna främjar bilden av Sverige och stärker samtidigt KTH:s varumärke internationellt. Tekla bidrar här med kunskaper och erfarenheter av att inspirera tjejer till att prova på teknik på ett lekfullt sätt i nya spännande miljöer.

Tekla's logotype

Syfte och mål

Syftet med Tekla är att erbjuda en miljö där unga tjejer kan bygga, testa och skapa med teknik tillsammans med kvinnliga förebilder. De erbjuds en plattform för diskussion kring underrepresentationen av kvinnor inom teknikområdet, strukturella hinder, bristen på förebilder, kultur och värderingar inom tekniksektorn samt hur tjejers och kvinnors roller och möjligheter kan stärkas.

Målet med Tekla är att få fler tjejer och kvinnor intresserade av naturvetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik samt genom att lyfta problematiken bidra till en debatt om utmaningar inom tech och hur förändring kan ske.

Small shining LED-lamps.
Innehållsansvarig:evenemang@kth.se