Indien: Mumbai

Teklafestivalens tredje internationella resa gick till Mumbai i Indien, där evenemanget pågick under två dagar den 4-5 december 2019.

Den 4-5 december 2019 genomfördes Tekla workshops och Tekla Dialogue i Mumbai, Indien i samband med ett statsbesök från den svenska kungen och drottningen, vilka också besökte Tekla workshopen och Tekla Dialogue. Statsbesökets syfte var att ytterligare stärka den goda relationen mellan Sverige och Indien där det mellan länderna finns samarbetsavtal inom områden som till exempel tekniskt och vetenskapligt samarbete.

En indisk tjej sätter en liten lysande lampa på drottning Silvias kavaj, likt en brosch.

Arrangören på plats var svenska ambassaden i Delhi och den lokala partnern var myndigheten NITI , National Institution for Transforming India och Tekla Dialogue genomfördes i samarbete med KTH, Svenska institutet och Business Sweden  där de medverkande kom från svenska och indiska teknikföretag, lärare, forskare, studenter, beslutsfattare och journalister.

Tekla workshop

Workshopen hölls även denna gång av Caroline Dahl, Technology Innovator på RISE i Stockholm och den primära målgruppen var tjejer i åldern 11-15 år från icke priviligierade områden. En viktig del av projektet var att några av tjejernas lärare medverkade på workshopen och fick lära sig om Teklas metod och pedagogik kring hur man jobbar med tjejer, inspirerar och skapar en trygg miljö där de kan utforska teknik. Lärarna ska sedan kunna sprida kunskapen vidare inom sin organisation och jobba mera aktivt mot att få fler tjejer intresserade och nyfikna på teknik.

Indiska tjejer tittar på Caroline Dahl, som vid kortändan av bordet instruerar i en workshop.
En indisk tjej med ett lysande örhänge, tillverkat under workshopen.

Tekla Dialogue

Tekla Dialogue modererades av Rupali Mehra, TV-presentatör och grundare av Content People AB. Panelen inkluderade Priyanka Anand, vice president och chef, HR för marknadsområde Sydostasien, Oceanien och Indien på Ericsson, Srimathy Kesan, grundare och VD för forsknings- och teknikinkubatorn Space Kidz India (SKI), som också höll ett inspirationstal för de deltagande flickorna dagen innan, Caroline Dahl från Tekla-teamet, Anna Roy Senior Adviser på NITI Aayog och PM Gururajan, professor i materialvetenskap vid IIT. Diskussionen belyste utmaningarna och den fortfarande rådande ojämlikhet inom STEM-sektorerna ( Science, Technology, Engineering and Mathematics), men lyfte även fram många positiva utvecklingsinitiativ.

Fem kvinnor diskuterar sittandes på scenen i Tekla Dialogue.
Fyra vitklädda indiska tjejer, heltäckta med byxor, lång skjorta och slöja på huvudet står mitt emot svenska kungen och drottningen.
Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Aktuellt