Till innehåll på sidan

USA: New York

Den fjärde Teklafestivalen genomfördes i New York den 17 december 2019 som en del av Sweden Makes Music, ett projekt som ska uppmärksamma svensk musik och musikindustri i USA.

I New York utgjorde Teklafestivalen en del av Sweden Makes Music med fokus på utmaningar och möjligheter för flickor och kvinnor i musikbranschen. De senaste sju åren har generalkonsulatet och Export Music Sweden i samarbete med Luger drivit projektet Sweden Makes Music för att uppmärksamma svensk musik och musikindustri i USA. 

Tekla workshop

Tre tjejer tittar på en läsplatta och gör v-tecken med fingrarna.

Temat för Tekla i New York var just musikproduktion och workshopledare var Brenda El Rayes och Barbara Chamoun från Popkollo , ett musikläger för tjejer och transpersoner som startades i Hultsfred 2003 och som sedan dess haft över 4 000 deltagare. Workshopen bestod av två grupper varav den ena gruppen var tjejer från Sydamerika som varit i USA i två år. För dem handlade det mycket om att få kreativt självförtroende och att vara bekväma med att testa teknik. Den andra gruppen kom från en musikskola med fokus på klassisk musik. Tjejerna hade aldrig komponerat musik själva tidigare och för dem blev workshopen där de fick producera musik med inspelningsprogram på dator något helt nytt.

Tekla Dialogue

En gruppbild av tretton tjejer i blå tröjor på bakre raden och fyra kvinnor på huk på främre raden. Alla ler.

I anslutning till festivalen hölls en paneldiskussion som brukligt, Tekla Dialogue, om underrepresentationen av kvinnor inom music-tech och STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), bristen på förebilder och hur tjejers och kvinnors roller kan stärkas. I paneldiskussionen deltog förutom Barbara Chamoun även Mapei, svensk artist, Yamilée Toussaint Beach, grundare av STEM From Dance och Phi Pham, verkställande direktör för Building Beats. Panelsamtalet modererades av Vanessa Hill, som grundat YouTube-kanalen Braincraft.

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2021-03-12