Till innehåll på sidan

Det har ju gått bättre än vad jag själv kunnat föreställa mig

KTH:aren och civilingenjören i materialteknik - Olof Faxander - har blivit vald till årets ledare och årets mångfaldschef. Han är 45 år men har hunnit med flera tunga vd-poster. Olof Faxander är idag Sandviks vd. KTH Alumni tar sig till Sandviks kontor mitt i centrala Stockholm för att prata ledarskap. Vad är det som gör Olof Faxander till en sådan framgångsrik och uppskattad ledare?

Olof Faxander har just fått frågan om han minns sin första dag på KTH. Han lutar sig tillbaka och berättar att han muckade när mottagningen började. Året var 1990 och han hade precis fått ett erbjudande om att fortsätta officerutbildningen i Flottan. Det var många viktiga beslut att ta på en gång för en tjugoåring. Skulle han hoppa på Flottans erbjudande eller skulle han läsa på KTH? Han funderade inte särskilt länge, det blev en helhjärtad satsning på studierna. Valet föll på materialteknik (TMSEM), en utbildning som på den tiden lockade hundratalet studenter. När Olof Faxander började sin ingenjörsbana gjorde han det tillsammans med 120 kursare. Några av dessa blev nära vänner som han fortfarande har kontakt med.

KTH-tiden minns Olof som en härlig tid. Han lärde sig det han behövde veta om produktionsutveckling. Några månader in i studierna på KTH tyckte han att det gick så bra att han sökte in på ekonomiprogrammet vid Stockholms universitet.

– Ja, och så satsade jag också hårt på tyskan.

Vi befinner oss i början av 1990-talet och Olof är på väg mot en civilingenjörsexamen och en examen i ekonomi och tyska. Hur hann han med allt?

Olof Faxander fastlår att språkkunskaper är oerhört viktiga för att klara sig i industrivärlden. Presentationer och rapporter på engelska och tyska, vokabuläret ska flyta på som ett modersmål. Utan språket kommer man inte långt.

– Om man vet vad man ska prioritera hittar man tiden menar han och påpekar att det i början av 90-talet var svårt att komma in på arbetsmarknaden. Han förstod tidigt att han skulle behöva profilera sig.

– Jag tänkte, okej, när jag kommer ut vill jag ju ha något som gör att jag konkurrerar ut andra civilingenjörer. Han kan idag förstå att han hade höga ambitioner redan som ung.

– Men utan mina två utbildningar hade jag inte hamnat där jag är idag.

Olof Faxander B-90

Född: 1970

Utbildning: Civilingenjörsutbildning i materialteknik  och fil. kand i ekonomi

Bästa tekniska prylen: Hjulet

Som om det inte räckte med dubbla heltidsstudier var han aktiv i studentlivet och körde taxi på nätterna.

Energisk och målfokuserad redan som ung. Var kommer drivkraften ifrån?

– Min far var min förebild, han har haft en lång industrikarriär bakom sig.

Olof ville jobba på ett industriföretag med produktutveckling. Det var produktionsflödena som lockade. Det visste han efter att ha jobbat på bank en sommar, banksfären kändes för abstrakt. Förutom produktionsutvecklingen hade Olof också ett annat krav på sitt framtida jobb. Företaget skulle kunna nå ut globalt.

– På så sätt är Sverige helt fantastiskt. Vi har fler multinationella företag per capita än något annat land i världen.

Olofs karriärstips

En bra närmaste chef är det bästa du kan få. Om du väljer en chef som ser dig och dina förmågor ligger världen öppen.

Se till att du börjar på ett större bolag, helst ett globalt. Du kan ta dig till ett mindre bolag när du fått lite mer erfarenhet. Ett större bolag tar hand om sina nyexaminerade ingenjörer i traineeprogram. Som trainee har du stora möjligheter att ta dig fram i företaget. Efter att du varit på ett stort företag kan du skala ner och gå över till ett mindre företag. Du kan ta dig till en mindre organisation när du sett det andra.

Tänk på att det bara går ett antal tåg under din karriär. Se till att du hoppar på något av dem, om du tackar nej för ofta kommer chanserna att gå dig förbi.

Ha inte för långsiktiga karriärsplaner. Ta istället jobb där du kan utvecklas och leverera på det jobbet. Tänker du mest på nästa jobb tappar du fokus på ditt nuvarande jobb och då minskar dina chanser i karriären.

Ta höjd på dina engelskakunskaper. Jag rekryterar bara chefer med rätt höjd i engelska. 

Efter studier i utlandet och en examen från både KTH och Stockholms universitet flyttade Olof till stålverket i Degefors. I Degefors trivdes han oerhört bra. Vid blott 28 år blev han tillfrågad om han ville bli Degefors jernverks affärsenhetschef - under sig skulle han ha 270 anställda. Nu gick det snabbt. Han bytte jobb och flyttade till Sheffield, ansvarade för en betydligt större affärsenhet i Sheffield. Frun följde med och första barnet föddes i England. Några år senare flyttade familjen till Esbo i Finland, nu var han rekryterad till en divisionschefstjänst på Outokumpu. Andra barnet kom till i Finland och något år senare gick han över till SSAB. Som 35-åring blev han SSAB:s och börsens yngste storbolagsvd. Tredje barnet föddes i Sverige.

– Ja, det har ju gått bättre än vad jag själv kunnat föreställa mig.

För att bli en god ledare behöver du…

en trygghet i din egen person

tycka om människor

kunna arbeta med människor

engagera dig i dina medarbetare

skapa en positiv motivation

Olof Faxander berättar att han redan tidigt fick pröva på hur det var att vara chef, då som officer i militärtjänsten. En tuff miljö på ett fartyg där han skulle leda en grupp. Där lärde han sig villkoren för att få folk att engagera sig för en uppgift. Han lärde sig se hur man ska kunna få ut det mesta av teamet. Grundprincipen för ett gott ledarskap är förmågan att engagera folk menar Olof.

– För att bli en bra ledare måste du pröva på ledarskap på olika nivåer och tycka om människor. Om du lär dig se allas kvalifikationer exponeras du för ledarskapskapsuppgifter.

Det har skrivits många artiklar om vad som utmärker Olof Faxander som ledare. Tidningen Chef skriver att Olof Faxander har en naturlig auktoritet som gör att folk lyssnar och ser samma visioner. Vad tror han själv, vad är det som gör att just han uppskattas som ledare?

Han skrattar.

– Du behöver en stabil grund att stå på, förutsättningen för att bli en god ledare är att du har grundförutsättningarna för det.

Hur får man tag i de här grundförutsättningarna?

– För att lära sig ledarskap måste man vara drivande och jobba med människor En person kan ju inte bara bestämma sig för att bli bäst på tennis, man måste träna också.

Vid chefsgalan i år blev Olof Faxander vald till årets mångfaldschef.

– När jag började satt ingen kvinna i högsta ledningen men idag har vi fyra kvinnor av tolv personer i högsta ledningen för Sandvik. Ute i ledningsgrupperna i verksamheten har vi en fördelning på ungefär 16 %. Det är förstås inte tillräckligt, målet är minst 30 %.

– För mig handlar det om att vi vill bli sedda som ett seriöst företag som tar hand om alla våra medarbetare. Vi vill vara en attraktiv arbetsplats för nyexaminerade KTH:are, både kvinnor och män, som får jobb på Sandvik.