Fler än du tror riskar miljoner på galna projekt

Eric Wahlforss var kreatör och musiker - absolut inte ingenjör. En ingenjör tillhörde en annan kategori av människa. En människotyp med ett enormt välutvecklat sinne för matematik och analys. Trodde han. Det skulle inte dröja länge förrän han började på KTH. Idag bor han i Berlin och jobbar hårt för att den digitala plattformen Soundcloud ska växa sig starkare. Ett internationellt företag med 300 anställda.

– Min pappa sa att KTH var det bästa stället i Sverige men jag var tveksam. Jag var konstnärlig och absolut inte ingenjör.

Eric Wahlforss föräldrar var båda kreatörer och hade bosatt sig på Södermalm i Stockholm. För föräldrarna var den kreativa banan den säkra banan. Ingenjörsyrket ingick inte ens i familjens världsbild. En ingenjör tillhörde en annan kategori av människa. En människotyp med ett enormt välutvecklat sinne för matematik och analys.

– Det var inte jag. Jag var musiker och webbdesigner. Jag hade inte fattat att ingenjörer faktiskt är kreativa.

När Eric Wahlforss var nitton började han plugga filosofi på Södertörn. Efter ett år reste han till Berlin för att spela in en skiva. Men pengarna började tryta och Eric fick ta ett jobb på en konsultfirma. Det var där han såg hur alla managementkonsulter styrde och ställde på firman, alla med fina doktorstitlar från något tekniskt universitet.

– Jag hade ingen koll på någonting men jag fattade vad entreprenörskap var för något. Jag fattade att det gick att förverkliga idéer.

Eric insåg att han inte ville fortsätta utan en högskoleutbildning. Han hade höga ambitioner och sökte in på häftig skola i USA.

– Men jag var för stressad och rostig när det gällde matte så jag gjorde aldrig de där intagningstesterna.

Eric besökte en skola på den italienska landsbygden, han ville se om han passade för interaktionsdesign. En professor där sa åt honom att åka tillbaka till Sverige.

– Vad gör du här? frågade professorn. Åk tillbaka till Sverige. Sverige har ju den bästa tekniska utbildningen i världen. Den är dessutom gratis.

ERIC WAHLFORSS I-03

Född: 1979

Senaste lästa bok: Kjell Westös, Där vi en gång gått.

Bästa tekniska prylen: DJI inspire one drowning camera

Dröm för mänskligheten: Jag har många. En dröm är att vi tar kontroll oss över den globala uppvärmingen så vi inte förstör vår planet. 

Sagt och gjort. Eric gick igenom KTH:s universitetskatalog, han ville hitta rätt program. Han hade hört rätt taskiga omdömen om datateknik och han kände att han inte behövde mer datorer i sitt liv. Någonstans hade han läst att Industriell ekonomi var det mest elitistiska som fanns på KTH och svårast att komma in på. Ett frö såddes. Betygen var inte tillräckliga så Eric fick göra högskoleprovet. Han hade en enorm tur, han kom in på den undre gränsen, 1,7.

– Första dagen kände jag mig enormt nervös. Alla såg ut att vara från Djursholm och hade skjorta, eller så ville de verka vara från Djursholm och hade skjorta just därför. Jag blev enormt motiverad av det där.

Varje dag var han rädd att inte klara av det som förväntades av honom. Någon vecka in i terminen fick han lunginflammation. I sex veckor låg han hemma, sjuk och livrädd för hur det skulle gå med matten när han kom tillbaka.

KTH var mån om att Eric skulle klara av utbildningen och ordnade privatundervisning åt honom. En privatlärare i matematik.

– En helt fantastisk grej. Den här Jakob satt med mig och tragglade med matten flera timmar i veckan. Utan Jakob hade jag inte kunnat gå klart.

Under utbildningen träffade han Adam Wern.

– Adam tänkte stort. Han var min dörröppnare in i en ny värld. Han hade en massa idéer om datorer.

Det var Adam Wern som fick Eric att söka sig till Handels. Men Handels hade ännu högre intagningsspärr än KTH så Erik fick göra högskoleprovet igen och fick den här gången 1.9. På Handels läste han programvarudesign och organisationsteorier.

– Handels och KTH förändrade min person i grunden. Jag var inte längre en bohem, jag blev en helt annan typ. Nu var jag självsäker och visste att jag kunde mer än vad jag trodde mig kunna.

I samma veva som han träffade Adam träffade han sin blivande företagspartner Alexander Ljung. Alexander gick medieteknik och turnerade runt i Sverige med sin musik.

– Alex är den grymmaste person jag någonsin träffat. Han kan få den tråkigaste prylen att verka helt självlysande.

Eric Wahlforss och Alexander Ljung gjorde sitt exjobb tillsammans i San Fransiscos Silicon Valley där de intervjuade företag om startups. De båda vännerna tog inte semester den sommaren och Eric blev klar med sin civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi den sommaren 2007.

Eric visste nu med all säkerhet att han ville ut i världen för att bygga något stort. Eric och Alexander pratade ofta om hur frustrerade det var att det inte fanns en smidig digital plattform för distribution av ljud. De var båda musiker och saknade en produkt som kunde sända och ta emot större ljudfiler på nätet. En tjänst där vem som helst skulle kunna lägga upp, spela in, dela och marknadsföra originalljud på webben. Idén om att skapa en digital musikscen för musiker var född.

– Jag fattade ju att jag var entreprenör. Nu gällde det bara att övertyga Alex om att vi skulle göra det här tillsammans.

Året var 2007 och Eric och Alexander åkte till London för att reka inför en eventuell företagsflytt men kände inte folk där. De prövade lyckan i Wien men där kändes det inte heller helt rätt.

– Då hörde vi av oss till min gamla chef i Berlin. Han trodde på mig och Alex och var beredd på att satsa på oss.

Det var så sagan SoundCloud började. Eric och Alexander flyttade till den berlinska platån, Europas Silicon Valley. Här flockas idag musiker och it-företag. Soundcloud har växt sig starkare för varje år och har idag har 300 anställda.

– Det var KTH som gav mig självförtroende att starta eget att tro på mig själv.

Eric Wahlforss berättar att KTH fick honom att våga köra sitt eget race. Flera av hans gamla kursare har också startat eget och etablerat sig ute i världen. Utan KTH hade de inte haft någon förståelse för vad det betyder att vara egen företagare.

– I Sverige får man generellt ingen skolning i hur man reser pengar och hittar kapital. På KTH försöker man men kan bli mycket bättre på att lära ut praktisk entreprenörskap.

Eric menar att KTH borde lära ut att man kan vända sig till riskkapitalister - affärsänglar - när man behöver hjälp och stöd.

– Tre miljoner kronor är inte speciellt mycket pengar för en affärsängel. Fler än vad man tror är beredda att riska miljoner på galna projekt. Det borde KTH lära ut.