KTH gav både fru och företag

Netlights vd Erik Ringertz (I-94) startade sitt första Netlightnätverk första dagen på KTH. Det han lärde sig på KTH tog han vidare in i företaget. Idag har Netlight 600 anställda och omsätter 400 miljoner.

Året är 1994 och Erik Ringertz funderar på vad han ska läsa. Han har sökt och kommit in på teologiprogrammet i Lund.

– Jag ville leva studentliv och förkovra mig i det som var intressant. Teologi eller freds- och konfliktkunskap, det var min plan. Men lättjan drog mig raka vägen in i KTH:s korridorer.

Lättjan?

– Nja, plikt och lättja. Jag visste ju hela tiden vad jag ville jobba med.

Ingen av Erik Ringertz föräldrar hade läst på KTH så det var inte naturgivet var han skulle hamna. Som barn bodde han i München och när familjen flyttade tillbaka till Sverige började han i Tyska skolan. Erik hade höga betyg och kunde söka sig till Handels och KTH. Han valde tillslut i-linjen för blandningen natur, matte och teknik.

– Det är en svår utbildning för den utbildar generalister. Med svår menar jag att det är svårt att få jobb som generalist, man lär sig lite för lite om för lite. Men sammanhangstänket gillade jag, särskilt Teknik, ekonomi och ledarskap (TEL-kursen).

Och studentlivet, fick du ett sådant?

– Ja, det var intensivt trots att jag pluggade i Stockholm. Utan att jag visste om det själv startade jag mitt första Netlightnätverk min första dag på KTH. Jag träffade min fru och Netlightgrundarna Henrik Sidebäck, Anders Larsson och Erik Ygberg under nollningen (red anmärkning: heter idag mottagning). När jag senare blev klubbmästare träffade jag ännu fler som kom att ingå i Netlightsfären.

Erik Ringertz I-94

Född: 1974

Utbildning: Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi 

Bästa tekniska prylen: Tesla

Senast lästa bok: Daniel Kahnemans Tänka snabbt och långsamt

Dröm för mänskligheten: Om jag skulle kunna förändra något så vore det individualistidealet som präglar (den amerikanska drömmen, det ryska macholedarskapet eller economic man) affärsverksamheten. Antiindividualismen ökar säkerheten, räddar miljön och gör alla rikare.
 

Det han lärde sig på KTH tog han vidare in i företaget.

– Ledarskap är inte en roll utan en egenskap. Egenskaper är något man redan har men som man kan utveckla.

KTH gav honom en medvetenhet men han hade redan med sig grundintresset. Ett intresse som behövde ta ett sabbatsår.

– Efter två år behövde jag ta en paus från pluggandet. Jag hade gått i skolan sedan jag var sju och ett halvt och ville göra något annat.

Erik reste till München och jobbade några månader på BMW. När han kom tillbaka till Stockholm läste han en termin filmvetenskap innan han fortsatte på KTH. Studentlivet lockade inte längre men väl en utbytestermin i Grenoble.

– Där träffade jag också personer som jag tog in i Netlight, säger han och skrattar.

Ex-jobbet på Ericsson ledde till första anställningen och Erik Ringertz var med och utvecklade ett nytt interaktivt säljverktyg. Det var nu Netlight kom in i hans liv.

– Jag stötte ihop med Anders Larsson på hösten -99 och han skröt om hur bra det gick för Netlight.

Anders Larsson och fem andra KTH:are hade just grundat Netlight Consulting. Erik Ringertz rekryterades och reste till England för att ta hand om Londonkontoret. Mellan 1999 – 2001 hade Netlight 60 anställda men sedan kom IT-kraschen och under tre år jobbade man i motvind. En efter en hoppade folk av och 2003 var de bara 13 kvar. Det var inte självklart att det skulle bli Erik Ringertz som tog över VD-skapet.

– Styrelsen höll på att leta efter en riktig vd men så blev det liksom ”vi kör på Erik”. Men det var inte självklart någonstans.

När Erik tog över rodret hade bolaget 13 anställda. Idag omsätter Netlight över 400 miljoner kronor med 600 anställda. 2014 blev han utsedd till Årets chef.

Netlight

It- konsultbolag som erbjuder teknik och managementkonsulttjänster.

600 anställda i Stockholm, Oslo, München, Helsingfors, Hamburg, Berlin och London. 

– Jag jobbar aktivt med storytelling, jag skapar snackisar. Vi hittar på våra egna principer för att få våra anställda att skina. Vi hittar storslagna sammanhang för att göra det här, som på Markusplatsen. Jag hade en idé om att hålla ett brandtal för mina anställda just där, på Markusplatsen.

Frågan var bara hur de skulle bära sig åt, flera hundra anställda och ett mötestillstånd var bara något de kunde drömma om att få.

– Vi försåg våra anställda med guidningshörlurar, vi skulle ju se ut som vilka turister som helst, och så rattade vi in en gemensam kanal. När grupp efter grupp vällde in på Markusplatsen ställde jag mig med en mick på en balkong och höll talet. Det vi gjorde där och då var att fånga känslor. Det är de gemensamma berättelserna som bygger en företagskultur.

Erik Ringertz berättar att de gärna rekryterar oerfarna och nyexaminerade ingenjörer, de letar efter den oförstörda talangen. Talang är viktigare än erfarenhet, erfarenhet kommer med tiden.

–Det svenska tänkandet är på uppsving ute i världen, men vi har en blindspot. Vi vet att det är svårt att rekrytera kvinnor och därför anstränger vi oss ännu mer. Vi vill vara det mest attraktiva bolaget för kvinnor.

Netlight har anställt en rekryterare som bara rekryterar kvinnor.

– Vi överkompenserar helt enkelt för att inte tappa mark och vi är inte rädda för kvotering. Vi letar efter kvinnor på KTH, Chalmers, Uppsala.

Erik Ringertz menar att KTH:s och Chalmers rykten till stor del lever på gammal tradition, och att det inte håller i längden. KTH borde se till att utexaminera flest talanger och fokusera på innehållet, inte på marknadsföringen av högskolan.

– Som företagare ska man kunna lita på att alla som läst Medieteknik på KTH är riktigt riktigt bra. KTH borde jobba mer med urvalet, sålla vid intagningen och utveckla ett grundläggande teknikintresse att bygga vidare på. Det borde spruta ut talanger ur KTH:s program.