Jag ville bara vända på klacken och gå hem

Marie Ideström och Emelie Andrén Meiton delar på utmärkelsen Månadens Alumn. De är vänner som följts åt under studieåren på KTH. De läste design och produktframtagning tillsammans 2006-2011 och tog båda masters i industriell ekonomi.

Först ville de egentligen inte bli ingenjörer. Genom prisade sajten Womengineer är de nu experter på att omvända andra till att vilja bli det. Den verkliga gemensamma nämnaren är att de startat och framgångsrikt drivit ett ideellt projekt för att intressera kvinnor för ingenjörsyrket: Womengineer. Efter examen har de lämnat över den dagliga driften med hemsida och bloggar till andra, men fortsatt  samarbeta i den ideella föreningens styrelse på distans från Göteborg respektive Zürich. 

Womengineer

www.womengineer.se

Womengineer samlar allt du behöver veta om du funderar på att läsa till ingenjör. Här finner du bloggar med tjejer som läser till ingenjör, intervjuer med färdiga ingenjörer, information om vad och var man kan läsa. 

- Vi brinner fortfarande för Womengineer, säger Marie Ideström. Men när man kommer ut i arbetslivet blir det andra frågor som hamnar högst i medvetandet. Man tappar ganska snabbt den rätta förståelsen för vad det är man sitter och funderar på när man står inför studievalet. Därför är det viktigt att Womengineer drivs av unga ingenjörsstudenter.

Marie Ideström och Emelie Andrén Meiton satt på en tenta i hållfasthetslära och slogs av att de var de enda tjejerna den dagen i föreläsningsalen.

- Då kom tankarna att det är synd att det är så. Vi beslöt att göra något åt det.

Det finns en föreställning om att KTH är svårt att ta sig igenom, menar de. Att det handlar om att vinna eller försvinna. En del gillar det för att det är coolt. Det är en sorts machobild som omhuldas i vissa kretsar där man attraheras av karriärer i internationella konsultfirmor.

- Men det rör en så liten del av alla ingenjörsprogram, säger Emelie. Jag upplevde tvärtom att man fick väldigt mycket stöd och hjälp. KTH är verkligen byggt för att alla ska ta sig igenom.

För Marie var det inte självklart att hon skulle bli ingenjör. Men hon chansade, kom in och ville ge det en chans. 

- Efter första föreläsningen på mattekursen ville jag bara vända på klacken och gå hem, säger Marie. Det tog ett tag innan jag blev trygg med mitt beslut. Nu höll jag ut, men jag misstänker att det finns många tjejer som kanske är rädda för att de inte har vad som krävs.

De vill inte sticka under stol med att man måste plugga och göra sin läxa. Men gör man det och ger det tid så hittar man ett format som passar en själv, menar de. 

- Alla måste inte bli ingenjörer, men vi tror att många inte riktigt förstått att de skulle passa mycket bra.

Marie Ideström

Namn: Marie Ideström

Ålder: 29 år

Examen: 2011, Design och Produktframtagning, Master i Industriell ekonomi

Lärt sig på KTH: Att behålla lugnet i problemlösningsprocessen

Bästa tekniska prylen: Telefonen

Dröm för mänskligheten: Hållbarhet

Emelie Andrén Meiton

Namn: Emelie Andrén Meiton

Ålder: 29 år 

Examen: 2011, Civilingenjör i Design och Produktframtagning, Master i industriell ekonomi

Lärt sig på KTH: Att ingenting är omöjligt, man måste bara våga satsa och köra

Bästa tekniska prylen: Facebook

Dröm för mänskligheten: Jämställdhet

För Emelie var det inte heller givet att läsa på KTH. Hon ville egentligen läsa industridesign och gick samhällsvetarlinjen på gymnasiet.

- Men jag har alltid tyckt matte är roligt, så när jag tentade upp na-ämnena på KTHs basår blev jag plötsligt väldigt sugen på att plugga på KTH istället, säger Emelie.

- Jag tror det är så enkelt som att det för många är luddigt vad en ingenjör gör och att det verkar lite tråkigt också, säger Emelie.

Womengineer startade 2008 och gensvaret har varit mycket starkt. Där visas kvinnliga förebilder upp och bredden i allt en ingenjörsutbildning kan leda till. Bloggarna handlar mycket om pluggandets vardag, inklusive inblickar i kårliv och roliga fester.

- Några av de tjejer vi kom i kontakt med i starten och var tveksamma bloggar nu för oss, omvända, säger Emelie. Det är det finaste betyg man kan få.

Efter examen har Emelie arbetat som global produktchef på Siemens i Zürich och är just nu tillbaka i Sverige och mammaledig.

- Jag deltog i alumniverksamheten när jag bodde i Schweiz och det var mycket roligt och intressant, säger Emelie. Men jag tror inte på att skapa kvinnliga alumninätverk, det blir poänglöst. Jag vill helst träffa båda könen i sådana sammanhang.

Marie är också medlem och skulle gärna engagera sig mer:

- Kvinnliga alumniverksamheter - ja absolut. Alumniverksamheten skulle kunna bli en brygga mellan Womengineer och livet efter studierna.

Maries väg efter KTH blev Volvo AB i Göteborg och sedan projektledare på Electrolux. Hon hade aldrig fått jobbet som intern managementkonsult på Volvo om det inte varit för ett studentprojekt i KTHs regi, förklarar hon.

- Genom KTH har har jag fått en kvalitetsstämpel på min utbildning men också värdet av plugga med många olika typer av människor i en internationell miljö, säger Marie.

Även för Emelie har KTH har betytt mycket: Det bästa varumärket man kan ha - även internationellt.

- Efter examen kan man tycka att det bra att KTH har en tuff image, säger Emelie. Men det är dumt om denna image avskräcker många duktiga som då väljer en annan bana.