Till innehåll på sidan

Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för industriell teknik och management

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Vi söker en postdoktor som har expertis inom användning av synkrotronljus för materialvetenskap. Du kommer att arbeta med vårt nationella centrum för synkrotronljus inom materialvetenskap (Center for X-rays in Swedish materials science – CeXS). Du kommer, tillsammans med övriga centrumteamet, att ansvara för att stimulera och utveckla den svenska användningen av synkrotronljus för undersökningar inom materialvetenskap. Vidare kommer du att bedriva forskning inom synkrotronljus för materialvetenskap i befintliga projekt på KTH samt nya projekt som tillkommer. Din tid kommer att delas ungefär 50/50 mellan forskning och arbete inom CeXS. CeXS, som är kopplat till KTH och Linköpings Universitet, ansvarar för det akademiska värdskapet för det svenska strålröret vid synkrotronljuskällan PETRA III i Hamburg.

Du kommer att arbeta nära föreståndaren, vice-föreståndaren och managern för CeXS och själv ansvara för t.ex. kursverksamhet och kontakter med forskare vid svenska universitet, forskningsinstitut och i industrin inom området synkrotronljus för materialvetenskap. Samarbetet med dessa svenska forskare samt forskargruppen på det svenska strålröret i Hamburg är också en mycket viktig del av arbetsuppgifterna.

Du kommer att tillbringa tid i Hamburg för att delta i aktiviteter där som drivs av centrat samt för att hela tiden ha god kännedom om det svenska strålröret. Du kommer att vara engagerad i forskning som i huvudsak rör metalliska material studerade med hjälp av synkrotronljus och kompletterande experimentella metoder och modellering. Några av de relevanta forskningsprojekten fokuserar på fasomvandlingar, deformation och additiv tillverkning.

Din arbetsplats kommer att vara belägen på KTH campus, T-bana Tekniska Högskolan.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Nationellt och internationellt nätverk, framförallt med Linköpings universitet och DESY, Tyskland.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).

God kunskap inom röntgendiffraktion-och spridning.

God erfarenhet av forskning inom synkrotronljus för materialvetenskap.

Meriterande

Du har troligen en doktorsexamen inom materialvetenskap, fysik eller annan relevant utbildning. Det är meriterande om du har erfarenhet av metallforskning och av undervisning. Erfarenhet av forskningssamarbete med företag är också meriterande. Flytande kunskaper i svenska anses fördelaktiga. Vidare är det meriterande om du har:

 • Goda kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska
 • God social kompetens
 • God initiativförmåga, samarbetsförmåga och förmåga att självständigt driva delprojekt
 • God administrativ förmåga
 • Pedagogisk förmåga.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer M-2021-0024
Kontakt
 • Peter Hedström, professor, +468 7906217, pheds@kth.se
 • Denise McCluskey, projektkoordinator, +468 7908832, denmccl@kth.se
 • Helena Lundquist, HR, +468 7907174, hellund@kth.se
Publicerat 2021-01-14
Sista ansökningsdag 2021-02-26

Tillbaka till lediga jobb