Till innehåll på sidan

KTH Bibliotekets Mediaförsörjningsplan 2024

Syftet med en mediaförsörjningsplan är att tydliggöra riktlinjerna för KTH Bibliotekets arbete med förvärv av elektroniska och fysiska informationsresurser till bibliotekets samlingar.

Mediaförsörjningsplanen är en del i bibliotekets övergripande samlingsstrategi tillsammans med en förvaltningsplan och en bevarandeplan för samlingarna. Mer information om riktlinjer för beståndshantering, åtkomst och gallring finns i dessa.

Mediaförsörjningsplanen revideras årligen och beslutas av bibliotekets ledningsgrupp. Planen ska finnas tillgänglig på KTH Bibliotekets webbplats.

Förvärvsprinciper för KTH Bibliotekets samlingar

KTH Biblioteket har i uppdrag att stödja KTH:s forskning, utbildning och samverkan med aktuella och väl nyttjade samlingar. Prioriterat är att förvärva och tillgängliggöra informationsresurser som är relevanta för KTH:s kärnämnen: naturvetenskap, teknik, arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

KTH:s vision och utvecklingsplan med frågor som jämställdhet, lika villkor, hållbarhet, internationalisering och digitalisering beaktas i förvärvsarbetet. Endast i undantagsfall förvärvas informationsresurser utanför KTH:s verksamhetsområden.

KTH Biblioteket har ett användarcentrerat förvärv. Analys av användarmönster och dialog med forskare, studenter och anställda vid KTH är av stor vikt vid förvärv av informationsresurser och vid uppföljning av användningen.

Böcker och tidskrifter förvärvas i första hand i elektroniskt format då det ökar tillgängligheten genom att vara platsoberoende och kan ge snabb och samtidig åtkomst till materialet. Detta gäller även kurslitteratur.

KTH Biblioteket väljer rätten till ägande där så är möjligt och eftersträvar obegränsat användande av bibliotekets samlingar. För elektroniska resurser innebär detta såväl åtkomst till förvärvat material även efter avslutad prenumeration som generösa användarvillkor gällande nedladdningar, utskrifter, allmänhetens nyttjande i bibliotekets lokaler och fjärrlån. Ovanstående principiella villkor tas i beaktande vid förhandling med leverantörer av informationsresurser.

Ett övergripande mål för förvärvsarbetet är att resurserna kan integreras och göras sökbara i bibliotekets söktjänst Primo.

KTH Biblioteket anskaffar i första hand litteratur på svenska och engelska, andra språkområden vid behov.

KTH:s publicering

I syfte att synliggöra KTH:s forskning, ska alla publikationer som en forskare gör i egenskap av KTH-anställd registreras i publikationsdatabasen DiVA.

Doktorsavhandlingar och licentiatuppsatser spikas och publiceras i DiVA senast tre veckor före disputation respektive licentiatseminarium. I samband med detta ska författaren också lämna in ett tryckt exemplar till bibliotekets samling.

Öppen vetenskap

KTH Biblioteket arbetar för en omställning till ett öppet vetenskapssystem och prioriterar därför avtalsmodeller som stödjer den utvecklingen. Målsättningen är att alla vetenskapliga artiklar skall vara öppet tillgängliga för alla och att kostnadsmodellerna enbart skall baseras på publicering.

Användargrupper och behörighet på KTH

Forskare, studenter samt anställda vid KTH har tillgång till bibliotekets samlingar, det fysiska materialet genom lån eller läsning på plats och det elektroniska genom åtkomst via sitt aktiverade KTH-konto. Allmänheten har samma möjlighet att ta del av det fysiska materialet, däremot kan allmänheten endast ta del av elektroniska resurser på plats i huvudbibliotekets lokaler (ej i Södertälje).

Mediabudget

Prenumerationer och avtal ses över årligen och utvärderas utifrån pris och användarstatistik. Förslag på nyförvärv, avslut och äskning av medel för särskilda satsningar ska ses i förhållande till prioriteringar på KTH, budgetläge och omställningen till öppen vetenskap.

De medarbetare som arbetar i förvärvsprocessen har mandat att fatta beslut om enskilda mindre inköp. Större förvärv förbereds av medarbetare och stäms av med budgetansvarig chef.

Inköpsförslag

Inköpsförslag från forskare, studenter och anställda vid KTH är prioriterade. Övriga användare kan lämna förslag, bibliotekets uppdrag stödja KTH:s forskning och utbildning är dock alltid det primära.

Förvärv och avtal

Elektroniska resurser (böcker, databaser, digitala arkiv och tidskrifter) utgör omkring 99% av mediabudgeten. Utöver elektroniska resurser köper KTH Biblioteket in fysiska böcker vid behov och har fortsatt ett fåtal prenumerationer i pappersform. Inköpen kompletteras med inlån av böcker och artiklar från andra bibliotek eller dokumentleverantörstjänster.

KTH Biblioteket tecknar genom KB, och tillsammans med andra bibliotek, licensavtal för e-resurser genom det nationella BIBSAM-konsortiet. Biblioteket eftersträvar att i så stor utsträckning som möjligt medverka i BIBSAM:s upphandlingar. Där BIBSAM inte kan erbjuda nationella avtal tecknar KTH Biblioteket egna avtal direkt med leverantörer.

Genom paketinköp och konsortieköp av elektroniska titlar kan beståndet bli ämnesmässigt bredare än vad som skulle bli följden av ett individuellt urval av e-publikationer.

Enstaka böcker köps i första hand via statligt upphandlade leverantörer. Om en specifik bok inte går att få tag i via dessa, köps boken istället från antikvariat eller fristående leverantör. Om en bok eller tidskrift finns i elektroniskt format i samlingarna köps inte en tryckt version av samma material in. Tryckt material kan däremot kompletteras av elektronisk version vid behov.

KTH Biblioteket arbetera för att synliggöra relevant open access-material inom KTH:s kärnämnen i bibliotekskatalogen.

Det ingår inte i KTH Bibliotekets:s uppdrag att förvärva skönlitteratur, filmer eller dagstidningar. Biblioteket köper in enstaka skönlitterära titlar som kan kopplas till KTH:s verksamhet.

Gåvor och donationer

KTH Biblioteket överväger endast donationer som kan kopplas till KTH:s kärnämnen eller till KTH:s historia. Biblioteket förbehåller sig rätten att fritt förfoga över donationer.

Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2024-02-06