Till innehåll på sidan

Ska min mobil tillverkas av skrot?

Vilka material krävs för att elektrifiera samhället? Hur framställas de på ett miljövänligt sätt? Vilka kan ge oss nya problem och varför?

Tid: To 2023-02-23 kl 12.15 - 13.00

Plats: South-East Gallery, KTH Main Library, Osquars backe 31

Språk: Engelska

Medverkande: Kerstin Forsberg & Christopher Hulme

Bild på metaller som används i mobiltelefoner

Många politiker och aktivister föreslår att vi ska använda elektricitet från förnybar energi istället för fossila bränslen för att minska växthusgasutsläpp från fordon och inom industrin. Många elektrifierade processer kräver metaller och olika material som är svåra att få tag på, som bidrar till föroreningar eller kräver mycket energi att framställa. Enheter tex. mobiltelefoner och elbilar innehåller många av de här ”kritiska” materialen. Det är en utmaning då användandet av dessa material kan bidra till problemet som man försöka undvika eller lösa. Elektrifiering kan bidra till ett mer hållbart samhälle men bara om vi tar hänsyn till varifrån och hur vi erhåller de material som krävs. Vi kommer att berätta om några av dessa material och vad vi kan göra för att nå klimatmål på ett hållbart sätt.

Föreläsningen är en del av utställningen Mot framtidens energi – den osynliga revolutionen bakom eluttaget .

KTH:s Energiplattform och KTH Biblioteket sätter upp en utställning med temat Mot framtidens energi - den osynliga revolutionen bakom eluttaget . Den är baserad på boken med samma namn som finns tillgänglig online på engelska och svenska. Utställningen kommer att inkludera presentationer av utvalda kapitel vid lunchtid, och detta är en av dem.

The energy anthology

Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2023-02-15