Johan Nordstrand representerar KTH på SIYSS 2019

Publicerad 2019-09-16

Med sitt forskningsprojekt om att göra produktionen av sötvatten billigare och mer tillgängligt deltar Johan på årets Stockholm International Youth Science Seminar.

Johan Nordstrand

Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) är ett program som årligen arrangeras av Förbundet Unga Forskare. Varje år får 25 av världens främsta unga forskare en exklusiv chans att presentera ett eget forskningsprojekt och delta i spännande aktiviteter och exklusiva evenemang knutna till Nobelveckan. 

I år har juryn valt Johan Nordstrand som representant för KTH. Johan har en Mastersexamen i nanoteknologi och forskar idag om möjligheterna att göra produktionen av sötvatten både billigare och mer tillgängligt.

"Att producera färskvatten genom avsaltning är avgörande för att hantera den globala vattenbristen. Det är ett stort nöje för mig att få möjligheten att delta på Stockholm International Youth Science Seminar och prata om mitt arbete inom kapacitiv avjonisering vid KTH”, säger Johan.

Johan Nordstrands forskning

Bristen på sötvatten är ett alvarligt problem i världen då sötvatten utgör mindre än 1 % av jordens vatten.

Kapacitiv avjonisering är en ren, miljövänlig avsaltningsteknologi som blivit allt mer uppmärksammad under senare år. Teknologin är lovande men behöver utvecklas vidare innan den kan nå en utbredd användning. Modellering kan vara ett sätt att påskynda denna utveckling.

Nuvarande projekt syftar till att göra CDI-modelleringen mer tillgänglig genom att utveckla en modell som exakt förutsäger och optimerar CDI-prestanda, samtidigt som den är enklare och mer transparent än tidigare modeller. Förhoppningen är att denna modell ska göra CDI-modelleringen tillgänglig för en större publik och göra det lättare för avsaltningsteknologin att utvecklas vidare och bli mer allmänt använd för att hjälpa mänskligheten.

Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2019-09-16