Temat för årets open access-vecka: Kollektivet istället för kommersialisering

Temat för årets internationella open access-vecka (23–29 oktober) är "Community over Commercialization".
Detta tema uppmanar till en diskussion om vilka tillvägagångssätt inom öppen vetenskap som prioriterar allmänhetens och den akademiska gemenskapens bästa intressen och vilka som inte gör det.
Läs mer om Open Access Week och organisationen SPARC som ligger bakom initiativet.
KTH Biblioteket uppmärksammar årets open access-vecka bland annat genom vår pågående utställning Fear of a unFAIR planet – om FAIR data och öppen vetenskap.
Vi på biblioteket arbetar ständigt med att sprida budskapet om öppen vetenskap och vad vårt samhälle kan vinna på att öppna upp tillgång till forskning. Vi vill även belysa den komplexitet som kan uppstå kring att dela forskningsdata och hur forskare kan planera för att göra det på ett korrekt sätt.
På gång om öppen vetenskap
Workshoppar på temat öppen vetenskap
-
Evenemang för doktorander och forskare
torsdag 2023-12-07, 09.00 - 10.00
Medverkande: Rosa Lönneborg, KTH Biblioteket
Plats: Zoom/No registration
2023-12-07T09:00:00.000+01:00 2023-12-07T10:00:00.000+01:00 Välkommen till en demo av KTH:s nya repositorium för forskningsdata (Evenemang för doktorander och forskare) Zoom/No registration (KTH, Stockholm, Sweden)Välkommen till en demo av KTH:s nya repositorium för forskningsdata (Evenemang för doktorander och forskare) -
Evenemang för doktorander och forskare
fredag 2023-12-08, 11.00 - 12.00
Medverkande: Rosa Lönneborg, KTH Biblioteket
Plats: Zoom/no registration
2023-12-08T11:00:00.000+01:00 2023-12-08T12:00:00.000+01:00 Välkommen till en demo av KTH:s repositorium för forskningsdata (Evenemang för doktorander och forskare) Zoom/no registration (KTH, Stockholm, Sweden)Välkommen till en demo av KTH:s repositorium för forskningsdata (Evenemang för doktorander och forskare)
Lär dig mer om öppen vetenskap
I denna video (på engelska) ger vi en kort introduktion om open access och dess roll i att demokratisera världen. Vi diskuterar även vilka hinder det finns med open access.
Hitta öppen vetenskap
Vad gör du när du inte längre är student eller forskare på KTH men ändå behöver tillgång till vetenskapligt material? Open access-tidskrifter och arkiv ger alla, oavsett om du är KTH-alumni eller ej, möjlighet att ta del av forskningsresultat. På sidan elektroniskt material tillgängligt för alla beskriver vi hur du kan komma åt öppet publicerat vetenskapligt material i bland annat Google Scholar och Pubmed.
Publicera open access på KTH
Om du vill veta mer om hur du kan publicera dina artiklar open access på KTH och hur biblioteket har möjlighet att täcka dina kostnader, läs mer här.
Tidigare panelsamtal och föreläsningar
It matters how we open knowledge – a panel discussion on open access and equity
Open and accessible data – a recipe for research success?
Några röster om öppen vetenskap
"Vi vill ha fri forskning, men den kommer med ett ansvar"
För att dyka ner riktigt djupt i hur open access påverkar forskarsamhället gjorde bibliotekarie Anders Wändahl en intervju med Mats Magnusson, professor vid ITM-skolan. Mats har sedan länge varit intresserad av hur publiceringsmönstret kontinuerligt ändras, och vilka nya problem och möjligheter som uppstår.
Läs intervjun med Mats Magnusson