Till innehåll på sidan

Temat för årets open access-vecka: Kollektivet istället för kommersialisering

Publicerad 2023-10-17

Temat för årets internationella open access-vecka (23–29 oktober) är "Community over Commercialization".

Detta tema uppmanar till en diskussion om vilka tillvägagångssätt inom öppen vetenskap som prioriterar allmänhetens och den akademiska gemenskapens bästa intressen och vilka som inte gör det.

Läs mer om Open Access Week och organisationen SPARC som ligger bakom initiativet.

KTH Biblioteket uppmärksammar årets open access-vecka bland annat genom vår pågående utställning Fear of a unFAIR planet – om FAIR data och öppen vetenskap. 

Vi på biblioteket arbetar ständigt med att sprida budskapet om öppen vetenskap och vad vårt samhälle kan vinna på att öppna upp tillgång till forskning. Vi vill även belysa den komplexitet som kan uppstå kring att dela forskningsdata och hur forskare kan planera för att göra det på ett korrekt sätt.

På gång om öppen vetenskap

Välkommen till bibliotekets utställning . Utställningen belyser FAIR data och öppen vetenskap som viktiga pusselbitar för en hållbar planet. Utställningen pågår mellan 2 oktober – 11 november i KTH Bibliotekets entréhall.

Workshoppar på temat öppen vetenskap

Lär dig mer om öppen vetenskap

I denna video (på engelska) ger vi en kort introduktion om open access och dess roll i att demokratisera världen. Vi diskuterar även vilka hinder det finns med open access.

Hitta öppen vetenskap

Vad gör du när du inte längre är student eller forskare på KTH men ändå behöver tillgång till vetenskapligt material? Open access-tidskrifter och arkiv ger alla, oavsett om du är KTH-alumni eller ej, möjlighet att ta del av forskningsresultat. På sidan elektroniskt material tillgängligt för alla  beskriver vi hur du kan komma åt öppet publicerat vetenskapligt material i bland annat Google Scholar och Pubmed.

Publicera open access på KTH

Om du vill veta mer om hur du kan publicera dina artiklar open access på KTH och hur biblioteket har möjlighet att täcka dina kostnader, läs mer här.

Tidigare panelsamtal och föreläsningar

It matters how we open knowledge – a panel discussion on open access and equity

Open and accessible data – a recipe for research success?

Några röster om öppen vetenskap

"Vi vill ha fri forskning, men den kommer med ett ansvar"

För att dyka ner riktigt djupt i hur open access påverkar forskarsamhället gjorde bibliotekarie Anders Wändahl en intervju med Mats Magnusson, professor vid ITM-skolan. Mats har sedan länge varit intresserad av hur publiceringsmönstret kontinuerligt ändras, och vilka nya problem och möjligheter som uppstår.

Läs intervjun med Mats Magnusson

Öppen vetenskap har stor betydelse - inte bara för forskningens demokratisering utan också för kvalitet, framdrift och, inte minst, kostnadseffektivitet i publiceringarna, säger Anders Söderholm, rektor på KTH i sin blogg.

Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2023-10-17