Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Utställning: Fear of an unFAIR planet

Publicerad 2023-09-04

Välkommen till en utställning som visar vägen till FAIR data och öppen tillgång till forskning.

Utställningen pågår 4 oktober – 31 december 2023.

En varuautomat som representerar inlåst forskning.

Världen står inför stora utmaningar och forskningen behövs för att hitta lösningar. Ett hinder på vägen är att mycket forskningsresultat och forskningsdata är inlåst eller av andra orsaker inte tillgänglig för en större krets. Vem vet vilka framsteg och revolutionerande upptäckter vi missar som en följd av denna inlåsning? Målet måste därför vara att så mycket som möjligt av forskningsresultat och data ska vara tillgängliga och öppna. Frågan är: hur kommer vi dit?

Ökad öppenhet handlar om global rättvisa och är helt avgörande för att kunna lösa vår tids stora frågor, som klimatkrisen. Ett exempel på vad delad och tillgänglig data kan bidra till är de nya vaccin som kunde utvecklas i rekordfart under Covidpandemin. Vilka andra utmaningar kan vi lösa tillsammans med hjälp av öppen och tillgänglig forskningsdata? Behöver vi vara rädda för en unFAIR värld?

Utställningen Fear of an unFAIR planet förklarar begrepp som öppen vetenskap och FAIR data och pekar på vad som hindrar fri spridning av forskningsresultat. Du som besöker utställningen kan också lära dig mer om hur det vetenskapliga landskapet kan förändras, i en riktning mot ökad öppenhet och tillgänglighet.

Utställningen är ett samarbete mellan KTH Biblioteket och SciLifeLab.

Se bibliotekets öppettider

Läs mer om FAIR data