Hoppa till innehåll

Webbutveckling, systemförvaltning och design

Our take on web, social media and other tech stuff. From the people behind www.kth.se

Är du standardiserad? Eller vet du bättre?

Du ska sälja en trea på 70 kvm i Stockholms innerstad, en affär på drygt tre miljoner. Budgivningen är klar, köparen utsedd och ni sitter vid kontraktskrivningen. Vad gör du? Använder det färdiga standardavtal som din mäklare tillhandahåller åt dig, eller halar fram ett papper med formuleringar du har hittat på själv så att du vet vad de betyder?


Image: sheelamohan / FreeDigitalPhotos.net

Du behöver inte svara. Du kommer att använda ett färdigt standardavtal som har använts många gånger förut med formuleringar framtagna av experter på området och som sannolikt prövats i domstol. Om inte du väljer det så kommer köparen att kräva det. Med all rätt.

MjukvaruAPI:er är kontrakt. Tjänsteleverantör och konsumenter måste vara överens om villkoren. Det måste vara välspecificerat, gå att begripa, innehålla det som behövs och vara beprövat för att en extern utvecklare ska vara intresserat att lägga tid på det. Helst ska det återanvända begrepp och mönster som används på andra håll.

Men i mjukvarubranschen är det mer regel än undantag att istället komma med det papper man har hittat på själv trots att det är samma belopp som står på spel. Minst. Det är en kolossal övertro på den egna förmågan och underskattning av det arbete som lagts ner på att ta fram de standarder som finns. Det är en enorm underskattning av det arbete det innebär att ta fram ett konsekvent gränssnitt och den dokumentation som krävs för att det ska vara användbart. Ändå görs det gång på gång.

Ändå gör vi det. I arbetet med KTH Social har vi lagt ner massor av tid på att definiera användare, profiler, aktiviteter och aktivitetsströmmar och vi är inte ens särskilt nöjda med det vi har kommit fram till efter mängder av iterationer och databastransformer. Vi är inte de första som har gjort det. I Open Social fanns det redan när vi började definitioner av väldigt många av de begrepp vi har, men vi envisades med att hitta på dem själva. Igen. Det handlar inte om att vi borde ha byggt en Open Social-container. Det handlar om vi borde ha återanvänt och dragit nytta av arbete som andra redan har gjort före oss på samma område. I standarden finns ett koncentrat av andras erfarenheter av att arbeta med samma sak. Ändå väljer vi att gå på precis alla nitar som andra har gått på före oss, igen.

Nu står vi inför att försöka exponera denna arkitektur utåt och ett val. Vi kan fortsätta att hitta på egna lösningar, egna definitioner och egna autentiseringsmekanismer, helst helt egna protokoll, halvtaskig dokumentation om någon alls och garanterat slippa att någon annan får idén att använda dem om de inte är absolut tvungna. Med minimal risk för att någon annan har användning för det vi gör. Eller, så kan vi rätta in oss i ledet och återanvända mönster som används på andra ställen.

Det kräver att man läser in sig. Man kan inte bara springa sin egen väg och göra som man har lust till utan måste underordna sig ett större system och någon annans tänk. Men det är ett misstag att tro att ett blankt papper leder fortast framåt eller till de mest kreativa lösningarna.

Jag vet vilken väg jag skulle vilja att vi valde. Jag vet tyvärr också vilken väg vi brukar gå. Det är slöseri och fruktansvärt irriterande. Baske mig om jag inte också tycker att det är inkompetent.

Ja, jag är sur.

Jag arbetar som chef över IT-arkitekturgruppen på IT-avdelningen på KTH.

3 reaktioner till “Är du standardiserad? Eller vet du bättre?”

  1. Lätt att gå ner för samma stig om och om igen. Svårigheten ligger oftast i att man från början inte vet var det tar vägen. Den lilla tjänsten som inte kräver något mer än ett litet läs-api kan rätt snabbt växa.

    Skönt med en så personlig reflektion BTW!

  2. Hmm, jag hade ingen aning om att KTH-blog var WordPress innan jag hamnade i dess administrativa gränssnitt innan jag loggade in för att besvara detta inlägg. Det är dock något som jag inte borde behöva veta något om. Ska man använda standarder så bör det ske strömlinjeformat för slutanvändaren. 😉

  3. Logga in länken har ”fel” label. Den borde heta ”Logga in i redaktörsgränssnittet” eller något sådant, eller tas bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *