Får det lov att vara en agil fika?

Elin berättade för någon vecka sedan om hur de hade haft en ”Agile Coffee” på deras jobb. Syftet var att ha ett forum där alla som arbetade med agil utveckling där, tvärsöver avdelningar och projekt, kunde mötas för att stöta och blöta frågor kring agil och lean utveckling. Det finns flera grupper som håller på med det runt om i världen, t.ex SeattleSan Fransisco, Toronto och Stockholm.


FreeDigitalPhotos.net

Jag kände omedelbart att idén var intressant, men i ett vidare format där alla på hela IT-avdelningen har en möjlighet att vara med, om och när man vill, för att ta upp vad som helst som man själv vill tala om med andra på IT-avdelningen just då, för att få upp dialogen tvärs över IT-avdelningen. Och ursprunget bakom lean coffee-möten är en betydligt mer allmän idé om demokratiska möten.

Det finns en procedur som stammar ur agila metoder, den är till för att med hjälp av en process stimulera diskussionen på ett bra sätt, men upplägget är enkelt.

 • Kom när du kan, gå när du måste.
  Du måste inte vara med på varje möte, du måste inte vara där i tid, du måste inte vara kvar tills det är slut. Om det inte är givande för dig, gör något annat.
 • Mötet börjar med att frågor spånas på post-it lappar som sätts upp på en white-board med kolumner ready, doing, done.
 • Omröstning för att prioritera frågorna.
  Tre punkter att fördela på lapparna, ni som har gjort sprint reviews känner igen det.
 • Den högst prioriterade fråga sätts i doing och diskuteras i sju minuter, när tidsperioden börjar ta slut görs en omröstning under pågående dialog med tumme upp/ned om man vill fortsätta diskussionen i sju minuter till, osv.
 • När majoriteten vill fortsätta med nästa fråga sätts föregående i done.
 • Innan man går fyller man prickar man i på en skala 1-5 från ”totalt bortkastad tid”, till ”extremt meningsfullt” för utvärdering av mötet.

Time-box en timme, alla frågor kanske inte hinns med. Känns de fortfarande aktuella får man ta upp dem till prioritering nästa gång. Mötet leds av en moderatorn och någon dokumenterar diskussionen, t.ex i mind-map-form. Det är säkert lite yxigt första gången innan vi blir lite varma i kläderna och hittar formen.

Vad säger ni? Värt att testa? Är ni på?

Profilbild
Jag arbetar som chef över IT-arkitekturgruppen på IT-avdelningen på KTH.

7 reaktioner till “Får det lov att vara en agil fika?”

 1. Måste bara få delge ännu mer av min entusiasm kring detta, vi har kört tre gånger och rti (return on time invested) har för de flesta legat på 5 alla gångerna. Det är ett grymt bra sätt att utbyta erfarenheter och diskutera mellan olika roller, projekt och intressesfärer. Jag blev såld direkt. Gillar man det inte är det bara att gå därifrån och det är verkligen helt opretentiöst och avslappnat.

 2. Ha! Vad kul att läsa om det här.

  Jag jobbar med Elin och var initiativ-tagare till Agilt Kafé där hon jobbar tillsammans med min kollega Håkan Forss. Han kör Lean Coffee i Stockholm (som du länkat till) och det fungerar utmärkt.

  Konceptet är jättebra beskrivet ovan och kraften i att ha sådan förutsättningslösa möten där agendan sätts av de deltagare som är så pass intresserade att de kommer gör att det nästan alltid blir bra möten.

  Kul att läsa om det som sagt. Jag tror att alla arbetsplatser kan tjäna på att träffas så här på tvärsen och i en form som uppmuntrar öppenhet och frihet i att säga vad man vill.

 3. Låter som en bra sak under förutsättning att vi får med fler (eller i alla fall andra) än vi som ändå pratar med varandra hela dagarna!

  Eller, det kanske kan vara bra även om det bara blir ”vi vanliga”, i så fall skulle det kanske ersätta de andra retrospektiven eller så.

 4. Jag tänkte marknadsföra det lite till och hoppas på att, som du säger, framför allt några andra än de närmast sörjande kommer med på tåget och kanske starta om någon vecka. Men jag tror också att det handlar om att köra på och envisas en tid innan man ser om det tar fart.

 5. Kul att man kan inspirera! Jag tror det är en bra idé att köra igång även om det bara blir den närmaste kretsen till att börja med, förhoppningsvis kan det sprida sig vidare och det är bra att sätta formerna för det hela ändå och arbeta in en rutin.

  Tanken är att diskussionerna ska bli lite mer generella än vad de kanske kan tänkas bli på retrospective, självklart går det bra att fördjupa sig i specifika detaljer också om deltagarna har intresse av det men det är mer tänkt som allmänt förkovrande kring arbetssättet som sådant. Med reservation för att jag inte har en aning om vad ni pratar om på era retrospectives. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *