Hoppa till innehåll

Webbutveckling, systemförvaltning och design

Our take on web, social media and other tech stuff. From the people behind www.kth.se

Kan du hjälpa oss, för du vet bäst!

I vårt arbete med ny sökjänst på KTH undrar vi nu hur ni vill att sökresultat ska visas. Ska en träff vara kort så som vanlig sidor visas på Google, eller vill ni ha mer utförliga beskrivningar av sidorna?

Vilket förslag gillar du bäst?

[polldaddy poll=”6285656″]

Har du andra tankar än vi?

Lämna gärna en kommentar nedan om du vill ge en mer utförligt svar eller tänker bättre än oss!

11 reaktioner till “Kan du hjälpa oss, för du vet bäst!”

 1. Jag kanske är ”jävig”, men jag röstar på nr 2 eller möjligen 3. Nr 4 och 5 är snygga, men bilden är bara ett ansikte, i bästa fall ger det en känsla av personlighet, men det har egentligen ingenting med sökträffen att göra.

  Å andra sidan är det svårt att skilja mellan bilder som bara lättar upp stämningen och bilder som på ett relevant sätt illustrerar texten. Kanske bättre att få med lite för många bilder än för få.

 2. Diverse åsikter men jag vet inte riktigt om jag förstår frågan. Jag tror att det visuellt bör sticka ut en del ifrån Googles träffar samtidigt som man måste hitta den information man förväntar sig. Och jag tror att vi ska berika träffarna med relavant kringinformation när vi kan.

  Men, jag förstår inte riktigt vad damen på bilden har med saken att göra? Är det bara någon bild i största allmänhet. Är det någon med rimlig säkerhet relevant bild för sammanhanget, t.ex om sökträffen är en personprofil är det väl bra, annars nja.

  ”Publicerad av KTH” känns lite redundant, men jag vet inte vilka andra avsändare det finns i det material som ska indexeras och hur vanligt det är.

  Den lilla boken har jag lite svårt att förstå grejen med, är den en del av en navigation så att man bygger igenkänning för olika typer av saker så ok, annars njaej.

  De trunkerade URL:erna är användbara på Google eftersom jag då kan bedömma var träffen kommer ifrån och trovärdighet, men det känns lite irrelevant på en sajtsök som rimligtvis redan har tagit det ansvaret.

  Om ”Utbildningar” är en länk till alla utbildningar, dvs inte till just den här sökträffen vill jag inte att den ska blandas in i texten, utan hållas väl skild i typ en faktaruta i stil med sista förslaget.

 3. Hej

  Vi på Umeå universitet håller också på att fundera hur vi ska förbättra vår interna sökfunktion. Vi har ännu inte bestämt hur vi ska göra men har börjat skissa på lite olika varianter.

  Bifogar en länk till en arbetsskiss för program och kurser, där vi tänker oss att program får lite mer detaljerad info, medan en kurs lite mindre.

  https://umu.box.com/s/f44a7dcf237dd08aff8b

  Mvh Hugo

 4. Påminner lite om Uppsalas upplägg, det är bra att skilja på dem i presentationen, men är verkligen kurser mindre viktiga än program och i så fall enligt vem? Vem är söken till för? Är det studentrekrytering man fokuserar på?

 5. Kul att höra från er i Umeå Hugo!

  Är söken du skissar på är ett eget sök parallellt med http://www.umu.se/sok/ ?
  Vårt mål (tror vi) är att primärt få allt i samma lista. Jag säger tror, eftersom vi tänkte kolla användningsstatistiken och kolla vad utvärderingarna säger. Vi gjorde ett användartest genom intervjuer på http://search.uu.se och skrev ner resultatet här https://www.kth.se/social/page/sammanstallning-anvandartest-k/ vilket åtminstone pekar i den riktningen, även om underlaget bara vara 5-6 personer.

 6. Fredrik, du har rätt i att frågan är lite luddig och bilden beskriver egentligen olika typer av söksvar. Jag är dock mer intresserad av input av olika slag. Du svarade t ex på många av mina frågor jag har ;). Vi hade en diskussion i går internt och hade lite olika tankar som jag försökte få ner i en snabb avstämningsfråga, då vi tänkte olika alla i gruppen.

  Jag tror det är viktigare att fråga än att fråga rätt 🙂

 7. Kan ni hitta en grafisk symbol som på något vettigt sätt antyder kurs eller program så är ni välkomna ;-). Vi har i KTH Social försökt ett par år, gett upp och gått över till att skriva ut orden istället. En bild på en bok representerar ju t.ex bäst – en bok, och några bra symboler för kurs/program/utbildning har jag inte hittat någonstans. Specifika utbildningar har symboler, liksom våra egna program faktiskt har, men inga generella.

 8. Kanske börja enkelt och bygga på med mer info på olika sökträffs-typer där de behövs (ex. för personsök, kurswebbar) – jag röstade därför på ettan 🙂 Bättre med text än symboler för kurser och program tycker jag. Kanske utgå från de vanligaste/viktigaste sökscenariosarna/nyckelorden och optimera dom för effektiv sök (även innehållsmässigt).

 9. Skissen jag visade var från ”fliken” utbildning, där användaren valt att bara söka/se kurser och program.
  Vid en standardsökning visas kurser och program på fliken ”Allt” i samma lista som alla övriga sökträffar. Här funderade vi på att bara ha en annan bakgrundsfärg för kurser/program i listan, men annars samma formatering av informationen (vanlig googleformatering).

  Vi funderade lite ifall vi skulle använda ikoner men insåg att det skulle vara svårt att hitta tydliga ikoner för allt innehåll, och att det kan bli ”rörigt” med en lista med massa ikoner.
  Så att program på utbildningsfliken har mer information än kurser bottnar dels i en vilja att grafiskt skilja de båda åt, men även i en uttalad vilja att marknadsföra program mer än kurser. Så det är lite studentrekryteringsperspektiv.

  Jättebra att få synpunkter, och det har långt ifrån färdigt hur vi ska göra än:-)

 10. Tack Anna, bra input!

  Hugo, hur tänker ni kring vilka sökningar som får tillstånd till att ligga på söksidan? Jag antar att ni, som vi har mängder med sök på webbplatsen. Allt från publikationer, kemikalier, lokaler etc?

 11. Bifogar en skiss på en standardsökning.

  https://umu.box.com/s/cd03deca2173914dc74e

  I dagsläget planerar vi att söken ska visa ”Allt”, ”Program/kurser”, ”Personal” och ”Nyheter/Press”. Eventuellt även publikationer.
  Sen tänker vi använda högerspalt till att visa relaterat innehåll. Det kan t ex vara sökresultat från vår kartfunktion.

  För att komma fram till urvalet har vi kikat lite på sökstatistik och diskuterat kring hur vi tror att folk kommer att använda sökfunktionen. Vi vet att många söker personal och program/kurser, så de vill vi lyfta fram. I övrigt är det frågan hur många som gör specifika sökningar. Det bästa vore om vi kunde trimma sökmotorn så att den gav tillräckligt relevanta träffar ändå, istället för att måsta välja en egen flik eller filtrera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *