Hoppa till innehåll

Webbutveckling, systemförvaltning och design

Our take on web, social media and other tech stuff. From the people behind www.kth.se

En heldag med testning av KTH:s kommande söktjänst

Nu när de olika lagren i vår nya söktjänst är på plats så bestämde vi att hela gruppen skulle viga en hel dag till att testa den nya söktjänsten. Målet var att få fram en lista med åtgärdspunkter som vi sedan skulle prioritera och åtgärda inför den kommade beta-lanseringen.

Vi bokade Glasburen, ett mötesrum med glasväggar, projektor och ett långt ovalt bord, så att vi kunde sitta mitt emot varandra för att lättare kunna kommunicera. Med oss hade vi de femtio mest förekommande sökfrågorna för www.kth.se och  intra.kth.se, som är KTH:s intranät.

Sökanalys av de mest förekommande söktermerna

Vi hade också med oss en tidigare sökanalys där jag hade jämfört vår gamla söktjänst med vår nya. Detta genom att gå igenom de femtio mest förekommande sökfrågorna och titta på vilken position den mest relevanta sidan kom på i respektive söktjänst. För att få ett mer kvalificerat resultat hade jag också tittat på hur många relevanta sökresultat som fanns bland de fem översta. Detta gav en ganska klar bild över hur den nya söktjänsten presterade.

Resultatet från den här sökanalysen visade då att den nya söktjänsten inte presterade som vi hade hoppats. För att råda bot på det gjorde vi justeringar som viktning av innehåll och filtrering med möstermatchning i vår sökmotor GSA (Google Search Appliance). Vi gick också igenom de viktigaste datakällorna och genomförde metadata-märkning, feedning och filtrering i dessa. I några av de andra lagren i söktjänsten hittade vi, och rättade, några buggar innan allt nu skulle testas igen.

Själva testarbetet

För att göra testarbetet så effektivt som möjligt skrev vi ner alla entiteter, så som person, kurs, program o.s.v. på post-it-lappar. Det fanns också en generell kategori för rena tekniska brister. Sedan fyllde vi på kaffekopparna och borrade ner oss i entitet efter entitet tills allt var testat.

Genomgång och resultat

För att få samsyn på vad testerna hade gett gick vi tillsammans igenom allt på projektorn, och resultatet den här gången såg betydligt bättre ut. Bristerna sammanställde vi och prioriterade här Testdag 2012-08-23, och den ligger nu till grund för vad vi jobbar med inför den beta-version som vi planerar släppa inom några veckor.

Jag heter Niklas och arbetar som tema lead i vårt webbteam som är ansvarigt för bl.a. www.kth.se, bloggplattformar, den centrala söktjänsten, profilsidor m.m. Jag använder denna blogg för att dela med mig av information som handlar om nya projekt och system som vi utvecklar för våra användare på universitetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.