Hitta rätt på KTH med ”KTH Places”

I sökprojektet insåg vi tidigt att det fanns en datakälla som saknades; en källa som kunde husera alla lokaler och platser på KTH och som var lätt att komma åt både för system och människor.

KTH Places - Hitta lokalen du söker på KTH

Som student, anställd eller extern person finns det många tillfällen då man behöver ta reda på var lokalen man letar efter ligger. Du kanske vill veta var någon anställd jobbar, var lokalen ligger där min nästa lektion ska hållas o.s.v. Dessa behov, och flera andra, ska vi täcka med hjälp av KTH Places.

Till en början byggdes applikationen enbart för att kunna generera sökträffar för lokaler i sökresultatsidan, men nu bygger vi även in mer funktionalitet som Campuskartor och en egen sökruta där man som användare endast söker bland platser och lokaler.

Integration i rätt kontext

När man söker efter en lokal på www.kth.se/search så ger sökträffen en tydlig beskrivning av att det är en lokal/plats och ser ut på följande sätt:

En rumsträff i sökresultatet från KTH Places
En rumsträff i sökresultatet från KTH Places som redan i SERP:en visar en karta.

Klickar man sig vidare in för en närmare beskrivning av lokalen får man en detaljerad vy över var lokalen ligger och hur man tar sig dit från sin nuvarande position via en integrerad Google-karta. Det finns i vissa fall en detaljerad planritning så man kan se hur våningsplanet ser ut samt var rummet ligger. Det står vilken typ av lokal det är, vilken våningen den ligger på och det kan även finnas mer information om vilken utrustning lokalen innehåller.

Rumsvy i KTH Places med detaljerad information
En detaljerad rumsvy i KTH Places

Integrerat i kursresultat

Lokalinformation har också integrerats i sökträffar för kurser. En situation där denna funktionalitet kommer väl till hands kan t.ex. vara när en student kommer upp från tunnelbanan, hon har en tenta idag men vet inte när den börjar och var lokalen ligger som tentan hålls i.

Hon tar upp sin mobil, skriver in kursens namn eller kurskod och trycker på ”Sök”. Träffen för kursen innehåller då information om nästkommande aktivitet. Där står det vilken typ av aktivitet det är, vilken tid och i vilken lokal den kommer vara i. Lokalen är länkad till rumsvyn i KTH Places som ger en bra vägbeskrivning.

Integrerad schema- och lokalinformation i sökresultat för kurs

Integrationer framöver

Det finns fler integrationsmöjligheter för lokalerna, exempelvis i schemavyerna i KTH Social och kopplingar i KTH:s profiler där man kan länka in var en person jobbar någonstans.

I övrigt finns det fler som kan komma att ha stor användning av KTH Places. Ta t.ex. Info-Center som hjälper studenter och anställda att svara på en mängd frågor, där en av deras vanligaste handlar om att hitta till olika lokaler.

Börjar de hänvisa besökarna till KTH Places och den nya söktjänsten kommer antagligen dessa typer av frågor minska drastiskt.

Vi kanske också skulle ta och koppla detta till Foursquare så man kan se var sina kompisar är?

Lite teknik för den som är intresserad

KTH Places är en java- och scalabaserad applikation byggd i ramverket Play Framework. Den har en MongoDB  i botten som ger en bra möjlighet till att presentera dess data i ett öppet API.

För att göra det så enkelt som möjligt att underhålla och förvalta denna datakälla har vi byggt in ett inmatnings- och redigeringsformulär som kan populeras genom att klicka på en Google Maps-karta. När man gör det har vi ett jQuery-plugin som lägger till adress, gatunummer, postkod och koordinater baserat på var på kartan man placerar ”nålen”. Detta gör att det går betydligt mycket snabbare att lägga till och uppdatera lokaler och platser.

Formulär med inbyggd funktionalitet från Google Maps för att populera lokaldata.

Har du gjort något liknande? Vad genererar nytta hos er? Har du förslag eller synpunkter på vad man skulle kunna göra för att förbättra KTH Places? Let us know about it!

Profilbild
Jag heter Niklas och arbetar som tema lead i vårt webbteam som är ansvarigt för bl.a. www.kth.se, bloggplattformar, den centrala söktjänsten, profilsidor m.m. Jag använder denna blogg för att dela med mig av information som handlar om nya projekt och system som vi utvecklar för våra användare på universitetet.

6 reaktioner till “Hitta rätt på KTH med ”KTH Places””

1. En detalj, men en alfabetisk sorteringsordning på rumslistan hade kanske känts lite mer naturlig och gjort det enklare att se om ett visst rum verkade saknas.

2. Den listan är än så länge bara till för vår crawler så den hittar alla rum. Det kommer inom kort komma en uppdaterad version av hela applikationen där bl.a listan har fått sig en uppryckning och startsidan en sökfunktion för lokaler.

Annat är mobilanpassade vyer och ett förvaltningsbart admingränssnitt.

3. Rumslistan sorteras alfabetiskt på kategori, och sedan alfabetiskt på kod inom varje kategori. Bättre i vissa fall, sämre i andra.

4. Jo, jag insåg det och jag kan tänka mig att det, kanske, skulle kunna ha en funktion för just datorsalarna som inte har en strukturerad namngivning, men eftersom listan kom i direkt anslutning till uppmaningen att komplettera om det saknades något fick det lite annan innebörd och det är väldigt svårt att bilda sig en uppfattning om det när de inte kommer i en mer övergripande ordning.