Tack och hej!

Så var det till sist dags för mig att kliva av som studentbloggare. Det har varit gött att få dela med mig av mitt studentliv, och jag hoppas att du som läsare har fått en lite bättre inblick i hur det kan se ut när en pluggar på KTH 🙂

Nu när examen nästan är i hamn (jag har trots allt fortfarande lite kvar att fila på exjobbsrapporten) och arbetslivet har börjat ser jag tillbaka på min studietid och inser hur jäkla mycket jag varit med om under de senaste fem åren. Jag skulle faktiskt inte vilja säga att det har gått snabbt förbi. Jag har hunnit genomgå många härliga såväl som jobbiga perioder, och är långt ifrån samma person idag som när jag började. Jag känner någon sorts storebroderlig ömhet och nostalgi när jag tänker tillbaka på den lilla parvel som flyttade in i ett några kvadratmeter stort rum i en delad studentlägenhet på Lappis hösten 2012 och trodde att han kunde odla skägg… 

Det finns så mycket jag tar med mig från KTH, allt från att fatta hur en dator egentligen fungerar till roliga gasqueminnen från sektionslokalen. Jag ser fram emot arbetslivet och känner inte att jag hellre skulle vilja fortsätta studera, men anar att saknaden kommer komma i stunder så småningom. Skulle gissa att jag kommer dyka upp på en alumniträff eller två 😉

Till alla er som har hjälpt till att förgylla min studietid: stort, stort tack. Till er som har studietiden framför er eller är mitt uppe i den kan jag bara gratulera. Ge järnet i skolbänken såväl som på gasquen, och glöm inte att ställa er mitt på borggården med jämna mellanrum för att insupa det faktum att ni är studenter på den Kungliga Tekniska Högskolan. Det är inte alltid en dans på rosor, men iallafall bland det bästa jag har varit med om.

Ha det gött!

Foto: Linnea Holm för Quarnevalen

 

Musikkavalkad

Här kommer några musiktips jag gärna skulle vilja dela med mig av:

Solala

Grabbarna som gjorde diskbänksacapellasuccé på Youtube är så jäkla duktiga både när det kommer till sång och arrangemang! Såg dem live på Södra Teatern förra året, dra mig baklänges vilken gåshud jag hade större delen av konserten. Det finns många guldkorn på Spotify (allt från Nsync till Håkan Hellström), men en av mina största favoriter är En dag. Riktig glädjedos.

 

Frida Andersson

När Frida Anderssons låt ”Jag Saknar Dej” kom rullandes i min Spotify-feed visste jag efter bara några rader att jag hade hittat en ny lyrikidol. Sällan har jag hört så vackra, påhittiga och djupsinniga textrader. Se bara på det här, till exempel:

Den här kärleken hänger kvar
som en hemlös hänger kvar i en bar
Stolarna på bordet, alla har gått
Han sitter kvar där han sitter som om han inget förstått

 

Elektro och MedTeks mottagningslåt

Bara för att det är mitt uppe i mottagningen nu så delar jag skamlöst med mig av den här låten som jag och två studiekamrater skrev och spelade in förra året, och som även används som mottagningslåt i år! I den här instagramvideon kan du se en bit av dansen som dansas till låten 🙂

 

 

This entry was posted in Musik.

Lunch i gott sällskap

Arbetet som elektroingenjör rullar på, är inne på andra veckan och trivs riktigt bra! Jäklar så kul det är att konstruera radioutrustning. Sjukt att det ens funkar. Information som flyger hit och dit genom luften. Och man kan räkna på det och få svar som stämmer tillräckligt väl med verkligheten. Sjukt.

Det har visat sig att vi är ett gäng från samma masterprogram (Embedded Systems) som precis har blivit anställda på samma företag. Idag käkade vi lunch tillsammans. Härligt mångkulturellt häng med folk från Indien, Kina och Spanien!

 

This entry was posted in Jobb.

Utomhusbio

Varje år i slutet av sommaren arrangerar Stockholms Filmfestival utomhusbio i Rålambshovsparken. Riktigt mysigt och helt gratis! Igår visades den japanska filmen Min Granne Totoro. Aldrig sett förut men den var riktigt fin 🙂 härlig känsla att ta med sig en kvällspicknick och slå sig ner med hundratals andra för att njuta av en film under bar himmel i sensommarkvällen.

 

Cirkeln är sluten

Idag hade det så äntligen blivit dags för något jag sett fram emot i fem års tid: första dagen på jobbet som elektroingenjör. Jag fick en riktigt intensiv genomgång av det första projektet jag kommer vara delaktig i och huvudet är rätt slutkört vid det här laget. Jag förstår inte riktigt alla detaljer ännu, men efter alla kurser på KTH känner jag igen mönstret och vet att allt kommer falla på plats bara jag ger det lite tid. Mycket var bekant från det jag läst tidigare, och det ska bli sjukt kul att sätta tänderna i något som i slutändan ska bli ett chip i en riktig produkt.

På vägen till kontoret i Kista imorse möttes jag av en härlig och välbekant syn: studenter klädda i overaller som visade vägen till campus för de nyantagna. Med ett stort leende hälsade Bercis, Raman, Aron och Liam nervösa förstaårsstudenter välkomna. Det känns som en ganska fin sluten cirkel att min första dag på jobbet är första dagen på årets mottagning. För nästan exakt fem år sedan följde jag de där skyltarna med fjärilar i magen och hade ingen aning om vad framtiden hade att bjuda på. Det värmer att se hur studentlivet lever vidare och hur glädjen och gemenskapen sprids vidare från årgång till årgång!

Slutet och början

På bilden ovan kan du se Emil, min exjobbshandledare på Ericsson. Under exjobbet så har man en handledare på skolan och, om man gör exjobbet på ett företag som jag, även en på företaget. Emil har jobbat några år med design av digital elektronik (vilket är det mitt exjobb handlar om) och har under de senaste månaderna funnits där som ovärderligt stöd, bollplank och allmän hjälp under exjobbets gång. Det är skönt att man inte släpps helt våg för vind med exjobbet, utan att man alltid kan rådfråga en expert inom området.

Imorgon har det faktiskt blivit dags för en ny milstolpe i livet: första dagen på mitt första heltidsjobb som ingenjör!! Jag har fortfarande lite grann kvar att skriva på min exjobbsrapport men själva projektet är klart. Kommer att skriva klart det sista av rapporten under kvällar och helger medan jag börjar jobba med design av digital radioelektronik på Ericsson i Kista. Jag ska alltså vara med och designa de chip som sitter i de radiobasstationer som möjliggör trådlös kommunikation i samhället. Det känns sjukt spännande och smått absurt att jag faktiskt är framme vid den här punkten när jag ska sätta igång och jobba. Jag ser verkligen fram emot att få omsätta kunskaperna från mina år på KTH och bli en verkande kraft i samhället. Visst kommer jag sakna aspekter av studentlivet, framförallt studentgemenskapen och friheten att disponera min tid som jag vill, men det känns helt rätt för min del just nu att sätta igång och arbeta.

Därmed börjar även mitt bloggande att lida mot sitt slut. Jag kommer dock fortsätta augusti ut, än har jag lite studentrelaterade grejer att dela med mig av 🙂

Snart dags för mottagning!

Foto: Stanislaw Bengtsson

Redan nästa vecka är det dags för den kanske roligaste perioden av året inom studentlivet: mottagningen! Den arrangeras helt och hållet för att du som nyantagen ska få en så rolig och bra introduktion till KTH och det tillhörande studentlivet som möjligt, samt att du ska få tillfälle att lära känna dina nya studiekamrater. Allt en som nyantagen behöver göra är att hänga med på så mycket en känner för och njuta av färden. I det här tidigare inlägget skrev jag ganska ingående om mottagningen ifall du är sugen på att läsa vidare 🙂 Det finns som jag tidigare nämnt även mer info på den här sidan, och se till att spana in din programsida för info om hur schemat ser ut för just ditt program!

Välkommen!

Nu har andra antagningsbeskedet kommit! Till alla er som sökt och kommit in på KTH kan jag bara säga stort grattis, ni har intensiva och roliga år framför er. Allt börjar med den härliga mottagningen i slutet av augusti, som många äldre studenter har lagt månader på att förbereda. Den 27 augusti är det en frivillig mottagningsceremoni för alla nyantagna i Blå Hallen i Stadshuset, den lokal där även Nobelfesten arrangeras i december. Efter det sätter allt igång, och exakt hur mottagningen går till skiljer sig mellan programmen. Mer info skickas såklart ut till de som kommit in och accepterat sin plats, och mer nyttig info finns på den här länken.

Än en gång, stort grattis och hjärtligt välkomna!

Får man jobb efter examen?

När jag var inne på Elektroskolans kansli för ett tag sedan hittade jag den här planschen. Det är ju onekligen uppmuntrande siffror för oss som ligger nära examen, och en inspirerande morot under hela utbildningen. Det är tufft att ta sig igenom men fullt görbart och jobbutsiktena är riktigt bra efter avklarad examen! Sen händer det ju såklart mycket kul under själva pluggtiden också 😉 Just de här siffrorna är förvisso lite äldre och gäller enbart för Elektro, om du vill ha lite mer övergripande info kan du gå in på den här KTH-sidan, och även på den här!

This entry was posted in Jobb.