Utomhusbio

Varje år i slutet av sommaren arrangerar Stockholms Filmfestival utomhusbio i Rålambshovsparken. Riktigt mysigt och helt gratis! Igår visades den japanska filmen Min Granne Totoro. Aldrig sett förut men den var riktigt fin 🙂 härlig känsla att ta med sig en kvällspicknick och slå sig ner med hundratals andra för att njuta av en film under bar himmel i sensommarkvällen.

 

Cirkeln är sluten

Idag hade det så äntligen blivit dags för något jag sett fram emot i fem års tid: första dagen på jobbet som elektroingenjör. Jag fick en riktigt intensiv genomgång av det första projektet jag kommer vara delaktig i och huvudet är rätt slutkört vid det här laget. Jag förstår inte riktigt alla detaljer ännu, men efter alla kurser på KTH känner jag igen mönstret och vet att allt kommer falla på plats bara jag ger det lite tid. Mycket var bekant från det jag läst tidigare, och det ska bli sjukt kul att sätta tänderna i något som i slutändan ska bli ett chip i en riktig produkt.

På vägen till kontoret i Kista imorse möttes jag av en härlig och välbekant syn: studenter klädda i overaller som visade vägen till campus för de nyantagna. Med ett stort leende hälsade Bercis, Raman, Aron och Liam nervösa förstaårsstudenter välkomna. Det känns som en ganska fin sluten cirkel att min första dag på jobbet är första dagen på årets mottagning. För nästan exakt fem år sedan följde jag de där skyltarna med fjärilar i magen och hade ingen aning om vad framtiden hade att bjuda på. Det värmer att se hur studentlivet lever vidare och hur glädjen och gemenskapen sprids vidare från årgång till årgång!

Slutet och början

På bilden ovan kan du se Emil, min exjobbshandledare på Ericsson. Under exjobbet så har man en handledare på skolan och, om man gör exjobbet på ett företag som jag, även en på företaget. Emil har jobbat några år med design av digital elektronik (vilket är det mitt exjobb handlar om) och har under de senaste månaderna funnits där som ovärderligt stöd, bollplank och allmän hjälp under exjobbets gång. Det är skönt att man inte släpps helt våg för vind med exjobbet, utan att man alltid kan rådfråga en expert inom området.

Imorgon har det faktiskt blivit dags för en ny milstolpe i livet: första dagen på mitt första heltidsjobb som ingenjör!! Jag har fortfarande lite grann kvar att skriva på min exjobbsrapport men själva projektet är klart. Kommer att skriva klart det sista av rapporten under kvällar och helger medan jag börjar jobba med design av digital radioelektronik på Ericsson i Kista. Jag ska alltså vara med och designa de chip som sitter i de radiobasstationer som möjliggör trådlös kommunikation i samhället. Det känns sjukt spännande och smått absurt att jag faktiskt är framme vid den här punkten när jag ska sätta igång och jobba. Jag ser verkligen fram emot att få omsätta kunskaperna från mina år på KTH och bli en verkande kraft i samhället. Visst kommer jag sakna aspekter av studentlivet, framförallt studentgemenskapen och friheten att disponera min tid som jag vill, men det känns helt rätt för min del just nu att sätta igång och arbeta.

Därmed börjar även mitt bloggande att lida mot sitt slut. Jag kommer dock fortsätta augusti ut, än har jag lite studentrelaterade grejer att dela med mig av 🙂

Snart dags för mottagning!

Foto: Stanislaw Bengtsson

Redan nästa vecka är det dags för den kanske roligaste perioden av året inom studentlivet: mottagningen! Den arrangeras helt och hållet för att du som nyantagen ska få en så rolig och bra introduktion till KTH och det tillhörande studentlivet som möjligt, samt att du ska få tillfälle att lära känna dina nya studiekamrater. Allt en som nyantagen behöver göra är att hänga med på så mycket en känner för och njuta av färden. I det här tidigare inlägget skrev jag ganska ingående om mottagningen ifall du är sugen på att läsa vidare 🙂 Det finns som jag tidigare nämnt även mer info på den här sidan, och se till att spana in din programsida för info om hur schemat ser ut för just ditt program!

Välkommen!

Nu har andra antagningsbeskedet kommit! Till alla er som sökt och kommit in på KTH kan jag bara säga stort grattis, ni har intensiva och roliga år framför er. Allt börjar med den härliga mottagningen i slutet av augusti, som många äldre studenter har lagt månader på att förbereda. Den 27 augusti är det en frivillig mottagningsceremoni för alla nyantagna i Blå Hallen i Stadshuset, den lokal där även Nobelfesten arrangeras i december. Efter det sätter allt igång, och exakt hur mottagningen går till skiljer sig mellan programmen. Mer info skickas såklart ut till de som kommit in och accepterat sin plats, och mer nyttig info finns på den här länken.

Än en gång, stort grattis och hjärtligt välkomna!

Får man jobb efter examen?

När jag var inne på Elektroskolans kansli för ett tag sedan hittade jag den här planschen. Det är ju onekligen uppmuntrande siffror för oss som ligger nära examen, och en inspirerande morot under hela utbildningen. Det är tufft att ta sig igenom men fullt görbart och jobbutsiktena är riktigt bra efter avklarad examen! Sen händer det ju såklart mycket kul under själva pluggtiden också 😉 Just de här siffrorna är förvisso lite äldre och gäller enbart för Elektro, om du vill ha lite mer övergripande info kan du gå in på den här KTH-sidan, och även på den här!

This entry was posted in Jobb.

Stockholmstips: Utsiktsplatser

Nybrokajen

Stockholm är en stad byggd på öar vilket ger upphov till många fina utsiktsplatser och en öppen känsla. Jag gillar verkligen hur vattnet skapar rymd och möjlighet till överblick. Ett exempel på en härlig plats att sitta och ta en glass en solig sommardag är Nybrokajen på bilden ovan. Där kan du se Djurgården med Nordiska muséet , Vasamuséet och Junibacken till vänster, nöjesparken Gröna Lund rakt fram och till höger skymtar Skeppsholmen som bjuder på en riktigt fin liten promenad längs vattnet vid fina gamla båtar.

Skinnarviksberget

Andra fina utsiktsplatser är Skinnarviksberget, Västerbron, Mosebacke, Katarinahissen och Kaknästornet. En av mina absoluta favoritplatser i Stockholm ligger dock på KTHs campus på Valhallavägen, nämligen Klocktornet! Där finns även en radioklubb som en kan gå med i om en är intresserad av att sitta och kommunicera med andra fjärran entusiaster eller pilla med elektronik i deras labb.

KTHs klocktorn

Katarinahissen

 

 

Slutspel

Kvart i nio på kvällen lämnade jag trött men nöjd kontoret i Kista där jag exjobbar. Jag har kört långa, intensiva dagar den här veckan för att hinna bli klar med det sista av exjobbet men det har iallafall gett resultat. Det är ett så magiskt ögonblick när något man kämpat hårt med plötsligt bara funkar. Det är lätt att bli lite paff, plötsligt är det som tidigare verkade så svårt alldeles enkelt. Det är en av de bästa känslorna jag vet, och tiden på KTH har lärt mig att inte ge upp när det känns som trögast. Genombrottet kan vara runt hörnet eller långt långt borta, men enda sättet att komma dit är att jobba på samtidigt som man testar nya infallsvinklar med jämna mellanrum. Och till slut kommer man dit. Och då är det värt det.

Det är intressant att se tillbaka på exjobbet som nu börjar närma sig sitt slut, och på hur mycket jag har utvecklats bara under den här tiden. Det har varit en av de roligaste och mest lärorika upplevelserna under utbildningen. Framförallt är det en så grymt härlig känsla att känna att jag nu faktiskt kan så mycket att jag kan åstadkomma något substantiellt på egen hand. Det om något är värt alla morgonföreläsningar, allt tentaplugg och alla sena kvällar med labbrapporter under de senaste fem åren. Samtidigt är jag så sjukt taggad på att fortsätta lära mig saker nu när jag kliver ut i arbetslivet, vilket också är något exjobbet har gett insikt i. Fan va gött det är med ny kunskap ändå. Det kittlar så skönt i hjärnbalken.

This entry was posted in Exjobb.

Pluggmusiktips: Batman-soundtracket

Häromdagen satt jag och funderade på vad jag skulle lyssna på medan jag höll på och programmerade för exjobbet. Jag testade att sätta på soundtracket från Batman – The Dark Knight som komponerades av Hans Zimmer och James Newton Howard. Jäklar vilken stämning det blev! Kändes sjukt dramatiskt att sitta och knacka kod med de storslagna arrangemangen i lurarna. Plugget blir inte roligare än man gör det 🙂

 

 

This entry was posted in Musik.