Hårdkodat

Det är gött att jag är klar med litteraturstudien för exjobbet och nu har kunnat sätta igång med det praktiska arbetet. I och med att mitt exjobb har att göra med utformning av en digital krets i ett chip så blir det till att skriva en del HDL-kod, det vill säga Hardware Description Language. Det är ett programmeringsspråk där man kan beskriva beteendet och/eller layouten av en digital krets för att sedan köra koden genom ett program som översätter den till ett nät av små, små digitala komponenter som tillsammans agerar enligt det man har beskrivit. Den designen kan sedan i sin tur realiseras i antingen i ett programmeringsbart chip (FPGA) eller tillverkas i kisel i en fabrik (ASIC).

Den krets jag designar just nu har bland annat som uppgift att flytta data från ett flashminne till en annan del av chipet. I och med att man är nere och pillar på i princip lägsta möjliga nivå räknas verkligen varje liten detalj och man stöter på nya utmaningar hela tiden; ”På vilket sätt är det bäst att koppla ihop de här två komponenterna så att de kan kommunicera?” ”I vilken ordning ska jag göra de här tre sakerna så att jag är säker på att jag läser från rätt address i minnet?” och så vidare. Det är lite bökigt ibland men jag tycker verkligen om att programmera hårdvara eftersom alla byggstenar blir så tydliga, ungefär som att bygga med pyttesmått Lego. Tiden flyger när jag får sitta och lösa utmanande men överkomliga problem med hjälp av såväl logiskt som kreativt tänkande 🙂

2 reaktion på “Hårdkodat

 1. Carl

  Hej,
  Följer din blogg konstant och tycker den är riktigt bra, tråkigt att du försvinner till hösten när jag själv ska börja på elektro.
  Jag undrar ifall du skulle kunna göra ett inlägg på hur du lyckas få så många A. Dvs ett inlägg om hur man pluggar så bra som du gör och där du berättar om studietekniker. Ska man läsa kursboken, ska man göra uppgifter i den eller enbart anteckna på föreläsningar och sen hoppa på gamla tentor?

 2. Alfred Samuelson Inläggsförfattare

  Hej Carl,

  Tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen! Grymt kul dessutom att du ska börja Elektro till hösten! Lite avis på dig måste jag säga, du har en rolig mottagning framför dig och många spännande år efter det 😉

  Uppskattar starkt att du uttrycker önskan om vad du vill läsa. Jag har faktiskt ett några år gammalt inlägg som jag tycker sammanfattar mina bästa tips rätt bra. Länkar det här nedanför, säg till om det är något mer du undrar över efter att ha läst det 🙂 Lite nyfiken vad du fått statistiken angående mina A ifrån dock, har jag skrutit så pass på bloggen när det gått bra? Hehe. Visst har jag fått en del A men det har även blivit resultat från resterande delen av betygsskalan inklusive F. En grej som jag tror är viktig är att inte ha alltför höga ambitioner med betygen så att det känns övermäktigt. Även folk som hade toppbetyg i gymnasiet kommer troligtvis skriva åtminstone någon omtenta i och med att det är en helt annan nivå och ett helt annat tempo. Det betyder absolut inte att man måste vara övermänsklig för att klara av studierna, men man ska inte hänga med huvudet för ett C eller kanske ens ett E om det är en kurs man kämpar hårt med. Det allra viktigaste är att man klarar av högskolepoäng och därmed rör sig mot examen. Visst är det bra att sträva mot högre betyg, men om man inte tillåter sig själv att vara nöjd med något annat än maxat snitt så är chansen stor att man istället kraschar och inte pallar med. Sen så tycker jag också att det är viktigt att hinna med att njuta av resan och allt det roliga inom studentlivet 🙂

  Här kommer mitt inlägg om att klara KTH:
  https://www.kth.se/blogs/alfredsa/2014/07/att-klara-kth/

  Här är två andra relaterade inlägg:
  https://www.kth.se/blogs/alfredsa/2017/03/tentapluggstips-pausa/
  https://www.kth.se/blogs/alfredsa/2017/01/rik-pa-kunskap/

Kommentarer inaktiverade.