Throwback: Början av utbytet i Japan

Att plugga en utbytestermin i Japan är definitivt bland det roligaste och mest spännande jag gjort under min tid på KTH, men det involverade såklart även en hel del förberedelsearbete och nervositet. Att sköta administrativa saker som att registrera sin adress på stadskontoret eller öppna bankkonto i ett land där en inte kan huvudspråket och många inte pratar speciellt bra engelska var inte alltid helt lätt. Som tur var fick jag såklart en hel del hjälp från folk på såväl KTH som Osaka University, så allt redde ut sig till slut. Att stadskontoret hade en glad krokodil som officiell maskot gjorde processen lite mer lättsam.

På bilden ovan syns resultatet av min första shoppingrunda till 100 yen shop, där det mesta kostade ungefär sju svenska kronor. Jag bodde i en studentkorridor som ärligt talat var ganska nedgången, men jag valde det alternativet eftersom det var billigast så att jag kunde få mer pengar över till att resa runt. Det fanns absolut stunder då jag kände mig väldigt långt bort hemifrån och hade hemlängtan, men att bo tillsammans med så många studenter från såväl Japan som andra länder underlättade. På bilderna nedan kan du se dels mina kompisar från det labb där jag gjorde ett projekt, dels en bild från en kväll när vi var ett gäng utbytesstudenter som gick ut. Jag hade inte riktigt förväntat mig att lära känna så många personer med annan nationalitet än Japan, men jag stötte på folk från praktiskt taget hela världen. Utbytesstudier är en unik chans till kulturellt utbyte och spännande upplevelser som jag verkligen rekommenderar att ta vara på om man är sugen, vart man än önskar röra sig i världen.