Framtiden efter KTH

Nu när exjobbet är inne i slutfasen och examen faktiskt är inom räckhåll känns det rimligt att blicka fram lite. Vad kommer egentligen hända efter examen?

Om jag ser till andra jag känner som har gått ut från KTH verkar det finnas många olika vägar att gå. Folk börjar jobba med allt från ren forskning till projektledning och företagande. Någonting jag verkligen uppskattar med den utbildning jag snart har i ryggen är att den ger frihet och verktyg att rikta in sig mot det en själv är intresserad av och har talang för.

För min egen del kommer, som jag tidigare skrivit om, resan inom arbetslivet att börja på Ericsson nu i höst. Det känns bra för mig att börja på ett stort företag med ordentliga rutiner för att skola in nyexaminerade ingenjörer i arbetslivet. Dessutom är jag glad att ha fått en anställningsroll där jag kommer att jobba nära tekniken som utvecklare av elektroniska chip som ska sitta i trådlös kommunikationsutrustning. Samtidigt finns det möjlighet att på sikt röra sig till andra typer av roller som kanske har med mer projektstyrning och liknande att göra. Just trådlös telekommunikation är navet för sjukt mycket häftig teknik, och det ska bli spännande att vara med och forma teknologi som öppnar upp nya möjligheter för såväl individer som hela branscher och samhällen.

Jag ser verkligen fram emot att komma ut i arbetslivet och få använda den kunskap jag hittills tillskansat mig genom studierna på KTH, samtidigt som jag vet att den första tiden efter examen kommer handla mycket om att lära sig praktisk kunskap man inte kan lära sig förrän man kommer till sin faktiska arbetsplats. Visst kommer jag att ha nytta av den hårda kunskapen från kurser jag läst, men ännu viktigare tror jag är den uppövade allmänna förmågan att lösa nya problem och driva igenom projekt. Jag hoppas och tror att jag aldrig kommer sluta lära mig saker inom mitt arbete. Det ska bli kul och inspirerande att bli en verkande kraft i samhället och att det man gör om dagarna kommer omsättas till produkter och tjänster som används av människor på ett eller annat sätt.

Jag har ingen aning om exakt vart färden kommer ta mig, men jag är säker på att den väg jag har slagit in på kommer att leda till spännande upplevelser, möten och lärdomar. Min filosofi är att det bästa sättet att klura ut vilket slutmål som är rätt för en själv är att följa sin inre kompass för att börja röra sig i en riktning som känns rätt, ge sitt allt och vara öppen för de möjligheter som dyker upp runt hörnet. Då kommer man förr eller senare till rätt ställe, även om man kanske inte inser var man var på väg förrän man väl är där.