Skip to content

Crosscuts Film Festival: In-vision Environmental Humanities

by Sofia Jonsson, festivalgeneral

Den 22-24 november är det dags för Crosscuts att inta Bio Rio i Stockholm igen.

Crosscuts är Stockholms första miljöhumanistiska festival för text och film. Temat för i år är Ruptured Times/Brytpunkter. Genom ​dokumentärfilmer, poesiuppläsning och samtal mellan ledande forskare, filmare och aktivister utforskar vi den brytpunkt där vi befinner oss nu, i en tid av politisk ovisshet, globalisering och klimatkriser.

I programmet har vi Saskia Sassen, sociolog och professor vid Columbia University, speciellt inbjuden som hedersgäst för att presentera Fredrik Gertténs omtalade dokumentär Push, där hon även själv medverkar. I en efterföljande panel samtalar Saskia tillsammans med Erik Stenberg, arkitekt och lektor KTH och Marco Armiero, lektor och miljöhistoriker KTH om städers gentrifiering och konsekvenserna av detta. Samtalet modereras av Miyase Christensen, professor i media och kommunikation vid Stockholms universitet.

Under söndagen har vi äran att presentera en masterclass i filmskapande med vår andra hedersgäst: författaren och filmskaparen Trinh T. Minh-Ha. Efter masterclassen följer en visning av Minh-has uppmärksammade essäfilm Forgetting Vietnam. Filmen visas tillsammans med ett samtal mellan Minh-ha, Athena Farrokhzad, poet, författare och litteraturkritiker samt Jennifer Hayashida, poet, översättare och artist. Vi bjuder även på poesiuppläsning med Athena och Jennifer.

I programmet finns flera Sverige-premiärer, däribland Grit som visar situationen för lokalbefolkningen i olika byar i Indonesien efter ett jordskalv som begravt stora områden i lera. I dokumentärer får vi följa kampen mellan den drabbade befolkningen och det multinationella företag som kan ha orsakat skalvet med sina borrningar efter naturgas.

Under lördagen visar vi den första dokumentärfilmen som gjorts om den kanske mest inflytelserika, just nu levande, franska filosofen Alain Badoiu. Badiou har gett sig på allt från radikal politik till kärlek och antik filosofi i sina böcker. I filmen talar han själv om sitt liv, sina tankar och sitt verk. Efter visningen följer ett samtal mellan regissören Rohan Kalyan och filosofen Ashley Bohrer, verksam vid University of Notre Dame i USA. Samtalet hålls på engelska.

Festivalen avslutas med premiären av Look Away, en dokumentär med avstamp i Calais där vi får följa och ta del av den verklighet som många människor på flykt upplever. Efter filmen följer ett samtal mellan Roberta Biasillo, forskare på KTH och Fabio Gianfrancesco, flyktingaktivist och kapten på en av de båtar som räddar flyende människor på Medelhavet och Shahram Khosravi professor vid Socialantropologiska Intitutionen på Stockholm Universitetet.

Nytt för i år är sektionen Annals of Crosscuts – en filmgranskningsprocess där dokumentärfilmare från hela världen har skickat in bidrag på temat Ruptured times. En panel av granskare från film-, konst- och forskarvärlden har gjort ett urval av filmer och under festivaldagarna blir det världspremiär för dem. I panelen finns bland annat Kalle Boman, Forum för Visuell Praktik, Issraa El-Kogali, kreatör och filmskapare samt Jan Olsson, professor emeritus i filmvetenskap vid Stockholms universitet.

Varmt välkomna till en helg fylld av spännande dokumentärfilmer och samtal!

***
Fullt program finns på https://www.crosscuts.se och https://www.biorio.se ​
Crosscuts på Facebook: https://www.facebook.com/EHLcrosscuts/
Bio Rio på Facebook: https://www.facebook.com/TheBioRio/

Crosscuts
Crosscuts är en internationell festival för film, konst och forskning inom miljöhumaniora. Varje film visas tillsammans med ett samtal med speciellt inbjudna gäster. Festivalen organiseras i år av KTH Environmental Humanities Laboratory (EHL) i samarbete med den ledande forskningsmiljön vid JMK, Institutionen för mediestudier, Stockholms Universitet och Bio Rio. Crosscuts arrangerades första gången 2018.

EHL: https://www.kth.se/en/abe/inst/philhist/historia/ehl
Forskningsmiljön vid JMK: https://research.ims.su.se/en/environments/1-global-media-studies-and-the-politics-of-mediated-communication

Sagt om Crosscuts:
This Stockholm Environmental Humanities Festival for Film and Text that was held for the first time in the fall of 2018, was an extremely successful and important event for both academic community and the general public. Madina Tlostanova, professor i postcolonial feminism, Linköpings Universitet. Paneldeltagare under Crosscuts 2018.

Vi är väldigt glada och stolta över att få vara samarbetspartner med Crosscuts och att dessa viktiga filmer och samtal kommer att äga rum på vår biograf. Vi befinner oss i en brytpunkt vad gäller klimatet och Bio Rio vill vara med och skapa den förändring som krävs vad gäller vår miljöpåverkan. Jocke Kellekompu, VD Bio Rio
——————————————————————

Kontaktpersoner:
Sofia Jonsson, festivalgeneral, 0739-108787, sofia@crosscuts.se
Jacob von Heland, programansvarig samt chefredaktör för Annals och kontaktperson för Trinh T. Minh-ha, 070-727 24 87, jacob@crosscuts.se
Miyase Christensen, programplanering, ansvarig Stockholms Universitet och kontaktperson för Saskia Sassen, 070-389 20 07, miyase.christensen@ims.su.se

Hemsida av https://www.wrangedesign.se/
Logga av https://carmonamedina.com/​