Kanada i brevlådan

Detta underbara brev kom jag hem till idag. Skickat från min kanadensiska kompis Erin som en grattishälsning till min 22-årsdag som var förra veckan! Det värmde ordentligt att hon hade tagit sig tiden till att rota fram min födelsedag, köpt present och postat brevet till Sverige.

IKEA + Maple syrup 

Erin och jag lärde känna varandra i somras på en sommarkurs i spelprogrammering. Kursen hölls i Polen och vi deltagare var från hela Europa (+ Kanada). Min lista på vänner som bor i andra länder börjar bli större och snart blir det svårt att hålla kontakten med alla. Med Erin är jag dock helt säker på att vår vänskap kommer att fortsätta länge!

Future Friday 2017

Future Friday hölls idag på KTH Kista! Gymnasieskolor i Stockholm och utanför blev inbjudna till öppet hus för utbildningarna som hålls i Kista på KTH. Det bjöds på föreläsningar av före detta studenter som arbetar på bland annat Google, Spotify och Nordnet.

Jag och min kompis Sabina höll två proppfyllda föreläsningar om hur det är att plugga på KTH, vad man kan arbeta med och vad det finns för ingenjörsutbildningar. Vi avslutade föreläsningarna med två groupies!

Önskar alla er lycka till med era val!

En tentaperiod utan tentor

Tentaperioden består av två veckor, och vi är nu inne på första veckan där alla omtentor skrivs. Eftersom att jag inte har några omtentor (som jag tänkt skriva) och dessutom inte har några tentor i mina ordinarie kurser, behöver jag inte tentaplugga. Det är första gången under mina tre år på KTH som jag inte har en tenta att plugga till!

Betyder det att jag är helt ledig och kan köra två veckors maraton i TV serier? Nej, jag var till och med tvungen att stryka mina drömmar om att åka två veckor till Filippinerna. Mitt liv, alltså tid och energi, går åt till två saker:

  1. Skolan — det finns alltid skola
  2. Jobb — wow jag tjänar pengar också

Bilden är tagen ifrån projektgruppens nya favoritplats för att göra grupparbeten!

I skolan hade min projektgrupp i AI-kursen vår redovisning i tisdags. Vi var alla nervösa, inte för att prata inför folk utan för att prata inför vår professor. Rykten gick genom klassen att hon hade varit hård när de andra grupperna presenterade och att det var svårt att få godkänt på projektet. Det är förståeligt att det är svårt att få godkänt, eftersom projektet skulle vara på A nivå. Vi laddade upp med nervösa skratt, för om vi inte klarade oss hade vi spenderat två veckor i onödan på projektet eftersom att det var frivilligt (bara för de som siktade på B eller A i kursen).

Presentationen gick galant och vi hade oroat oss i onödan! Jag lyckades till och med få professorn att skratta. Kanske var det tack vare helgens utbildning i presentationsteknik? Utöver denna presentation har jag haft små läxor i PET-kursen (privacy enhancing technologies) och kommer att avsluta den saftiga rapporten i samma kurs under nästa vecka.

Frukost med mina kollegor på jobbet

Plugget sköter jag på kvällarna för att jag spenderar dagarna på jobbet. Jag är nämligen med i Handelsbankens studentprogram (kommer ett senare inlägg om det) och arbetar som Utredningsledare för en avdelning i Storbritannien. Eller Pre-study Manager som min titel heter. Det är skönt att få varva hjärnan med plugg och jobb. Dessutom tjänar jag pengar som får gå till min uppskjutna resa till Filippinerna.

Helt enkelt ingen rast ingen ro för mig. Dock har jag planer på middag och träning i helgen, så ett litet mini-höstlov får jag allt!

Pluggtips: Trött på att läsa högt?

I flera utav mina kurser ingår det att läsa vetenskapliga texter som hemläxor. Efter tre veckor utav att läsa texterna högt för mig själv tröttnade jag, och vände mig till tekniken. I Google Translate finns funktionen att få sin inklistrade text och översatta text uppläst!

Med hjälp av Google Translate kan jag ”läsa” vetenskapliga texter samtidigt som jag lagar mat, och spar därmed tid. Dock är det viktigt att tänka på vad man klistrar in i Google Translate, eftersom de spar undan texten.

Min personliga pryl

Wow vilken lärorik helg det har varit, så lärorik att jag inte har haft tid att blogga. Det får jag ta ikapp!

Under helgen har det varit utbildning för oss rutinerade studentambassadörer (SA) och för alla nya. På packlistan stod det en mystisk punkt ”en personlig pryl”. Jag fick beslutsångest och funderade ett tag på att ta med mig min Bullet Journal, men kom tillslut på en ännu bättre pryl: min dykarjournal!

Det blev ett lyckat val och en suverän isbrytare när vi skulle mingla med alla SA. Insidan av den var det som fick mest uppmärksamhet. Här ser ni mitt uppslag från när jag i januari dök i Stora Barriärrevet utanför Cairns i Australien:

Såg två hajjar (Grey Reef Sharks) under ena turen

För mig symboliserar den min lust för äventyr och beslutsamhet. Det är ungefär som att ta körkort. Du gör ett teoriprov, har ett dykningstest (uppkörning) och innan allt detta övningsdyker du med instruktör (övningskör) i simbassäng. Efteråt förändras ditt liv, nu försöker jag alltid resa till en plats där jag kan dyka!

En selfie utanför Tioman i Malaysia, för nästan exakt ett år sedan!