Att bli vän med stressen

Ett klipp som jag alltid återkommer till under stressade perioder är Kelly McGonigals TED-talk om ”how to make stress your friend”. Att se det är ett av de bästa knepen jag vet för de stunder då man känner att det är allt för mycket på gång samtidigt. Därför tycker jag att alla tentapluggande studenter borde ha sett det minst en gång. Så enjoy!

// Malin

 

Sjöslaget

För min del invigdes tentaperioden med Sjöslaget. För alla er som inte har helt koll på Sjöslaget så är det en kryssning där studenter från hela Sverige beger sig ut på Östersjön för ett dygn av hyttfester, capsturneringar, bufféer, karaoke och andra äventyr. Och vilken resa! Ni kan säkert föreställa er att det var en intensiv och händelserik resa. Det roligaste var nog att träffa studenter från Sveriges alla hörn och ta del av deras studentkultur och konstiga traditioner. Men idag är jag lite trött och såklart otroligt taggad på att börja med seriöst tentaplugga.

Stort tack till Emma och hela JF för att jag fick hänga med er på detta äventyr!

//Malin

 

Tekniskt basår på KTH

Visste ni att tekniskt basår på på KTH Campus var KTH:s mest sökta utbildning under HT2017? Då sökte hela 2917 personer utbildningen. Så vad är då ett tekniskt basår? Och hur är det att ha läst ett basår på KTH?

Ett tekniskt basår är en kompletteringsutbildning som ger behörighet till tekniska utbildningar som till exempel civilingenjör. Basårets kurser utgår ifrån gymnasiets kursplan men man läser dem med en högre studietakt. De kurser som ingår i ett tekniskt basår motsvarar kemi 1, fysik 1 & 2 och matematik 3 & 4. På KTH kan man läsa både basår och en bastermin, vilket läses under en termin och bara inkluderar kurser som motsvarar fysik 2 och matematik 4. Om man läser basåret eller basterminen på KTH har man en garantiplats på någon av KTH:s civil- eller högskoleingenjörsutbildningar. Detta sker genom en ansökan som baseras på studieresultatet från basåret.

En person som har koll på hur det är att läsa ett tekniskt basår på KTH är Julia Liu. Julia kommer från Stockholm och tog studenten från Viktor Rydbergs gymnasium år 2014. Idag läser Julia det tredje året på civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi med inriktning datateknik och kommunikation. Man kan se Julia lite överallt på Campus då hon engagerat sig inom flera organisationer så som Pepp, Exchange Japan och finanssällskapet. Innan hon påbörjade utbildningen läste hon ett basår på KTH Campus.

Varför bestämde du dig för att läsa ett basår? Och varför KTH?
Jag tyckte inte att det fanns några utbildningar som jag var behörig till (inom samhällsvetenskap) efter gymnasiet som passade mig. Basåret var bara ett år så jag ville ge naturvetenskap och teknik en riktig chans. KTH blev det av rätt spontana skäl, jag tänkte att basåret var kort så jag kunde alltid ändra studieort efteråt. Jag trivs även bra i Stockholm.

Vad hade du för förväntningar?
Att det skulle vara svårt och högt tempo då man läser in alla naturvetenskapliga ämnen från gymnasiet på ett år. Sen hade jag också de mer allmänna förväntningarna kring hur det är att plugga på universitetet, t.ex. skulle det finnas studentliv i Stockholm (svar ja!), hur skulle klassen se ut m.m.

Var det som du tänkt dig?
Kurserna gick bättre än jag hade väntat mig! Jag har inte haft svårt för matte/natur under grundskolan men jag har inte heller haft det som min främsta intresseområde, och då var det kul när det gick bra i naturkurserna. Intresset förstärktes och så småningom insåg jag att ingenjörsyrket kanske är något för mig.

Vad tar du med dig från basåret?
En stor fördel med basåret är att man inte börjar civilingenjörsutbildningen med ett tomt bagage. Man har redan studievanan, testat på studentlivet, känner till KTH, funnit sitt kompisgäng och vet allmänt hur saker och ting fungerar. Det var inte alls lika skrämmande att skriva sin första tenta på det ”riktiga” programmet.

Har du några tips till dem som funderar på att läsa ett basår?
Ge det en chans! Eftersom det bara är ett år så har man inte mycket att förlora. Det ger ett bra smakprov hur det är att studera på KTH.

//Malin

Grattis KTH Campus!

I år firar KTH Campus 100 år. KTH som universitet är såklart lite äldre än så men sedan 1917  har det alltså befunnit sig i samma lokaler som det gör idag. Historien är på många sätt väldigt närvarande i flera av lokalerna på Campus, till exempel i form av konst och arkitektur. Samtidigt utvecklas Campus konstant och nya byggnader dyker upp förvånansvärt ofta. Jag uppskattar den blandningen väldigt mycket, det känns häftigt att få plugga i samma lokaler som Sveriges först kvinnliga civilingenjör och samtidigt se hur KTH än idag uppmärksammas då Barack Obama tittar förbi när han är på Sverigebesök.

Allt detta förtjänar att firas under jubileumsveckan som pågår mellan 16-20 oktober. Under veckan är Campusområdet öppet för alla dem som vill och KTH bjuder på utställningar, guidade visningar, öppna föreläsningar och seminariemaraton.

Jag är otroligt taggad på seminariemaratonet som kommer pågå mellan tisdag kl 12.00 till torsdag kl 14.00 i Dome of Visions. Tanken är då 100 talare från KTH pratar om tio olika ämnesområden dygnet runt i 50 timmar. Vi ses där!

//Malin

This entry was posted in Övrigt.

En pluggdag på Openlab Café

Här kommer en lite hälsning från ett av mina absoluta favoritställen på KTH, Openlab Café.

Hur har dagen varit?
– Det har varit en lugn och mysig dag. Det är skönt att kunna sitta tillsammans med vänner och plugga utan massa annat som stör. Du behöver inte skriva det där ordagrant, fixa så att det låter bra.

Matilda Haikola, I-15

– Det var en tydlig höstkyla i luften i morse. En uppmaning till alla utbytesstudenter som inte har varit i Sverige tidigare, ”winter is coming”.

Sofia Sundby, I-15

// Malin