Rapport från KTH

Eftersom att vi befinner oss i Kenya har jag gett i uppdrag åt några av mina härliga kursare att rapportera om läget i Stockholm och vad som pågår på KTH. Här kommer den fösta rapporten:

”Jättefint väder i Sthlm idag. Finns hopp om att våren kommer till Sthlm i år och vi längtar tills vi kan äta lunch på borggården!”

//Malin

Vårat hem i Kenya

Välkommet till vårat hem i Kenya, här ska jag och Sofia bo de närmaste sex veckorna. Det där med att hitta boeden i ett land som man aldrig tidigare varit i är inte alltid det lättaste. När man åker på utbyte via KTH brukar de för det mesta hjälpa till att hitta boende, men när man hittar på ett helt eget projekt så får man såklart även fixa sådant själv. Så vi har hyrt en liten studio i stadsdelen Parklands i Nairobi.

Just nu har vi bott här i hela två dygn (men vilka dygn!). Under dessa dagar har vi hunnit träffa Karolina som vi ska arbeta tillsammans här i Kenya, ätit ugali (en tjock majsgröt som är en av basfödorna i det östafrikanska köket), fixat med adminsitra saker som att köpa telefonkort, gått vilse i det köpcenter som ligger intill våran studio och lite till. Vi har många planer för resan så jag ska håller er uppdaterade!

Det här är precis utanför vår studio, bakom alla träd ligger en hel huslänga som utgörs av en food court

//Malin

This entry was posted in Kenya.

Resfeber

Får ni resfeber? Varje gång jag ska resar så får jag så mycket resfeber. Det är aldrig så att jag ångrar mig och inte vill resa men jag blir väldigt rastlös och fundersam. Det absolut sämsta för en person med mycket resfeber är kvällsflyg. Kvällsflyg innebär att man kan gå en hel dag och bara vänta på att få åka, då har man gott om dig att resfebra loss –  vilket är vad jag gör idag.

//Malin

 

This entry was posted in Kenya.

Vi ska till Kenya

Som en del av vårat kexarbete ska jag och min kexpartner Sofia åka till Kenya, och ni följer självklart med.

Varför åker ni till Kenya? Jo, jag nämnde att man kan välja att göra ett eget kex bortsätt från de KTH erbjuder. Både Sofia och jag var intresserade av att engagera oss i ett internationellt projekt och göra det som en del av kexet. Redan innan jul kontaktade vi Ingenjörer utan gränser som har en studentgrupp på KTH. Genom Ingenjörer utan gränser fick vi reda på att det pågår ett projekt om Biogas i Kenya. Detta projekt har vi jobbat med sedan dess och nu ska vi ner till Kenya för att arbeta på plats.

Vad ska vi göra i Kenya? Vi åker ner till Kenya för att vara med och bidra till utvecklingen av en verksamhet kring småskalig biogasproduktion. Det är en före detta Chalmersstudent som drog igång projektet i samband med att hon skrev sin masteruppsats. Idag driver hon en biogasanläggning i Kenya och i framtiden är förhoppningen att starta en egen produktion av biogasanläggningar. Vårat fokus är att se över prissättningen och därmed se hur man kan få ner kostnader och vilka kringtjänster som kan erbjudas.

//Malin

This entry was posted in Studier.

Att välja rätt utbildning

Imorgon öppnar ansökan inför höstens utbildningar. Den här tiden för fyra år sedan var det bara en fråga som gick runt och runt i mitt huvud – hur väljer man rätt utbildning? För att ge er lite tips och råd ställde jag den frågan till tre personer i min närhet som studerar eller har studerat.

Hur väljer man rätt utbildning?

Det var väldigt lätt för mig att välja. Jag utgick från vad jag tycker om att göra och vad jag brinner för, och jag hade tur med att det fanns en utbildning som verkligen var allt jag ville ha. Jag tror att det måste vara något en tycker om för att en ska klara av utbildningen på ett bra sätt. Att välja utefter vad du tror att du kommer tjäna bra på funkar inte i längden.

Ofta vet du ju vad du tycker om att göra men du vet kanske inte om det går att göra en karriär av det. Då gäller det att göra lite efterforskningar. Jag tycker att det är viktigt att göra sin research. Kolla studera.nu och jämför utbildningar så är det lättare att fatta ett beslut.

Linnéa, Journalist

Jag är inte säker på att det finns något som är ”rätt” utbildning. Det är kämpigt att studera och det kommer inte att vara roligt hela tiden. Det är viktigt att inte vara rädd att välja fel, ibland kan man behöva prova sig fram. Man måste våga välja det man vill läsa även om det kan verka som en oväntad utbildning.

Inför valet borde du se över alla dina alternativ och läsa på om utbildningarna. Gå in på universitetets hemsida och kolla igenom hur utbildningen är uppbyggd, vilka kurser som ingår i utbildningen och vad kurserna innehåller. Jämför de olika utbildningarna med varandra, detta kan du till exempel göra direkt på KTHs hemsida. Du kan även gör research om vad utbildningen innebär, vad kan man jobba som? Vad får man för lön? Hur ser möjligheten ut för att arbeta utomlands?

Axel, högskoleingenjörsstudent

Generellt tycker jag att man lägger för mycket fokus vid vad man har för intressen just nu. Jag tror att det är bättre att fokusera på personliga egenskaper och matcha dessa med en utbildning. Man ska välja ett yrka där man har möjlighet att glänsa som man är. Om man enbart går på nuvarande intressen tror jag att man missar massor. Det finns  mycket i världen som man inte provat på och därför inte kan veta om det är kul. På långsikt tror jag därför att man kommer att upptäcka vad som är kul genom att utgå från sina intressen.

För att välja utbildning behöver man därför reflektera över hur man är. Be vänner och familj att beskriva dig och berätta vilka egenskaper de tycker att du har. Det kan även vara bra att försöka komma så nära ett utbildningen som möjligt genom prata med någon som läst utbildningen, läsa om eller prova på utbildningen. Man ska inte vara rädd för att testa eller byta bana om det inte känns rätt. Innan man testat kan man bara tro att det är rätt, först efter att man har testat får man svaret. Om man är väldigt osäker kan det vara ett tips att söka sig till en lite bredare utbildning där det finns möjlighet till flera olika typer av jobb efter examen.

Jag väntade tre år innan jag läste vidare så jag gav mig själv mycket tid att känna efter. Tillslut landade jag i att jag kunde se mig själv i yrket. Ju mer vi läser desto mer inser jag att det här är rätt utbildning för mig.

Jennifer, läkarstudent

This entry was posted in Tips.