Varför ska jag bli en ingenjör?

Ingenjör. Den där äldre, klocka mannen som sköter allt bakom gardinen. Nja, läget ser inte riktigt ut så där längre. Idag finns ingenjörer överallt. På nästan varje arbetsplats. På varje gata. På samma buss som dig. Bakom, och framför dig – i alla sorters av attribut när det gäller kön, etnicitet och så vidare. Idag är ingenjörsrollen en väldigt eftertraktad roll, och det finns så sjukt många olika typer av ingenjörer. Varför ska du bli en då? Och vilken? Vi kör på några exempel!

Snabbingenjör 101:

everyone_in_britain_right_now-67426

 • Civilingenjör inom Datateknik (D)
  • Tycker du om datorer? Tycker du om mjukvara? Appar? Använder du internet varje dag, och vill skapa en förändring eller en produkt som kan nå ut till varenda person över hela världen med internetuppkoppling och lite hårdvara? Studera en ingenjörsutbildning inom D.

NkjMrmq.jpg

 • Civilingenjör inom Informationsteknologi (IT)
  • Tycker du om datorer, men bryr dig inte om utsidan, utan mer om insidan? Då är IT något för dig. Det som skiljer sig D och IT är att D fokuserar sig mer på mjukvaran, medan IT fokuserar sig på hårdvaran. Är du nyfiken på hur saker fungerar, hur du kan göra dem bättre och bygga hållbara framtida maskiner? Studera en ingenjörsutbildning inom IT.

09c0a1f6-dea9-4b9b-806b-6d9d6613b8f5

 • Civilingenjör inom Industriell Ekonomi (I)
  • Brinner du för teknik, men är mer en people-person? Vill du ha ordentlig kompetens så att du kan vara säker på dina framtida arbetsuppgifts utdelningar till dina kollegor? Vill du ha en bred bakgrund med en mix av projektledning, styrning, men även den tekniska förståelsen? Kunna jobba som flera olika roller i ett projekt?
   Studera en ingenjörsutbildning inom I.

tumblr_inline_mu5iesDPtb1sos9pr-2

 • Civilingenjör inom Maskinteknik (M)
  • Gillar du att skapa saker? Tycker du om att kombinera dina grymma kunskaper inom fysik och matematik, tillsammans med teknik för att bygga i princip vad som helst? Vill du ha den ordentliga tekniska kompetensen för att en dag bygga din egna Iron-man dräkt när zombie-apocalypsen är här? Studera en ingenjörsutbildning inom M.

dOCi3Ob

 • Civilingenjör inom Design & Produktframtagning (D&P)
  • Gillar du att skapa saker? Gillar du design, form, färg, Apple inc? Vill du ha en bred teknisk bakgrund, kombinerat med estetik? Såg du Microsofts nya presentation om HoloLens, tyckte det var det absolut coolaste du någonsinn sett och ville vara tjejen som designade motorcykeln? Studera en ingenjörsutbildning inom D&P.

tumblr_n8effv8zCj1s3p3vro1_500

 • Civilingenjör inom Samhällsbygnad (S)
  • Är du duktig på att planera? Är du redo att lära dig lite matematik och fysik, tillsammans med en massa roliga och grymma verktyg för att göra god nytta? Tycker du om djur, människor och vår planet? Tycker du om fina städer, och fina bostäder? Vill du vara med och hjälpa till att planera den framtida, miljövänliga och fina staden? Studera en ingenjörsutbildning inom Samhällsbyggnad.
 • Civilingenjör inom Teknisk Kemi (K)
  • Älskar du innovation? Vill du hjälpa andra ingenjörer och göra deras jobb lättare? Hatar du att batteriet på din telefon, dator, i princip allt, tar slut efter några timmars användning? Vill du vara lika cool som Dolph Lundgren? Såg du Breaking Bad och tänkte ”Oj, Walt måste ha vart riktigt smart! Undrar hur..?” Studera en ingenjörsutbildning inom Teknisk Kemi.

På KTH finns det flera civilingenjörsutbildningar, där jag studerar Civilingenjörsutbildningen i Datateknik. Givetvis har KTH flera högskoleingenjörs utbildningar med! Ser ut som att jag kommer få köra en vad-serie som går hand i hand med denna varför-serie för att förklara vad som är vad. Håll ut till nästa inlägg!