Varför ska jag studera i Stockholm?

Yes. Som ni läsare vet om, så kör jag en varför-serie för att ni läsare ska få svar på alla interna frågor ni har om KTH. Om du har en fråga, släng en kommentar, värsta fall får du ett svar från mig, men i bästa fall så gör jag ett inlägg om det!

Dagens fråga lyder: Varför ska jag studera i Stockholm?

Många är ju rätt skeptiska att studera i Stockholm. Det är ju bäst i en studentstad. Jag kan delvis hålla med om att det är väldigt kul och det känns official att man är en student om man endast ser studenter runt en vart en man gång i en stad.

Jag kommer från Uppsala, så jag har en helt annan syn på att plugga här i Stockholm. Jag fick höra standardvisorna såsom folk är otrevliga, det finns inget studentliv osv osv osv. Utifrån vad jag har upplevt, så skulle jag nog säga att det är snarare tvärtom. Till KTH speciellt, men även andra universitet såsom SU, så finns det väldigt många icke-stockholmare som pluggar, och är lika förvirrade som dig som inte bott i Stockholm tidigare.

Stockholm är en väldigt fin stad, och här är några punkter över varför jag tycker att det är kul att plugga i Stockholm:

• Tunnelbanan
    • Tunnelbanan är det bästa som har hänt mig. Ett coolt jävla tåg som tar dig från punkt A till B, utan problem och kommer (oftast) alltid i tid? Hur kan man hata det? Hejdå Uppsala bussar!
  • Folket
    • Visst, går du på östermalm/stureplan så finns absolut dem människorna. Men rent generellt så är folk som bor i Stockholm väldigt öppna och trevliga. Jag som har bott i Borås tidigare kan säga att det inte handlar om samma öppenhet, men det är inte en taboo att fråga någon på gatan om vad klockan är eller småprata om vädret.
  • Studentområdena
    • Stockholm har studentområden! Kungshamra (där jag bor) och Lappkärrgsberget är bara två av dem mest populära studentområdena. Här är det alltid fest någonstans, du har grannar som studerar på KTH, handels eller SU, och är rentav riktigt trevliga och schyssta personer. Visst finns det dem som vill hålla till sig själva, men såna personer finns överallt.
  • Möjligheterna
    • I Stockholm finns det grymma möjligheter. Startup events, coding kvällar, företagsevent, möjligheter för dig som gillar att DJ:a och musik, arbete, listan är oändligt lång. Dessa möjligheter kan du inte få i en mindre stad.
  • Bostadssituationen
    • Okej. Det här gillar jag mindre. Bostadssituationen är rentav katastrofal i Stockholm, då jag har sett folk campa i mitt studentområde under kvällarna, i början på terminerna. Men håll ut, det finns väldigt många sätt att fixa en bostad i Stockholm, och jag tänkte skriva om det så snart som möjligt, möjligtvis denna helg!

Det här är ju bara min åsikt, blandat med viss fakta om Stockholm. Sen är det helt upp till er väljare om hur ni vill göra. Men kort sagt så skulle jag säga att KTH-Stockholm har gett mig det hela paketet jag har velat ha väldigt länge tidigare. Möjligheter, inspiration och en bra utbildning.

2 reaktion på “Varför ska jag studera i Stockholm?

1. Julia Tommosgård

Hej,

Jag läser första året på Samhällsbyggnad och det går inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag trivs inte så bra, jag har ångest och känner mig deprimerad över studierna. Jag har svårt för matte och beräkningar, men tänkte ge det en chans ändå. Jag fick omtenta på Algebran (klarade dessutom inte omtentan) och i samma veva klarade jag inte heller envarren. Nu läser jag flervarre och det känns meningslöst. Fysiken känns svår och alla mattekurser känns omöjliga. Jag funderar på att hoppa, men tänk om jag ångrar mig? Jag jämför mig med alla, de flesta verkar trivas och känner att även om det är svårt så känns det rätt. Det gör inte det för mig tyvärr. Jag känner mig kluven och framtiden oroar mig.

Tack på förhand!

2. Oktay Bahceci Inläggsförfattare

Hej Julia. Tack för din kommentar och att du väljer att fråga hur man tar sig igenom det första året! Det låter som att du går igenom en tuff period, vilket har hänt oss alla någon gång, eller flera gånger under studierna. Det är inte kul att få ångest över studierna och känna sig deppad över att kugga en tenta, eller att det går bättre för vännerna. Många av mina vänner som går första året på data har jag pratat om dessa saker med, så jag ska försöka göra mitt bästa att ge dig lite uppmuntran här. Först av allt, ta det lugnt. Alla som studerar det första året på högskolan går igenom jobbiga perioder, ingen klarar av precis allting under den första terminen och väldigt få uppnår sina förväntade studieresultat. Du är inte ensam! Det är en lång process som tar tid! Jag ska ge dig ett tips som jag har gett mina vänner, och som jag ger mina studenter. Sluta jämför dig med andra, det är dina mål du strävar efter, ditt framtida yrke, dina framtida lärodomar och bonusen för mina programmeringselever: det är du som kommer att skriva koden i slutändan, och den som kan skriva den kommer att få jobbet (så med andra ord, kopiera inte). Det viktiga är att umgås med personer som har samma ambitioner som dig, och som hellre lyfter dig än sänker dig, eller skryter om det ena och det andra. Oavsett dina betyg så kommer du i slutändan ha en riktigt bra utbildning från KTH, men det är upp till dig här. Även höga betyg *kan* ge dig förmåner såsom utlandsstudier i exempelvis USA eller Australien, och känner man att en internationell karriär är högt prioriterat, så borde man titta åt det hållet – förövrigt finns det inget som säger att du kan ha en framtida internationell karriär via framtida arbete, men det är alltid bra att veta vilka möjligheter som finns!

Om du har problem med matten finns det räknestugor på kvällarna, det finns säkert vänner du skulle kunna anordna study-buddy kvällar tillsammans med, och flera andra möjligheter du kan hitta via ”Student på KTH”, som kanske passar dig. Oroa dig inte, du fixar det här! (PS jag tog också linjära algebran på 3e försöket!)

Kommentarer inaktiverade.