Mobilutveckling med webbteknologier

Ännu en period har avslutats och jag börjar kunna skymta slutet av årskurs tre nu! Med det sagt så har jag en period kvar där kandidatuppsatsen ska bli färdig, ett större projekt i Interaktionsprogrammeringen ska färdigställas samt att en ny kurs ska påbörjas.

Kursen heter Mobilutveckling med webbteknologier och vi hade den första föreläsningen idag.

I ett nötskal kommer kursen att handla om hur man kan använda sig av HTML5-teknologier för mobilutveckling. Mer specifikt så beskrivs kursen såhär:

The lectures will cover a plethora of tools, standards and methods for application development; ranging from pure mobile web applications, through methods for wrapping web content, to the creation of proper native mobile applications using html5 as a manuscript for exposing Native UIs and other lower level device capabilities.

Kursen verkar rolig, våren är runt hörnet och snart har jag gått tre år på KTH. Nu kör vi!

Medietekniska Klipp!

Det är söndag och det är dags för ännu en omgång av mina härliga Youtubetips! Den gemensamma nämnaren för klippen är att de alla knyter an till området Medieteknik! Första klippet är en gammal goding där Slow Mo Guys förklarar hur en TV fungerar med hjälp av slow-motionkameror. Nästan allt det man ser i videon har vi lärt oss i diverse kurser på Medieteknik men det är extra roligt att se hur det faktiskt fungerar i praktiken.

Nästa klipp handlar om hur man organiserar och strukturerar något så svårt och tekniskt krävande som en stop-motionfilm. Det finns garanterat godbitar i detta klipp som kan vara applicerbart på ens egna organisatoriska tänkande, om än i mindre skala!

Klipp número tres handlar om att The Coding Train försöker skapa en basic Flappy Bird-klon på bara 20 minuter. Underhållande, smart och snabbt är ord som sammanfattar klippet bäst 🙂

Jämför KTH:s utbildningar!

Det kan vara svårt att navigera bland KTH:s alla utbildningar. För att göra det lättare så finns det Öppet Hus, utbildningskataloger, Fråga en student och mycket annat nyttigt. Trots detta kan det vara svårt att snabbt och enkelt se vad som skiljer två utbildningar åt.

För att råda bot på detta KTH tagit fram ett supersmidigt verktyg som gör det lätt att jämföra alla utbildningar från KTH. Surfa bara in på KTH Jämför Utbildningsprogram och börja jämföra!

Steg ett är att söka bland utbildningarna och välja två stycken som man är intresserad av.

När man väl gjort det så får man en tydlig representation av utbildningarna med en massa fina färger som korresponderar med olika ämnesområden. Hovrar man över ett område så får man dessutom en tydlig lista på alla kurser som ingår i just det området!

Så in och jämför utbildningar nu och kom ett steg närmare ett beslut som passar just dig 😀

 

Svar på de vanligaste frågorna om KTH!

Antagningsperioden börjar imorrn (15:e mars) och jag vet att det finns många därute som är sugna på att söka till KTH. Jag är också medveten om att antagningsperioden för med sig en del ångest och nervositet, så för att lugna nerverna lite tänkte jag svara på några av de vanligaste frågorna kring en utbildning på KTH!

Fråga: Kommer jag komma in på min utbildning?

Generellt sett så skiljer sig antagningsgränserna särskilt mycket år till år på KTH. Tipset från mig är att kolla på statistiken här för att se vad antagningsgränserna varit tidigare år.

Fråga: Måste jag vara duktig på matte för att klara av KTH?

Mitt svar på frågan är att om man klarat av behörighetskraven för att komma in på KTH så är man duktig nog för att klara av matten. Bottom line är man inte från start behöver vara ett mattesnille för att klara av matten. Man måste bara vara redo att lägga ned den tid som krävs. Låt inte matten vara det som avskräcker dig från KTH eftersom det är främst ett verktyg för att kunna göra de riktigt coola sakerna.

Fråga: Måste man vara duktig på att programmera?

Nej. Många studenter på KTH har aldrig programmerat tidigare men tack vare kurskamrater, assistenter, Google och tid så klarar man oftast det där galant. Man är ju här för att lära sig!

Fråga: Har man någon fritid alls när man går på KTH?

Självklart! Det finns perioder under ens utbildning då man knappt har några schemalagda föreläsningar alls, och andra perioder då man måste sitta kvar sent för att hinna med allt. Nyckeln är att inte bli skrämd utav den stundvis höga arbetsbördan utan snarare omfamna variationen.

Fråga: Är det bara killar som går på KTH?

Nepp! Självklart beror det på vilken utbildning du väljer på KTH men av de som tar en civilingenjörsexamen så är 34% kvinnor och 66% män. På Medieteknik så brukar de siffrorna ligga på ca 50%. Med det sagt så ökar andelen kvinnor varje år och fortfarande så finns det en stor efterfrågan av kvinnliga ingenjörer på arbetsmarknaden.

Väderbiten

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Två gånger per år blir jag besatt av vädret. När vintern ska komma och när våren ska komma. Just nu är vi inne i den sistnämnda fasen och det innebär följande för mig:

  1. Jag Googlar ”När kommer våren” flera gånger i veckan.
  2. Jag skapar egna grafer över vädret i Stockholm och mumlar ”Det här är normalt” när det både regnar, snöar och haglar i mitten av mars.
  3. Jag går in på SMHI:s Daglig Medeltemperaturavvikelse och försöker likt Rain Man att tolka siffrorna och förutspå vädret. Tänker för mig själv ”Ska jag göra en egen hemsida med det här?”.
  4. Jag börjar drömma om vädret.

Men jag ska inte bli för exalterad kring våren. Det finns ju mycket härligt med vintern också. Som att det är kolsvart klockan 15 eller att man har så många fina minnen från den. Som den gången som mina skor blev stulna i mars och man fick köra bil hem utan skor. Lyckligtvis kommer våren innan hela Sveriges befolkning (läs jag) blir tokig och då kan man gott vänta ett halvår innan hela cykeln börjar på nytt igen.

/En Oscar som gillar vintern men nu vill ha vår (men helst efter sin resa till Åre)