Focus

Prokrastinering. Varje students värsta fiende. En miljon saker att göra men ändå så hamnar man där framför Netflix gång på gång. Jag har provat ett antal ”antiprokrastinerings”-lösningar under min tid på KTH för att få bukt på det här problemet och den app som jag fastnat för är Focus.

Focus har en något klyschig lösning på problemet. Förutom att blocka applikationer och hemsidor så visar den ett motiverande citat varje gång man gör något ”otillåtet”. Oavsett hur citat-immun man är så blir man faktiskt lite inspirerad när man läser ”Amateurs sit and wait for inspiration, the rest of us just get up and go to work – Stephen King” eller ”There is no substitute for hard work – Thomas Edison”. Blir man trött på citat av gamla uppfinnare eller författare så kan man alltid lägga in sina egna citat om man vill.

Så här ser det ut när Focus blockerar en hemsida

En annan smidig sak är att man själv ställer in hur länge man vill att Focus ska begränsa datorn och att en snäll pausfunktion medföljer (om man känner av en alltför stark facebookabstinens d.v.s).

För den programmeringstokige så kan man också scripta i Focus så att appen stänger av wi-fi/öppnar program/spelar upp ljud eller vad som helst. Appen har en gratisperiod i två veckor men sedan måste man betala. Ett pro-tip är att göra som jag gjorde och maila skaparna och fråga om de har ett studentpris 🙂

Mitt i tentaplugget

Oj oj oj vad fort tiden går! Nu är vi redan inne i ännu en tentaperiod och vad passar bättre än att höra hur just jag pluggar som bäst?

Jag har, efter en del ”trial and error”, märkt att jag är som effektivast när jag har en hyfsat städad pluggplats, instrumentalisk musik i öronen, en kaffekopp inom räckhåll och en annars distraktionsfri miljö.

Exempel på en bra pluggmiljö för mig!

Sen jag köpte en kaffemaskin åt min flickvän så har den gått varm i pluggintensiva perioder. Det riktiga användarprovet kommer dock nu under tentaperioden när det känns som att koffeinet är ens egen ömma moder. En fullständig rapport över dess prestationsförmåga får vänta tills efter tentorna dock.

Gällande den instrumentella musiken så är det svårt att säga hur många gånger som jag lyssnat på Spotifys egna spellista ”Pluggfokus”. Jag kan ingen av låtarnas titlar men jag vet exakt vilken låt som följer den föregående låten. Ibland uppdateras den och då får hjärnan panik i några sekunder. Den rekommenderas i alla fall varmt och finns embeddad här under!

 

Planera mera!

Att planera. Höjden av lycka för vissa. En mardröm för andra. Oavsett vilket så är planeringen av vardagen en evig process som följer oss genom hela livet. Det finns oändligt många tekniska lösningar som ska effektivisera planerandet och göra en 100% medveten om när varje deadline och aktivitet sker. Dock har jag sedan en tid tillbaka känt att många digitala kalendrar och hjälpmedel lätt överväldigar mig och leder till att jag saknar en tydlig helhetsbild över vad som behöver göras.

Jag kände att jag behövde en mer analog, ”back to basic”-lösning för att skapa en tydlig bild av min vardag. Därför började jag och min flickvän att föra in våra scheman och viktiga aktiviteter i en ”Big Weekly Planner” varje söndag (det där lät otroligt sponsrat men det får ni leva med). Det härliga med den lilla ritualen är att vi får en väldigt bra koll på hur våra veckor ser ut och att jag känner mig mindre stressad generellt. Så planera mera men gör det på ditt sätt 🙂

Här sitter jag och är spontan

 

Hur läskigt är det egentligen att vara KTH-student?

En nervös men forväntansfull Oscar 😀

För ca 788 dagar sedan gick jag där iklädd min nØlle-symbol fylld av förväntan och glädje. Det här var ju början på något läskigt, något häftigt, något nytt. Mitt leende på bilden talar om att jag såg fram emot detta. Samtidigt var jag också helt skräckslagen inombords.

Skräcken inom mig hade börjat krypa sig fram sådär lagom innan skolstart, d.v.s. kvällen innan jag skulle stå där utanför Stadshuset. Jag låg och vände och vred mig i sängen samtidigt som tankarna snurrade runt i mitt huvud. Behöver jag vara ett mattegeni för att klara av det här? Vad händer om ingen tycker om mig? Är det här mitt livs största misstag eller blir det en rejäl fullträff? Hur svår är en tenta? Hur läskigt är det egentligen att vara KTH-student?

Under de första dagarna och veckorna på KTH var jag för upptagen med att lära mig var allting låg, skaffa kompisar och bekanta mig med undervisningstempot för att ens kunna reflektera över vad jag hade gett mig in på. Det var en sorts skräckblandad förtjusning som fann sig inom mig när jag förstod det ansvar som jag nu hade axlat. Jag var nu själv ansvarig för min egen skolgång och förvånansvärt nog var det faktiskt en befriande känsla. Sakta men säkert växte jag ifrån den där rädslan av att saker skulle vara för svåra eller att jag inte skulle passa in.

Svaret på den den övergripande frågan om hur läskigt det är att vara KTH-student slog mig häromdagen. Det är precis lika läskigt som att börja med allt annat nytt, och det är just därför man ska göra det. Såhär i efterhand kan jag tänka att det ju faktiskt är de där läskiga sakerna som har chans att bli bland det bästa man gjort.

Dagens äventyr: NLG och Databasteknik

Dagen påbörjades med att jag hade ett spännande uppstartsmöte med Näringslivgruppen inom Medieteknikssektionen. Trots mitt likgiltiga ansiktsuttryck i bilden så var det ett roligt möte och det ska det blir riktigt sköj att jobba i ett team som kommer anordna spännande event tillsammans med företag. Min roll i NLG kommer att vara som PR-ansvarig. Exciting times!

Efter det krigade jag och min grupp på med vår implementation av ett databassystem i SQL. Projektet går ut på att skapa en databas över tävlingar, sporter, atleter m.m. för de olympiska spelen 2022 i Stockholm. Det ska sedan gå att skicka in ”queries” (frågor) till databasen som då ska returnera ett korrekt svar. Exempel på en sådan ”query” är ”What countries are competing and how many medals have they won?”. Projektet var mer tidskrävande än vad vi trodde från början men nu är vi äntligen klara 🙂 Nu är det bara några få saker kvar i skolan tills tentaplugget sparkar igång på riktigt!