Hoppa till innehåll

Tre fördomar om ingenjörer

Jag kommer ihåg när jag under gymnasiet funderade över vilken utbildning jag skulle välja. Eftersom att jag hade gått naturlinjen hade jag många olika framtida utbildningar som jag kunde välja mellan (vilket inte direkt gjorde valet enklare). Jag funderade under mitt sabbatsår på allt mellan lingvistiker och arkeolog. Sakta men säkert började dock en nyfikenhet väckas för civilingenjörsyrket men det fanns några djupt rotade fördomar som gjorde mig osäker:

  1. Alla ingenjörer är kantiga och älskar teoretisk matematik.
  2. Att ha en klass med lika antal killar som tjejer kan man glömma. Det är bara killar som blir ingenjörer.
  3. Som ingenjör bygger man bara saker, främst broar.

Genom att googla efter svar, besöka en och annan flashbacktråd och maila KTH-studenter så fick jag dock svar på tal. Som grupp sedd så är ingenjörsstudenter lika olika som resten av Sveriges befolkning. Lika vanligt som det är med matematikintresserade  (och härliga!) studenter är det med musikintresserade studenter som är medlemmar i band. Man får inte glömma att KTH:s logga faktiskt innehåller ”Vetenskap och konst”!

© KTH Finance Society

Gällande könsfördelning så stämmer det att färre tjejer, än killar, pluggar för att bli ingenjörer (24-29%). De här siffrorna håller dock på att förändras och i bl.a. Medieteknik så är fördelningen mellan könen nästan 50%. Att tro att det inte finns tjejer inom ingenjörsyrket stämmer alltså definitivt inte.

Vad man gör inom ingenjörsyrket kan variera otroligt mycket beroende på intresse och inriktning. Man kan bli konsult, samhällsplanerare, kemist, programmerare, lärare, och mycket annat spännande. Vill man kan jobba inom IT-branschen, byggbranschen, ekonomisektorn, läkemedelsindustrin, bilindustrin eller bli egenföretagare så går det också!  Att vara en utbildad ingenjör innebär alltså inte att man nödvändigtvis måste gå runt med skyddshjälm på en byggarbetsplats (trots att Google verkar tro det). Så att säga att ”man bygger saker” är nog inte bara en förenkling utan också ofta fel. Problemlösning är nog det ord som jag skulle använda för att beskriva en ingenjörs huvudsakliga arbetetsuppgift.

Har ni någon annan fördom som ni vill vädra eller någon oro inför livet som ingenjörsstudent så är det bara att maila mig på wiigh@kth.se 🙂