Tre fördomar om ingenjörer

Jag kommer ihåg när jag under gymnasiet funderade över vilken utbildning jag skulle välja. Eftersom att jag hade gått naturlinjen hade jag många olika framtida utbildningar som jag kunde välja mellan (vilket inte direkt gjorde valet enklare). Jag funderade under mitt sabbatsår på allt mellan lingvistiker och arkeolog. Sakta men säkert började dock en nyfikenhet väckas för civilingenjörsyrket men det fanns några djupt rotade fördomar som gjorde mig osäker:

1. Alla ingenjörer är kantiga och älskar teoretisk matematik.
  2. Att ha en klass med lika antal killar som tjejer kan man glömma. Det är bara killar som blir ingenjörer.
  3. Som ingenjör bygger man bara saker, främst broar.

Genom att googla efter svar, besöka en och annan flashbacktråd och maila KTH-studenter så fick jag dock svar på tal. Som grupp sedd så är ingenjörsstudenter lika olika som resten av Sveriges befolkning. Lika vanligt som det är med matematikintresserade  (och härliga!) studenter är det med musikintresserade studenter som är medlemmar i band. Man får inte glömma att KTH:s logga faktiskt innehåller ”Vetenskap och konst”!