Flytta med mig ut i karriären

Nu när min tid på KTH är slut så kommer även mitt bloggande att flytta ut i arbetslivet: Du kan redan nu börja läsa min privata blogg som kommer visa hur livet efter KTH kan se ut! Det blir en lite mer privat vinkling på hur jag är, mina mål och vart jag styr livet. Men även en bra insyn i arbetslivet och allt vad det innebär! Utlovar mycket bra bilder, resor och karriärist-snack.

Det här blir det ultimata svaret på frågan: Vad gör en ingenjör?

Och precis som alltid så är ni varmt välkomna att höra av er om alla era frågor, funderingar och önskemål på inlägg!

Bloggen hittar du här tillsammans med bilder från resor, CV och annat 🙂

I fredags skålade jag med min bästis (sedan högstadiet) som även han har gått KTH. Nu är vi båda klara!

Du kommer till mig och sen kommer jag till dig!

En mysig sommarkväll efter jobbet tillsammans med härliga vänner! Vi lärde känna varandra när vi var mentorer i Pepp 2015. I år har två av tre tagit examen och försvinner iväg för traineeprogram på Volvo i Göteborg och IKEA i Helsingborg (vill säga SWEDISH POWER men det känns inte helt pk..?) och den tredje läser sista året på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi! Vi försvinner iväg till olika städer, men som tur är finns det ju weekendresor. Vilket också innebär att det finns inga ursäkter att tacka nej till grymma tjänster när dom erbjuds! Även om det är en ny stad eller ett nytt land! Mer weekendresor för oss!

Vad var bäst när det kommer till kritan?

Två veckor har gått sedan min start på IKEAs Management Trainee program! Jag är fortfarande i Stockholm, men bara månaden ut. Därefter flyttar jag ner till Helsingborg under ett år. Men det är en stor skillnad från hur det är att plugga och det krävs en liten mental omställning. Särskilt eftersom jag vill leverera hela tiden, och det förväntas just nu att jag fokuserar på att lära mig och förstå allt som händer i företaget. Så just nu agerar jag som en liten svamp som går från avdelning till avdelning och lär mig allt om hur IKEA fungerar. Vem hade kunnat ana att mina 4.5 år i en (annan) stor butikskedja skulle vara så värdefulla idag?

Men ännu viktigare: min utbytestid. Att ha spenderat så mycket tid på företag i andra länder är verkligen värdefullt just nu. Det skapar direkt en större förståelse för hur allt hänger ihop, särskilt när det kommer till produktion och logistik. Om det är något som ni ska ta med er från att ha läst den här bloggen så är det just detta: Åk på utbyte. Jobba på företag utomlands under somrarna. Låt ingen stå i vägen för dig. Det är det mest värdefulla jag har att kombinera med min utbildning! Det är kunskap och personlig utveckling jag aldrig hade kunnat få av att istället stanna hemma.

Och vännerna jag har fått <3

Absolut viktigast är trots allt erfarenheterna och kontakterna som jag har fått genom sidojobb, sommarjobb, utbyten och projektarbeten. Det hade varit svårt att få något av det utan utbildningen i botten. Utbildningen i sig öppnar upp så många nya möjligheter, och det är precis dom som är så otroligt värdefulla. Men jag är också glad över att jag inte spenderade tid med att betygshetsa: istället är det andra saker som skapade värde. IKEA frågade inte ens om mina betyg, men ville ha en hel hög med referenser och historier om mina olika erfarenheter och lärdomar.

Här kan du läsa mer om alla möjligheter som finns att komma utomlands med KTH! Sedan finns det inget som stoppar dig, och jag vill till och med uppmana dig att söka internships och sommarjobb på egen hand! Våga ringa, maila och fråga runt. Stå på dig och var tydlig med vad du kan erbjuda! Det värsta du kan får höra är alltid bara ett nej.

Innan du tackar ja eller nej till engagemanget

När du redan pluggar en kurs för mycket, extrajobbar, tränar tre gånger i veckan och är engagerad i sidoprojekt:

Bästis: Du borde engagera dig i Pepp/Armada/Project Destination/Osqledaren/Styrelsen för blabla!

Du: Jaaaa, vilken bra ide!

Narrator: It was not a good idea.

Som KTHstudent kommer det alltid att finnas tusen olika möjligheter för dig att ha kul, engagera dig, bygga CV, lära dig nya saker, träffa nya vänner och bara allmänt tidsfördriva med något. När det kommer till det här är det viktigt att du verkligen funderar på hur många och stora engagemang som är rimligt.

Jag kan inte tala för andra universitet, men på KTH är heltidsstudier verkligen heltidsstudier om du vill klara dig och få hyfsade betyg. Det krävs minst 40 timmar i veckan, och för mig krävdes det oftast mer under de första 3 åren. Många veckor på IT började vid 7.30 och slutade vid 00.30, 7 dagar i veckan. Tänk verkligen efter innan du signar upp dig på nya spännande uppdrag. Under 5 år kommer du hinna med mycket! Och det finns många roliga saker att hoppa på även under sommaren samt under tiden för kandidatexjobb och masterexjobb.

Så planera din tid väl. Anta att allt tar längre att lösa än vad du tror från början. Och glöm inte att ledighet är viktigt för att du ska orka med allt under alla 5 år, och dessutom hela livet efter studietiden! Kvalitet före kvantitet. Studierna går först, därefter träning; betalande jobb (för dom flesta); engagemang och volontärarbete. Gör få saker åt gången och gör dom riktigt bra.

I år hade jag bara heltidsstudier, projektledarrollen för Pepp och bloggarrollen för KTH. Det var det lugnaste av alla år, men också det roligaste och mest kontrollerade lärorika året!

Men: Det här gäller för er som är som mig och har svårt att inte göra saker. För den som  har svårt att få något gjort i skolan: Engagera er. Det kan hjälpa att hitta motivation genom att träffa andra som är peppade och engagerade. Självkännedom är viktigt och det är lika bra att börja jobba med det direkt!

No fomo

När det händer mycket i stan och folk samlas i mängder så kan det vara skönt att falla bort från radarn ett tag och försvinna ut bland Stockholms drömmiga trädgårdar, ängar, kanaler och caféer. Tidigare år har jag haft så mycket planerat och stordådiga äventyr för att jag har velat ta tillvara på den lilla lediga tiden som fanns. Men i år har jag ju vetat att jag har en garanterad ledighet. Då känns det inte lika viktigt att vara delaktig i massa stora projekt. Den här sommaren har gått i tecknet av no fear of missing out. Det har varit riktigt underbart att bara spendera tid med vännerna och familjen och att upptäcka Sveriges många sidor.

Sentimental sommar

Den här sommaren har varit lugn, och det känns lite som lugnet innan stormen. Jag har ju varit student i stort sett hela mitt liv, men nu är den tiden förbi. Sen börjar ett nytt kapitel som ung arbetande. Samtidigt så ska jag även flytta till en ny stad. Och så har ju sommaren varit lugn på det, så jag har haft gått om tid att tänka. Och tänka mer. Och reflektera. Och fundera. Och grubbla. Och minnas. Och fantisera. Och analysera. Och det har också tagit mycket energi!

Men jag är glad över att jag faktiskt låtit mig själv vara ledig den här sommaren, den första sedan jag var 14 år gammal. Nu när jag går in i något nytt känns det bra att ha fått ta tid för att ladda om och samla tankarna. För det gillar jag att göra. Och nu känner jag att hjärnan har fått ladda upp igen. Kroppen har fått sol, mat och sömn. Lägenheten är nerpackad i flyttlådor. Då passar det mig perfekt att få börja på nya jobbet som management trainee nästa vecka! Ser fram emot min nästa utmaning, och nästa steg i livet.