Mina bästa (vetenskapliga) studietips #1

Ni vet på gympass när tränaren skriker: ”DET ÄR NU DET HÄNDER! Det är NU ni bygger!” och du börjar känna smaken av lunchen du hade 5 timmar tidigare i munnen? Det är precis vad som händer för KTHs alla elever just nu, tre veckor in i verkligheten.

Runt om i Stockholm är det nu som vi har en chans att lära oss, ska vi ta oss igenom med fyrverkerier i bakgrunden så. är. det. nu. det. gäller.

avengers-getinthecar-science

Men hur klarar vi det här? Det är miljoner labbar! HUR? Vi hinner ju knappt lägga oss efter 15 timmar i skolan innan vi ska tillbaka?!

Här kommer mina bästa studietips för att inte slösa bort vår värdefulla tid som ingenjörsstudenter. För som ingenjörsstudent är tidspressen konstant, evig, oändlig och kontinuerligt ökande.

Fokus: minnet

Överblicka din framtid. Vad handlar kapitlet om? Sätt det i ett sammanhang – förstå vad och varför du lär dig detta. Skumläsning 1 – 2 ggr räcker.

Sovdags? Bra! Dags att plugga! Innan du somnar, de där sekunderna innan allt är dubbelt och du börjar prata i sömnen: Öppna boken: Läs! När vi somnar bearbetar vår hjärna nya minnen och med lite timing och nog med sömn kan det du precis läste sätta sig lite djupar i minnet!

Gör stora uppgifter mindre. Dela upp ditt arbete i mindre delar och ge 100% av ditt fokus på dessa små delar, en åt gången för att slutligen läsa genom allt igen och BAM, you know this shit!

Något helt omöjligt att komma ihåg? När jag stöter på saker som tycks vara omöjliga att någonsin komma ihåg skapar jag rim, historier eller andra konstiga saker. (När jag studerade kinesisk historia memorerade jag alla dynastier genom att berätta en helt ologisk ramsa om att bli full, tappa bort skorna på en bar och ångra sina beslut)

Studera på olika platser. Okej ganska jobbigt, vi har alla våra favoritplatser, men flera forskare backar upp att genom att studera på olika platser skapar vi nya intryck till informationen och skapar ett starkare minne. Funkar det? Tja kanske!

Testa dig alltid innan ett test. Okej va? Det jag menar är att extentor och ex-Kontrollskrivningar är era vänner. Starta klockan, dra upp en gammal tenta och kör! Gick det åt helsike? Helt ok! Nu vet du vart du ligger och har en chans att göra något åt det! Practice makes perfect. Våga misslyckas, våga lära dig på nytt och våga fråga om det du inte har fattat.

Skriv det för hand & fuska. Mycket forskning visar på att vi minns saker bättre när vi skriver det för hand. Så mina kära matematiker, gör din egen formelsamling med beskrivningar, förklaringar, tabeller, ritningar och figurer. Gör den så bra att du skulle kunna gå idag och skriva en tenta med den här formelsamlingen och du skulle klara det! Med andra ord: Låtsas att du gör en riktigt stor fusklapp som innehåller allt för att lyckas. Fuska självklart inte! Med den här metoden kommer du minnas allt så bra att du inte kommer behöva lappen/häftet, det är ju du som har skrivit den från början!

Det här kommer att vara du på tentan när du minns alla formler:

anigifenhanced-buzz-15602-1409849233-10