Gymnasieelever: rädda och fördomsfulla

Idag stod jag på gymnasiemässan i KTH’s monter och fick mingla med massa gymnasieelever. Så himla kul att träffa er som letade upp mig och sa hej! Jag passade på att fråga runt bland våra besökare om deras tankar inför universitetsval och framtid.

Jag trodde att jag hade lite koll på vad som pågick i era huvuden, men ni är ju helt bananas. Eller, majoriteten är iallafall lite förvirrade och osäkra. En sammanfattning av det jag fick höra från er är:

1. Ni är rädda för att inte komma in
  2. Ingenjörsstudier är tråkigt och svårt
  3. Det behövs inga ingenjörer på marknaden
  4. Det är inte kreativt att plugga till ingenjör eller att jobba med teknik
  5. Det finns inget studentliv i Stockholm

B a n a n a s ! C r a y c r a y !

Vem har sagt allt det här till er? Varför är ni så hårda mot er själva? Har ni googlat ”good degrees”? Första 10 hemsidorna namedroppar alla olika områden av teknikinriktningar som KTH (och andra tekniska högskolor) erbjuder. Lugna! Jag kommer ta vart och ett av områdena ett och ett för att förklara dom kommande dagarna tror jag nog. Undrar ni över ännu mer så säg till!

Sen fick jag höra jättehärliga saker också!

1. Ni vill plugga och jobba utomlands
  2. Ni vill satsa på en rolig karriär
  3. Ni vill lära er att programmera
  4. Ni vill skapa framtidens bostäder och häftiga städer
  5. Ni vill starta egna företag
  6. Ni vill jobba med viktig saker som att bota sjukdomar och hjälpa människor
  7. Ni vill volontärarbeta
  8. Och inte minst, ni tyckte att KTH var en jättefin skola!

Haha hittade mig själv på mässan, stelt