Hoppa till innehåll

Reaktion

Get your science together

Ditt ansikte avslöjar dig

Hedvig Kjellström hänger med Furhat, en robotteknik som hon ska använda till forskning runt demens.
Hedvig Kjellström hänger med Furhat, en robotteknik som hon ska använda till forskning runt demens.

Nyligen läste jag artikeln Ansiktet kan avslöja vem som helst i DN, skriven av tidningens teknikredaktör Linus Larsson tillika en gammal kollega till mig. Knäcket är tämligen intressant, och glädjande nog har jag varit med och bidragit till det (bland annat genom att tipsa om KTH:s eminenta forskare Hedvig Kjellström).

Artikeln tar upp Automatisk ansiktsigenkänning, en teknik som kommer att få allt större utrymme i vår vardag.

Redan idag finns den faktiskt där utan att du kanske reflekterar så mycket över det. I kameror, mobilen, appar, Google och Facebook. Framöver lär den ta plats i större omfattning även på våra flygplatser, på jobbet och så vidare. Algoritmerna kommer att spela stor roll för så väl medicinteknik som säkerhet och bekämpning av terrorism.

Detta väcker förstås – som så ofta – frågor runt exempelvis integritet och risken för missbruk. Problematik som dyker upp bland frågeställningarna när folk hör av sig till mig för att söka kompetens på området. Något som händer titt som tätt numera.

Ja, en av dessa förfrågningar kom förhållandevis nyligen från en ytterst framgångsrik författare. Jag låter vara osagt vem, nationalitet, litterär genre och så vidare. Det fick jag lov att lova författaren. Men tekniken för ansiktsigenkänning kommer att spela en roll i den kommande boken.

Håll utkik!