Succé för Help to Help

Malin Cronqvist som driver Help to Help.

För drygt två år sedan skrev jag om KTH-studenten Malin Cronqvist och hennes företag Help to Help.

Affärsidéen är en webbtjänst med samma namn som företaget som via gräsrotsfinansiering hjälper till att samla in pengar till afrikanska studenter.

Utan att peka ut enskilda organisationer eller biståndsprojekt menar Malin Cronqvist att det bitvis har varit svårt för donatorer att få direkt återkoppling om var pengarna hamnar och hur de hjälper människor till ett bättre och drägligare liv. Det har helt enkelt kostat för mycket rent administrativt med sådan transparens. I bästa fall har upplösningen varit att man kunnat se att pengarna tillfallit exempelvis byar.

Help to Helps tekniska lösning ger den synligheten på individnivå, och en direktkontakt mellan donator och enskilda donationsmottagare.

Med Help to Help kan personer eller företag alltså sponsra utbildningen för studenter i utvecklingsländer som Tanzania. Det handlar enligt Malin Cronqvist om hjälp till självhjälp på ett långsiktigt sätt.

Då, i mars 2014, hade Malin Cronqvist precis kommit igång med verksamheten. Idag, i november 2016, går Help to help som tåget. Eller vad sägs om tredubblat antal studenter under de 32 månader som gått samt en udvidgat affärsidé.

Så här skriver Malin Cronqvist själv om Help to helps framgångar.

”Tiden går ruskigt fort och det har hänt en hel del sedan sist. Help to Help växer i rask takt – vi tar in fler studenter och vidareutvecklar vår crowdfunding-plattform och våra tekniska lösningar för att kunna skala upp globalt. Under de senaste två åren har vi mer än tredubblat antalet studenter och utökat vårt arbete med att koppla ihop studenter med arbetsgivare i Tanzania så att fler kan komma i arbete efter studierna. Under 2017 kommer vi ta in ytterligare 75 – 100 studenter i vårt stipendieprogram och dessutom expandera geografiskt till Uganda tillsammans med ett av Sveriges främsta industriföretag.”

Härligt initiativ i egoistiska tider som dessa, om du frågar mig. Här hittar du mer information.